Prvi IBD panel u 2024. godini

Dana 29.1.2024. je u Muzeju Srema u Sremskoj Mitrovici održan IBD panel koji je organizovalo Udruženje pacijenata za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis Srbije - Ljiljan Đaković. Ovo je bio prvi sastanak Udruženja u 2024. godini i predstavlja važan i pokretački momenat. Panel nije privukao pažnju samo članova, već i medicinskih stručnjaka, a diskusija je obuhvatila niz važnih pitanja, uključujući pitanja vezana za slobodne dane koje pacijenti moraju koristiti za primanje biološke terapije, koji su nedostaci različitih IBD centara u Srbiji, kako izgleda lečenje pacijenata van Beograda i Novog Sada, a glavna tema panela jeste pitanje decentralizacije, što bi omogućilo stabilnim pacijentima da terapije uzimaju i čuvaju samostalno, bez odlaska u IBD centar.

Lekari koji su učestvovali u panelu:

  • Tatiana Jocić, gastroenterolog, Klinički centar Vojvodine
  • Zoran Milenković, gastroenterolog, KBC Dragiša Mišović
  • Gordana Mitić, gastroenterolog, Opšta bolnica Sremska Mitrovica

Šta je UKUKS - Ljiljan Đaković?

Udruženje pacijenata za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis Srbije - Ljiljan Đaković osnovano je 2010. godine i deo je Evropskog krovnog udruženja za Kron i ulterozni kolitis (The European Federation of Crohn’s & Ulcerative Colitis Associations – EFCCA) već prvu godinu od osnivanja.

Glavna filozofija udruženja jeste da pruži podršku i edukaciju svim pacijentima, kao i podizanje svesti o inflamatornim bolestima creva u opštoj populaciji.

Predstavnici različitih IBD centara su pristutvovali panelu i imali živu diskusiju sa pacijentima, te su svi članovi ponosni na uzajamnu podršku koju pružaju jedni drugima.

Problemi sa kojima se suočavaju IBD pacijenti

  • otvoreno pitanje slobodnog dana/bolovanja/neplaćenog odsustva tokom primanja biološke terapije
  • deca tokom polaganja završnog/prijemnog ispita nemaju zakonom propisane povlastice kao što su odlaganje odlaganje završnog ispita, omogućen odlazak u toalet tokom testiranja...
  • IBD centri su jedina mesta na kojima pacijenti mogu primiti terapiju, te bi decentralizacija poboljšala kvalitet života obolelih

Gastroenterologija u Sremskoj Mitrovici

Gastroenterologija u Sremskoj Mitrovici nema brojnost, ali ima divne lekare koji se rado edukuju i govore o problemima sa kojima se pacijenti suočavaju. Važan momenat koji je svima privukao pažnju jeste kada je dr Mitić govorila o upotrebi anestezije tokom kolonoskopije. Saznali smo da je Sremska Mitrovica jedna od retkih u Srbiji koja svojim pacijentima tokom kolonoskopije obezbeđuje pomoć anesteziologa, te je čitava ova dijagnostička procedura znatno olakšana. Iako su IBD centri tokom zaraze virusom Kovid 19 izgubili anesteziologe, Sremska Mitrovica je očuvala dobre odnose sa svojim anesteziolozima, te svaki pacijent ima tretman koji zaslužuje. Međutim, iako ima anestezije u Sremskoj Mitrovici za IBD pacijente, nema i neophodnih laboratorijskih analiza. Upravo na ovom panelu jesu najavljeni novi aparati koji će omoćuti pacijentima lakše i brže dijagnostikovanje.

Utisak sa panela

UKUKS - Ljiljan Đaković je udruženje pacijenata koje predstavlja IBD pacijente pred institucijama onda kada je to potrebno. Međitim, ne radimo samo na boljem lečenju i dostupnosti modernih terapija, već radimo i na poboljšanju kvaliteta života pacijenata u aspektima koji se ne tiču samo zdravstvenog stanja. Upravo zato, radujemo se sledećem susretu. Utisak sa panela je da uz entuzijazam lekara i volju aktivista, možemo uraditi divne stvari za IBD pacijente.

Hvala Sremskoj Mitrovici i Muzeju Srema na gostoprimstvu i perspektivnom sastanku. Radujemo se sledećem susretu!


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde