Pojava kapilara ukazuje na problem sa venama

Šta su kapilari?

Kapilari su mali crveni, plavi ili ljubičasti krvni sudovi koji se nalaze neposredno ispod površine kože. Mogu se pojaviti bilo gde, a najčešće su uočljivi na rukama, nogama ili licu i za razliku od prožirenih vena, obično su u ravni sa kožom. Razlog zbog kojeg ih nazivaju i paukovim venama je taj što se često mogu pojaviti kao mreža malih linija koje se granaju.
Pojava kapilara je uglavnom bezopasna, međutim ukoliko je njihova pojava izražena na nogama, mogu ukazati na problem sa dubokim venama. Kod oko 25 odsto pacijenata pregledom se ustanovi da postoji ozbiljniji zdravstveni problem.

Kapilari_lecenje
Kada bolest nastane, mogući vidovi lečenja su laserski i radiofrekventni tretman.

Kako reagovati na kapilare?

Ukoliko se problem sa proširenim venama ne dijagnostikuje i ne leči, kapilari neće reagovati ni na jedan postupak lečenja i pogoršavaće se sve dok se ne tretira primarni problem. Pojavu kapilara najčešće ne prate ozbiljnije tegobe i bolovi, pa se ova promena kod pacijenata najčešće doživljava kao estetska.

Međutim, u kasnijoj fazi bolesti može doći do promena u boji kože na mestima gde su kapilari vidljivi. Tegobe se najčešće javljaju posle dugog sedenja ili stajanja, a pacijenti osećaju olakšanje nakon perioda odmora.

Lečenje kapilara

Kada bolest nastane, mogući vidovi lečenja su laserski i radiofrekventni tretman. Nakon ovih procedura nije potreban klasičan oporavak, jer ne zahteva nošenje elastičnih čarapa, pa se pacijenti odmah mogu vratiti uobičajenim aktivnostima, uključujući i odlazak na posao. Rezultati su vidljivi odmah nakon intervencije, a područja koja mogu biti tretirana su noge, ruke, gležnjevi, kolena i lice. Najvažnije prednosti ovih metoda za pacijenta jeste da su manje bolne, da ne ostavljaju modrice i das u visokog su stepena bezbednosti.

Uklanjanje kapilara radiofrekventnim tretmanom predstavlja savremenu metodu koja koristi termokoagulaciju za bezbedno i efikasno tretiranje kapilara na bilo kom delu tela. Metodu su razvili
vaskularni hirurzi za lečenje kapilara, ali i za uklanjanje vena koje se nalaze na mestima koja su teška za tretman, uključujući lice, zglobove i kolena. Lečenje kapilara laserom omogućava hirurgu da pre, tokom i nakon procedure izbegne sve potencijalne komplikacije do kojih može doći tokom operacije. Uz pomoć ove metode identifikuje se i osnovni uzrok problema, ali i razlog zbog koga su kapilari nastali – objasnio je dr Jocić i dodao da je, kao i kod proširenih vena, genetski faktor dominantan i kod pojave kako kapilara, a da pored genetike značajnu ulogu ima gojaznost, fizička neaktivnost, prekomerno stajanje ili sedenje, ali i loše navike poput pušenja.

Lagana fizička aktivnost, hodanje, korigovanje telesne težine i izbegavanje dužeg stajanja ili sedenja može doprineti boljoj cirkulaciji i pomoći pravilni venski tok. Nošenje elastičnih čarapa može pomoći pre nastanka same bolesti, dok upotreba različitih krema i preparata za lečenje proširenih vena, takođe, ne mogu sprečiti pojavu bolesti. Jedino pravovremeno i adekvatno lečenje može doprineti da estetski i funkcionalni rezultati budu bolji.

Podeli tekst:

Dr Dario Jocić je specijalista opšte hirurgije na subspecijalizaciji iz vaskularne hirurgije. Jedan je od pionira u novoj metodi lečenja vena medicinskim lepkom i osnivač Centra za lečenje vena.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Mila 14.02.2021

    Imam prostorne vene ali mi nisu stvarale probleme sve dok se ponekada upale,tada pristupamo hladjenje oblogama i Lipton 1000.Medjutim,letos me nesto ujelo na petu jer se videla crvena tačka,a otok stopala odozgo i sa strane je bio ubrzo ogroman.Da,jako me svrbelo,nisam vesala vec pila ,,rupafin". Zbog Corone nisam se obracala mi jednom lekaru, pila sam, Artero protekt" zbog visok.pritiska i oslabljene cirkulacije.Sve do pre 2 meseca zadesila me urinar.infekcija kada mi je zatekao i donji i gornji stomak i leva noga komplet do prepone i desna nesto nalaze.Sanirala sam infekciju,kontrolisala se u Covid ambulanti,rezultati savršeni. I dalje mi oticu noge,stopalo odozgo pogotovo,vise kod napora.Da li moram poceti sa lekom za vene ili kako?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde