Otkrivamo novo rešenje za proširene vene. Medicinski lepak!

Proširene vene predstavljaju najčešće oboljenje krvnih sudova nogu. Bolest najčešće nastaje kada se naruši smer kretanja krvi. Arterije vode krv iz srca prema perifernim delovima tela, dok je uloga vena i njenih zalistaka da vraćaju krvi prema srcu.

- Normalno je da venska krv, kod zdravih ljudi, protiče iz površnih vena u duboke, a onda dalje prema srcu. U slučaju proširenih vena (varikoziteta), venski zalisci ne mogu da obavljaju ovu funkciju, odnosno ne zatvaraju se pravilno. Krv se u ovom slučaju iz dubokih vena vraća u površinski venski sistem. Zbog tog povratnog toka (refluksa), venska krv se zadržava u nozi, a kao posledica se javlja oticanje nogu, osećaj napetosti, bolovi – objasnio je vaskularni hirurg dr Dario Jocić

Medicinski lepak za lečenje venske bolesti

Bolest proširenih vena je stanje koje se tokom godina pogoršava. Vidljivi „čvorovi“ krvnih sudova (varikoziteti) na nogama su posledica proširenih potkožnih vena. One ne predstavljaju samo estetski problem, već su i uzrok različitih tegoba, a samo pravovremeno lečenje može zaustaviti dalji razvoj same bolesti.

- Tretman venske bolesti je doživeo dramatične promene u poslednjih 20 godina, naravno u korist pacijenata. Ranije se radila klasična operacija vena, a oporavak nakon ove metode je bolan, tako da ovaj pristup lečenja nije baš omiljena kod pacijenata. Naravno, ovaj pristup i danas postoji, ali ne kao jedina opcija. Pre dvadesetak godina su u medicinu ušle minimalno invazivne metode lečenja koje su potpuno unapredile tretman proširenih vena. Poslednja metoda lečenja proširenih vena koja se pojavila u svetu, ali i u Srbiji jeste medicinski lepak za vene. To je neinvazivna metoda nakon koje nije potreban period oporavka niti nošenje elastičnih čarapa, a ni letnji meseci više nisu prepreka za ovu vrstu lečenja – dodao je dr Jocić.

Kako sprečiti proširene vene?

Nastanak proširenih vena se ne može sprečiti, ali se mogu ublažiti bolovi i tegobe, koje prate pojavu ove bolesti, poput grčeva, osećaja trnjenja ili slabosti u nogama.

- Hodanje je dobar prijatelj vena jer im pomaže da mišićnom pumpom vrate krv u srce. Pored šetnje i trčanje, plivanje ili bilo koja druga fizička aktivnost doprinosi boljoj cirkulaciji. Takođe, nošenje elastičnih čarapa može pomoći pre nastanka same bolesti. Međutim, mnoge stvari, koje dovode do proširenih vena, ne mogu se izbeći. Jak nasledni faktora ili dugo stajanje i sedenje na radnom mestu su vodeći uzroci nastanka bolesti. Ukoliko imate genetsku predispoziciju da dobijete proširene vene morate voditi računa o težini, pošto svaki višak kilograma direktno ima veze sa cirkulacijom. Upotreba različitih krema i preparata za lečenje proširenih vena, takođe, ne mogu sprečiti pojavu bolesti, već samo pravovremeno i adekvatno lečenje može doprineti da estetski i funkcionalni rezultati budu bolji – zaključio je vaskularni hirurg dr Dario Jocić.

Podeli tekst:

Dr Dario Jocić je specijalista opšte hirurgije na subspecijalizaciji iz vaskularne hirurgije. Jedan je od pionira u novoj metodi lečenja vena medicinskim lepkom i osnivač Centra za lečenje vena.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde