Proširene vene kod visokih ljudi

Što ste viši, veće su vam šanse da dobijete proširene vene, pokazalo je istraživanje naučnika sa Univerziteta Stenford u Americi. Oni su ispitivali gene više od 400 hiljada ljudi u potrazi za odgovorom na pitanje šta uzrokuje ovu toliko rasprostranjenu bolest.

Proširene vene nastaju kada se naruši smer kretanja krvi. Arterije vode krv iz srca prema perifernim delovima tela, dok je uloga vena i njihovih zalistaka da vraćaju krvi prema srcu.

Proširene vene i visoki ljudi
Ne postoje lekovi za prevenciju, niti lekovi koji vene mogu da vrate u pređašnje stanje, ono koje je bilo pre razvoja bolesti.

Istraživanje je pokazalo da geni koji su zaslužni za to koliko će neka osoba biti visoka, mogu biti ta veza između visine i proširenih vena, iz čega bi se u budućnosti mogli pronaći i neki novi načini lečenja ove bolesti.

„Iako je neverovatno raširena, još uvek se nedovoljno zna o biologiji ove bolesti. Ne postoje lekovi za prevenciju, niti lekovi koji vene mogu da vrate u pređašnje stanje, ono koje je bilo pre razvoja bolesti. Ipak, dobro je da postoji rešenje kad do problema već dođe. Jedini uspešan način lečenja je operacija vena“ izjavio je dr Dario Jocić.

Normalno je da venska krv, kod zdravih ljudi, protiče iz površnih vena u duboke, a onda dalje prema srcu. U slučaju proširenih vena, venski zalisci ne mogu da obavljaju ovu funkciju, odnosno, ne zatvaraju se pravilno. Krv se u ovim slučajevima iz dubokih vena vraća u površinski venski sistem. Zbog tog povratnog toka, takozvanog refluksa, venska krv se zadržava u nozi, a kao posledica se javljaju se simptomi poput oticanja nogu, osećaja napetosti i bolova.

Uzroci mogu biti razni i nisu do kraja ispitani, a naučnici širom sveta dolaze do novih saznanja, kao što je veza između telesne visine i rizika za razvoj venskih bolesti, uticaja genetike, upotrebe duvana i duvanskih proizvoda, nedovoljno fizičke aktivnosti i mnogih drugih faktora sa koje nam donosi savremeni način života.

„Bolest proširenih vena je stanje koje se tokom godina pogoršava. Problem se rešava onda kad problem postoji“ izjavio je dr Jocić, dodajući: „Nema razloga za čekanje, jer se stanje sigurno neće popraviti samo od sebe, tokom vremena. Savremene hiruške metode su minimalno invanzivne i praktično bezbolne, a pacijenti se skoro odmah vraćaju svojim redovnim aktivnostima. Takođe, ova bolest pogađa oba pola, a ni osobe koje se bave sportom i mladi nisu pošteđeni. Naprotiv, studije su pokazale da će jedan od 8 tinejdžera razviti rane znake „popuštanja“ venskih zalistaka.“


Podeli tekst:

Dr Dario Jocić je specijalista opšte hirurgije na subspecijalizaciji iz vaskularne hirurgije. Jedan je od pionira u novoj metodi lečenja vena medicinskim lepkom i osnivač Centra za lečenje vena.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde