Hronična venska insuficijencija

Hronična venska insuficijencija je posledica ponavljanih dubokih venskih tromboza i tromboflebitisa pa se naziva i postflebitički sindrom. S obzirom na to da je povećan pritisak u venskom sistemu najvažniji poremećaj u ovoj bolesti, pojedini autori je nazivaju i hroničnom venskom hipertenzijom.

Klinička slika

U hroničnoj venskoj insuficijenciji, kao posledica ponavljanih dubokih tromboflebitisa, dolazi do ireverzibilnih promenama na venama u vidu opstrukcije i destrukcije valvula (zalistaka). Krv pri stajanju prelazi kroz perforantne vene u površinski venski sistem. Usled povećanog pritiska, vremenom dolazi do rupture manjih površinskih vena i subkutanih hemoragija, koje se vremenom pretvaraju u pigmentovane površine. Kasnije se javlja atrofija kože, otok, fibroza, limfna staza i otvraju se venski ulkusi koji teško zarastaju. Pacijenti se žale na bol, otok i težinu u nogama. Obim ekstremiteta je povećan, male povrede kože teško zarastaju i prisutne su trofične promene na koži.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, pregleda, dopplera, pletismografije, flebografije.

Lečenje

Terapija se sastoji od nošenja elastičnih čarapa, podizanja nogu kada je to moguće, brižljivije nege kože i, ako je to potrebno, dermatološke nege. U težim slučajevima preporučuje se hirurška terapija. Za ublažavanje tegoba primenjuju se lekovi sa flebotomičnim i vazoprotektivnim dejstvom. Ukoliko dođe do venskih ulceracija primenjuju se antiseptičke i antibiotske solucije i sredstva koja podstiču zartastanje rana.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Miodrag Jovanovic 26.11.2012

    Moja majka boluje od hronične venske insuficijencije, nakon ustanovljene tromboze leve noge koja je trajala duže od 10 dana. Prima clexan 2 nedelje i nakon toga treba da pije farin. Interesuje me, gledano na duže staze, šta sve mogu da očekujem? Da li je to bolest koja moze da joj ugrozi život, ili će moći normalno da živi uz pomenutu terapiju i redovno praćenje situacije? 


  2. Hristina Jankoska 25.02.2012

    Jas sum na vozrast od 45 godini i boleduvam 15 godini od ovaa bolest. Dijagnozata e hronicna venska insuficiencija so terapija vo poslednite 3 godini: flebodia 600mg koi vo letniot period ne gi pijam. Edinstveno podobruvanje imam vo otocite koi sega gi nemam, no, nemam promena na bojata na kozata. Ve molam sakam da mi odgovorite sto uste e potrebno za ponatamosno lecenje, no se somnevam deka ke ima i ozdravuvanje. Srdecno ve pozdravuvam.


  3. mina 20.06.2011

    Mene interesuje kako da sačuvam vene na nogama, što duze i u što boljem stanju! Mnogo stojim i noge su mi umorne i svakim danom sve više imam malih kapilara i venica po nogama! Kako na podkolenicama tako i po butinama! Da li pomažu neke vežbe ili. . . Ne?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde