Kardiospazam

Kardiospazam spada u grupu oboljenja jednjaka sa hipomotilitetom. Karakteriše se odsustvom peristaltike jednjaka i grčom u kardiji (početni deo želuca). Kao posledica dužeg trajanja ovakvog stanja nastupa dilatacija jednjaka iznad kardije.

Uzrok nastanka

Uzrok nastanka nije poptuno razjašnjen, ali se za nastanak vezuju poremećaji akta gutanja, spazam muskulature kardije, poremećaj sinhronizacije pravovremenog otvaranja kardije sa aktom gutanja, degeneracija izvesnog broja ganglijskih ćelija Auerbach - ovog pleksusa.

Klinička slika

U početnom stadijumu oboljenja su prisutne intermitentne disfagijske smetnje ( otežano gutanje) u lakšem stepenu, da bi kasnije disfagija postala sve izraženija. U potpuno razvijenoj kliničkoj slici, zbog zadržavanja hrane u proširenom delu jednjaka iznad kardije, izraženi su disfagija (sve više stalnija i u težem stepenu), regurgitacija (vraćanje) hrane, podrigivanje, fetor ex ore ( zadah iz usta), osećaj pritiska iz grudne kosti. Zbog pritiska proširenog jednjaka sa ostacima hrane u njemu, razvija se simptomatologija od strane srca i disajnih organa (palpatacija, otežano disanje). Ishrana je izrazito poremećena i bolesnici progresivno gube na težini.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, radiografskog ispitivanja, ezofagoskopije.

Lečenje

Lečenje je konzervativno i hirurško. Bužiranjem se postižu dobri rezultati. U onih bolesnika u kojih su ovi rezultati nezadovoljavajući pristupa se hirurškom lečenju (Heller - ova operacija).

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Treber-Ćulumović 03.03.2010

    Bolest je neugodna, povraćanje nakon što se u prošireni dio jednjaka nakupi hrana.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde