Laparoskopska operacija žučne kese

Žučna kesa predstavlja deo žučnih puteva koji se nalazi ispod jetre, kruškolikog je izgleda i ima funkciju kao rezervoar žuči. Žuč je proizvod jetrinih ćelija (hepatocita) koja se putem žučnih kanala iz jetre delom uliva u tanko crevo, a delom „skladišti“ u žučnoj kesi. Po potrebi, žuč iz žučne kese  se kontrakcijom takođe uliva u tanko crevo. U fiziološkim uslovima sekrecija žuči je od 600 - 1000 ml na dan. Žuč, kao produkt  jetre, ima važnu ulogu u varenju hrane i resorpciji masti, belančevina i ugljenih hidrata.

Kamen u žuči

Žuč je izgrađena od vode, žučne kiseline, holesterola. fosfolipida, žučnih boja i proteina.

Jedno od najčešćih oboljenja žučne kese  je prisustvo kamenaca u njoj, ređe žučnim putevima, a operacija žučne kese danas predstavlja najčešću hiruršku proceduru u svetu (češću nego operacija kila ili slepog creva). Mnogi faktori dovode do stvaranja kamenaca u žučnoj kesi, a neki od njih su:
 • Pol
 • Trudnoća
 • Gojaznost
 • Starost
 • Nasledni činioci
 • Određene bolesti
 • Navike u ishrani

Prema sastavu, kamenci su najčešće:

 • Holesterinski (sa predomonacijom holesterola)
 • Pigmentni, bilirubinski kamenci (sa predominacijom bilirubina)
 • Mešoviti
U velikom procentu prisustvo kamenaca u žučnoj kesi je bez simptoma (slučajno se otkrivaju na Eho pregledu). Međutim, kamenci vrlo često dovode do oboljenja žučne kese u smislu stvaranja akutne ili hronične upale.  Kod nekih pacijenata nakon ne lečenih upala kamenci mogu proći u glavni žučni vod (holedoh) i izazvati njegovo zapušavanje, što dovodi do retencije žuči i pojave „žutice“ (mehanički ikterus).
Najređa, ali i najteža komplikacija kalkuloze žučne kese je pojava akutnog pankreatita, koji u velikom procentu može da postane hemoragijsko-nekrotički i da se završi i smrtnim ishodom. Ponekad se na ultrasonografskom pregledu otkrivaju tumorozne formacije na unutrašnjem delu-mukozi žučne kese. To su najčešće polipi koji mogu biti papilomi ili adenomi, ređe fibromi ili lejomiomi.

Operacija žučne kese je najčešće izvođena hirurška procedura

Kamenci neće sami po sebi nestati. Simptomi  bolesti mogu se privremeno ukloniti upotrebom dijete i određenih lekova, ali će se oni ponovo javiti i to sa težom kliničkom slikom. Zato je hirurško odstranjivanje žučne kese najsigurnije i najkraće lečenje obolele žučne kese, bilo da se radi o akutnom ili hroničnom holecistitu sa ili bez kalkuloze ili se radi o polipima žučne kese. Prva operacija žučne kese urađena je u Berlinu 1882 godine. Od tada do danas operativna tehnika je usavršavana, ali je ideja ostala ista: Žučnu kesu ne treba odstraniti zato što sadrži kamence, već zato što ih stvara.

Kako izgleda laparoskop?

Danas u razvijenom svetu se preko 95% operacija žučne kese izvodi laparoskopskom tehnikom. Za izvođenje laparoskopske operacije žuči neophodno je posedovanje laparoskopske opreme koja se sastoji iz laparoskopskog stuba i laparoskopskih instumenata. Sastavni delovi stuba su monitor za operatera i asistenta, kamera, elektrohirurška jedinica, insuflator za gas sa bocom ili centralnim napajanjem, pumpa za irigaciju i insuflaciju, kao i stativ na kome su smešteni svi delovi laparoskopskog stuba. Laproskopski instrumenti su posebni instrumenti koji se razlikuju od običnih hirurških elemenata, jer su prilagođeni dužinom i oblikom radu kroz trokare.

Kako izgleda laparoskopska operacija?

Laparoskopska holecistektomija se umesto klasičnog operativnog reza od oko 15-20cm izvodi kroz 3 od 4 incizije promera 0.5 do 1 cm, bez presecanja  struktura prednjeg trbušnog zida. Postavljaju se, na određena mesta na trbuhu, trokari kroz koje se uvode kamera-teleskop i radni instrumenti.
Operacija se izvodi tako što je pacijent u opštoj anesteziji u odgovarajućem položaju. Pacijentu se kroz pupak uvodi tanka igla (Veress), kroz koju se insuflira gas (najčešće CO2), koji može biti na određenoj temperaturi i vlažnosti. Gas u trbuhu ima zadatak da odigne prednji trbušni zid i na taj način stvori „radni prostor“,  neophodan za dalji hirurški rad.
Nakon postizanja radnog pritiska od 12-14 mmHg, uvodi se trokar kroz koji se uvodi teleskop-laparoskop koji je spojen sa kamerom i monitorom i kojom prilikom se dobije slika unutrašnjih organa. Zatim se uvode i preostali  trokari kroz koje se postavljaju radni instrumenti, pomoću kojih hirurg oslobađa biliovaskularne elemente (arteriju i vod žučne kese), zatim se oni podvezuju-klipsuju i presecaju.
Najčešće se koriste odgovarajući titanijumski klipsevi koji mogu biti različitih veličina i čiji je zadatak slepo zatvaranje duktus cistikusa i arterije cistike. Nakon toga se žučna kesa skida iz svoje lože i kroz jedan od portova izvlači iz trbuha. Ponekd je potrebno da se kroz jedan od potrova postavi i abdominalni dren. Zatim se vrši desuflacija gasa, vađenje portova i šivenje incizija. Nakon toga se pacijent izvodi iz anestezije i tako se završava hirurška intervencija.

Postoperativni oporavak

Nakon operacije pacijent nekoliko sati kasnije može da ustaje i da počne sa unosom tečnosti i lake hrane, a bolnicu napušta istog dana ili sutradan. Aktivnosti pacijenta zavise od toga kako se on oseća. Preporučuje se rana aktivacija i šetnja. Dan nakon operacije može da se skine zavoj i da se tušira. Kontrolni pregled se zakazuje za sedam dana.
Kod malog broja pacijenata (2-4%) ne može se završiti ova operacija do kraja zbog nemogućnosti vizueliziranja biliovaskularnih elemenata i struktura i nemogućnosti da se njima manipuliše. U ovom slučaju radi se takozvana konverzija, prelazak u otvorenu, klasičnu operaciju. Ovo nije komplikacija, već stvar hirurške procene da se bezbedno hiruška intervancija završi do kraja.
Nakon laparoskopske operacije žične kese pacijent se vraća na posao nakon 7 dana, za razliku od klasične operacije, gde taj period iznosi 4 do 6 nedelja. Nakon laparoskopske operacije prisutni su minimalni postoperativni bolovi, brži je oporavak i estetski efekat je dominantan, jer nema 15 cm dugačkog ožiljka. Operativni rizik je manji nego kod klasičnog operativnog zahvata. Brojne studije su pokazale da je broj komplikacija izuzetno nizak, a i ako se jave komplikacije, one su lako rešive.
Zbog svega napred navedenog laparoskopska holecistektomija predstavlja „Zlatni standard“ u hiruškom tretmanu oboljenja žučne kese.

Pogledajte najčitanija pitanja i odgovore u vezi sa žučnom kesom.

Kod koga da zakažem pregled?

Prof. dr Aleksandar Karamarković

Doc. dr Maja Pavlov

Prof. dr Dragutin Kecmanović

Doc. dr Miljan Ćeranić

Dr Aleksandar MilovanovićPodeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 48

 1. Ljubinka 26.03.2024

  Treba da operišem žučnu kesu, višestruko je previjena i imam polipe. Imam takav strah od operacije.


 2. 06.08.2023

  Operisan sam 28. juna, laparskopski kamen u žuči. Za koliko mogu da se vratim na posao?


 3. Mirjana 08.03.2023

  Operisala sam zucnu kesu prosle godine u septembru pa me interesuje dali smem da se vratim u teretanu i proteinima???


 4. Ćofi 08.06.2021

  Što se dijete tiče stavljao sam zube neka bolest mi je napala gleđ i ja sam to sredio. Ali mali mi je izbor hrane mogu onu dečiju hranu plazmu čokolino i šta ću korona karantin nikad deblji nisam bio. A nnapome uo bih da sam ceo život sportista i imali smo mi te treninge za mršavljenje sa podizanje težine tako da mi je u neku ruku lakše ali nije . Izbacio sam koka kolu nutellu stroga maltene monaška ishrana jer jednostavno nisam mogao da trpim te bolove. Sada sam dobio dobar lek uskoro očekuje m operaciju mršaviji 34kg sad imam 101 uvek sam bio krupan i jak ali ja sam se navikao na ovu ishranu od Božića pravoslavnog je tržim ništa mi posebno ne nedostaje od hrane i pića možda koka kola i Karađorđeva šnicla xaxa


 5. MARAS 19.03.2021

  Pre tri dana operisao sam žučnu kesicu ( holecistu) u 11h,  a već oko 15 h sam bio na nogama. Sutra, jutro posle vizite, otpuštan sam na kućno liječenje. Imam male bolove u desnom ramenu što je normalno, prošli su za 24 h. Prvi dan jeo rižu, kuvanu mrkvu i čaj. Sledeči dan jeo po malo pet šest manjih obroka ( tunjevina makarone, čaj prepečeni hljeb supu i malo piletine). Drugi dan otišao na previjanje. Sutra dan takođe pravio pet sest manjih obroka. Odlično se osjećam.

  Zahvalan doktoru Vasiću .


 6. Selma Islamovic 15.12.2020

  Čitala sam vaše komentare i primjetila sam niko od vas nije pisao o kilaži. Meni zanima, da li je neko dobio vise kilograma posle operacije. Ovo piram jer mnogi kazu da su dobili na težini odnosno vise kilograma posle operacije zuci.


 7. amira 22.02.2020

  Operisana sam u USA. Imala sam jaku upalu jetre, pakrasa i kamencić u jednom kanalu. Prvu operaciju sam imala kroz usta i izvadili su taj kamencić, a drugu za dva dana i ostranili su mi zuč. Nisam imala nikakve bolove i puštena sam kuci već sutra dan, ali, moj operator mi je rekao da cu imati jake bolove kada mi se jetra bude spustala na svoe mjesto i da se ne prepadnem.. i stvarno posle 12 dana to se desilo... bolovi su jaki da svakog momenta mislite da cete pasti u nesvjest .. vec sutredan sam bila ok. ali pod strahom da se ti bolovi ne vrate .. moram napomenuti da sama zivim i da nisam imala niciju pomoc kada sam dosla kuci... sve mozete raditi ali naravno pazite se .. nista tesko ne podizite , moze setnja lagana nikako vjezbanje i ja sam odlucila da 2 mjeseca necu raditi... 


 8. Nada 23.11.2016

  Nedavno sam operisala žučnu kesu u KBC u Podgorici. Na ultrazvučnom pregledu abdomena mi je dijagnostifikovano da imam kamen u žučnoj kesi veličine 23 mm. Znajući kakve posledice može da proizvede, pojavu žutice ili akutnog pankreatita, odlučila sam da se operišem. Operisao me je laparaskopski poznati dr Dragoljub Kastratović. Iako sam veoma gojazna doktor je uspješno obavio operaciju i ja sam se bez problema oporavila. Osjećam se odlično i srećna sam što sam riješila taj problem. Zato, svima koji imaju dijagnostifikovan cholelithiasis mogu savjetovati da ne oklijevaju, da se konsultuju sa doktorom i prihvate operaciju. Zadržavanje u bolnici je par dana, a oporavak je brz.


 9. ZEKS 01.07.2013

  Da li se smem baviti bodi bildingom posle operacije?
  Prošlo je skoro 3 god od kako sam operisan laporoskopski. Molim vas odgovorite mi
  Hvala puno unapred i mogu vam reći da sam za jedan dan dosao kuci stvarno je bilo lako uspesno
  hvala svima i pozdrav


 10. Ivana Markovic 12.12.2012

  Operisala sam zucnu kesu pocetkom oktobra. Operacija i postoperativni period je prosao bez narocitih problema, ali i dalje imam bolove u nogama koji mi otezavaju hod i normalno funkcionisanje. Na kontroli posle mesec dana pomenula sam doktoru ovaj problem a on mi je rekao da je to normalno i da je to posledica anestezije i da ce to vremenom da prestane. Medjutim ni posle dva meseca bolovi nisu prestali. Interesuje me da li je neko imao ovakvo iskustvo i kako je resio taj problem? Pozdrav!


 11. Vladica 15.11.2012

  Ja sam operisan na ovoj klinici mih kc nis pre nekoliko dana (7-8) , i operisao me je upravo dr. Veruljub pejcic, dir. Te iste klinike. . Gledao sam ovaj video pre operacije, a gledao sam ga i upravo sada (nakon operacije: ) ) . . Nije isti nacin razmisljanja pre i posle operacije, bar ne kod mene. . Sta reci, osim da nakon operacije a i gledanja videa, sam jos vise fasciniran dostignucima danasnje medicine. . . Probacu u najkracim crtama pomoci svim buducim pacijentima ove klinike. . Postoperativni tok je apsolutno prisutan i izrazen, kod nekoga vise kod nekoga manje (pre svega msm na bolove na raznoraznim delovima tela, reakcije organizma na anesteziju) zavisno od organizma, ali sve to vrlo brzo prodje uz rastvore i analgetike. . Oporavak je neverovatno brz u odnosu na klasican hiruski zahvat (clan porodice operisan) , ali je ipak potrebno neko vreme da sve to dodje u normalu. . To se i dalje naziva operacijom a ne dvodnevnim izletom, ne zaboravite to nikako!! Pridrzavajte se svih uputa koje vam doktor-hirurg preporucuje nakon operativnog zahvata, moze samo da vam bude dobro, nikako lose. . . Budite hrabri i imajte puno poverenje u ovaj tim ljudi (prepoznajem ih sve do jednoga, apsolutno) . . Profesionalizam, predusretljivost, ljubaznost, razumevanje. . . Sve sto bih rekao posle ovih reci, bilo bi suvisno. . Zahvalnost kompletnom osoblju mih kc nis. .


 12. Marija 06.10.2012

  Mom tati je juče ujutru laparaskopijski operisana žuč pod jakom upalom. Doktor je rekao da je jedan deo žuči gde je bio kamen bio skoro truo! Sada ima jake bolove, ali imao je i bruh na pupku, pa su mu i to operisali. Da li je normalno da sada ima tako jake bolove? Inače, njega nikad ništa ne boli, tj. Nikad se ne žali tek onako, tako da verujem da stvarno ima bolove. . . Molim vas da mi odgovorite, baš se plašim za njega. . .


 13. Bojana 30.09.2012

  Imam operaciju zuci za 4 dana, i puno mi znace ovi komentari. Smanjila sam max. Strah. Hvala vam od srca!


 14. Sea 14.09.2012

  Moja žučna kesa je puna kamenja promera do 12mm. Sad čekam vađenje krvi, pa idem na kcs, na dalje analize. Dakle vidim da mi je jedini izlaz operacija, pa me interesuje da li laparoskopija može da se radi kad je puna žučna kesa ili mora klasični operativi zahvat?


 15. ZORAN 18.05.2012

  Operisao sam zučnu kesu laparaskopskom metodom u Podgorici. Operisao me je čuveni hirurg dr. Kastratović. Operisan sam u srijedu u 9 h, u četvrtak u 12 h sam bio kuci u Nikšiću a sam se dovezao sa svojim automobilom već danas, jer se dosta dobro osjecam. Takodje apelujem na ljude koji imaju problema, kao sto sam imao ja sa žuči, da ne oklijevaju i izlazu se riziku, jer rizik je veliki a operacija je laka i spasonosna. Iz iskustva upozoravam jer kada sam uvece legao da spavam nisam znao da li cu osvanuti u hitnoj sluzbi sa flašom protiv bolova sto se desavalo više puta. Posle operacije bola vise nema niti ce ga biti. Takodje spasiti ostale organe koje može da ugroti upaljena žučna kesa ( holecista ). 


 16. sandra 29.02.2012

  Zakazana mi je operacija 28. Marta, bolove trpim vec 10. God. A imam 28. God. Plasi me samo anestezija?


 17. Katarina 18.11.2011

  Operisala sam žučnu kesu pre 2 nedelje, bila je puna kamenčića, a izlili su se i u kanal što je dovelo do upale pankreasa. To je dovelo do komplikacija jer nisam otišla na vreme, tako da svima savetujem da čim saznaju da imaju kamenčiće odmah zakažu operaciju kod lekara. Operisao me je doc dr nenad janić na univerzitetskoj dečjoj klinici u tiršovoj jer sam maloletna i što se tiče operacije nemam loša iskustva, sve je odradjeno profesionalno, oporavak je kraći, rez je manji i ima ih 3 ili 4. . . Posle operacije sam imala manje bolove u stomaku, ali su me bolela ramena, kažu da je to normalno zbog ugljen-dioksida koji se unosi u stomak prilikom intervencije. Imala sam i dren i to dva, ali to sve zavisi od toga da li ima komplikacija. Uglavnom, svima preporučujem laparoskopsku operaciju jer su utisci pozitivni. Samo hrabro!


 18. Zumra 09.10.2011

  Operisana sam ginekološki prije 5 godina. Da li bi mogla šta da utiče operacija zuči na to, jer nalaz nije u redu?


 19. Dragana 22.04.2011

  Operisana sam laparaskopski u utorak 19.04.2011. godine, kuci pustena juce 21.04.2011. godine. U salu su me uveli u 10.30h u sobu sam vracena u 12.30h. Operisana sam u gradskoj bolnici na Zvezdari (sjajni hirurg Markovic). Nakon budjenja sam malo povracala, sto je sasvim normalno. Sama sam se presvukla i ustala oko 17h kada sam malo i prosetala. S obzirom da mi je ovo jedina, a nadam se i poslednja operacija u zivotu, mogu da kazem da bolucka u predelu pupcane rane, ali nista strasno. Nemojte se bojati, sve brzo prodje. Najbitnije je da vise necu imati one uzasne napade bola zbog kamenja u zucnoj kesi.
  Pozdrav svima.


 20. Neša, Kladovo 10.04.2011

  Sta da vam, kazem, mucio sam se mnogo. Imao sam kamen 23mm, i drugi 12mm. Pijo sam sve vrste melema, cajeva, neznam ni ja sam sta sve nisam, dok nisam resio da se op. Laparaskopski. Danas je tacno mesec dana, 07.03.2011, sam op. 08 sam izasao iz bolnice. Kada sam video sta sam nosio usebi, nisam mogao da verujem, a ni drugi. To sam držao u sebi 6-7god, tako da ako vas često muči, ne oklevajte kao ja. Plus mi je žućka bila samo 50 posto u funkciji. Zato i pisem ovo, i nadam se ce ovi redovi nokog jos vise ohrabriti i biti jači. Imam 40g, a moja majka je sa 28g operisana klasicno. Da li je ishrana, genetika, neki kažu da sve iz glave dolazi, nervoza kazu najvise, mi cemo se naci sigurno tu negde. Tako da nnapred, bez mucenja. Tako da je sad sasvim druga pesma, drugi sam lik. Prva tri meseca ne dizati nista tesko, i do sest meseca dijeta, posle se polako vracamo u normalu.
  Pozzzdrav za sve sa zuckom i bez zucke.


 21. ljiljana 19.02.2011

  Ovo je ekstra svaka cast za nauku i spretne ruke


 22. Zoran Srdić 11.01.2011

  Juče sam u KBC Vojvodina u Novom Sadu, imao laparaskopsku operaciju zučne kese ( holeciste)  koju je uradio ass. Dr. Gluhović Aleksandar.
  Evo me već kod kuće, pogledao sam ovaj snimak i sada vidim zašto se tako dobro osećam i vec sam u svom domu. Operacija je od dolaska u preoperativnu prostoriju do dolaska u sobu iz koje sam posao na operaciju trajala 2 sata a najvažnije je sto sam ja posle 2 sata sam išao u toalet a posle nepunih 24 sata bio u svom krevetu (fotelji) kod kuće.  Krecem se kao da i nisam bio na operaciji.
  Hvala za dobar "posao" dr Gluhoviću iz Novog Sada, sa klinike za abdominalnu, endokrinu i transplantacionu hirurgiju u Novom Sadu


 23. miki 25.11.2010

  Opusteno ljudi, laparoskopija je potpuno rutinska intervencija, ne traje vise od 40 minuta. Postoperativni tok je veoma brz, skoro da nema nikakvih komplikacija. Problem moze da bude jedino upala ili pucanje zuci, tada mogu nastati problemi, moze doci do infekcije i nephodna je klasicna operacija. Zato svima kojima imaju taj problem savet da cim ga otkriju to rese hirurskim putem, jednostavnom intervencijom lisicete se velikih bolova i tegoba.


 24. Milica Dragojlovic 07.11.2010

  Operacija je, , mala maca, , u odnosu na visegodisnje bolove i sto drugih muka. Operisana sam od ovog cuda u aprilu 2010. U zemunskoj bolnici. Nije da je bas lako, crkla sam od bolova kad je popustila anestezija, ali tu su lekici protiv bola, a da nije bilo povracanja, kad sam i, , dusu ispovracala, , moze se reci da i nije tako strasno. Mene je danima sve bolelo, oko 15 dana, ali je svakog dana bilo bolje. Mislim da je najvaznije rascistiti u glavi, odluciti se za operaciju. Bolnicki ambijent je i inace da se, , smrznes, , alo vazno je sve gledati pozitivno. U zemunskoj bolnici su stvarno zmajevi, stara zgrada u fazi renoviranja, stara oprema, ali i nove tehnologije u medicini koje sa zaposlenima stoje na usluzi pacijentu, koji je u ovoj bolnici na prvom mestu. Sestre su zmaj žene na čelu sa sestrom vesnom. Dr goran ilić kome se i ovom prilikom zahvaljujem, na veoma stručan i savestan način obavlja odgovoran posao, ne zaboravljajući ljudski pristup pacijentima. Ljubaznost na prijemu (ovde nema, , mice ubice, , divlje šalteruše) , komunikacija zaposlenih je savršena, pacijenta do odelenja odvodi sestra, nema lutanja i uzaludnog traženja, hodnici, sanitarne prostorije i sobe savršeno čiste, sobe provetrene i stalno se kontroliše da li je u sobama sve pod konac – vazduh, pod, čista posteljina, da nema suvišnih stvari na natkasnama, a ako i ima, sestre poprave bez ijedne ružne reči pacijentu, prljava posteljina se odmah menja bez negodovanja, uzdaha, nedaj bože da bi neko izgrdio pacijenta što je opet isprljao. Sestre pacijenta pitaju da li mu je nešto potrebno i uz to podpitanja šta bi pacijentu bilo potrebno, kako mu je, boli li ga nešto, pacijent i ne stigne da zatraži uslugu jer su sestre uvek tu kada je potrebno, čitvu noć nadziru pacijente. U polumraku bolesničke sobe zaista su kao anđeli čuvari! Nega bolesnika je kao nega deteta od strane majke, da bolesnik zaboravi svoje muke. Zaista ljudski pristup olakša bolest i svaki bol manje boli.


 25. zeljko 05.07.2010

  Operišite se. Ja sam najplašljiviji čovek što se tiče togai sama pomisao na operaciju mi je kao da me neko vodi na streljanje ali verujte da je to ništa ako se radi laporoskopski jer nista mali rizik cak ne verujem i da postoji a bolovi pestaju zauvek ja sam operisan u petak u subotu ujutru sam vec pusten a bol nisan je imao možda malo vrlo malo stvarno ako ko ima problema sa kamenom u zuci odmah na operaciju
  pozdrav svima i sretno bilo


 26. jelena 12.06.2010

  Operisala sam zucnu kesu pre nepune dve god. Moj savet svima je da cim otkriju da imaju kamenje odmah odstrane da nebi prosli kao ja. . . Ja sam 6godina trpela jake bolove i strasne napade. Javila sam se tek kod doktora kad sa oslabila 20 kg. Zakazana mi je laparaskopska operacija neznajuci da imam jaku upalu. Operacija je mnogo tesko prosla, a oporavak u bolmici je trajao znatno duze. Zato samo hrabro nista nije strasno kad se na vreme ode


 27. Jelica 04.06.2010

  Pomagajte da smirim svoju nervozu. U ponedeljak 07. 06. 2010 zakazana mi je operacija zucne kese (laparaskopijom) , danas sam uradila rezultate, sve je u redu osim sedimentacije koja je povisena 42 (napominjem bila je 70 pre 2 meseca kada sam imala upalu z. Kese i lezala sam u bolnici) i alkalna fosfataza mi je 290, a pre 20 dana bila je 224. Da li ce to biti problem i da li ce u takvom stanju moci da se uradi laparoskopski zahvat. Unapred hvala i molia bih vas da mi sto je pre moguce odogovorite jer sam uznemirena zbog toga.


 28. LAZAR JEVTIC 28.05.2010

  Operisan sam laparaskopskom metodom u uzicu kod doktora koprivice 26. 05. 2010, u sredu a u cetvrtak 27. 05. 2010. U jutarnjim casovima otisao kuci u priboj. Treba da naglasim da sam imao vec 3 operacije u toku zivotapo raznim drugim pitanjima, pa sam bio opusteniji pred operacoju od svih onih koji su znali gde idem. Kada jos dodam da imam hirirga u koga imam apsolutno poverenje onda je ova operacija bila laksa od vadjenja zuba. Prema tome svi koji imate dilemu i strah ne cekajte jer problem ne treba odlagati, nego resavati. Napred i hrabro.


 29. jelena 20.05.2010

  Imam polipe u zucnoj kesici i trebala bih da ih operisem ali ne znam kod kog lekara. Da li znate ko je dobar. . .


 30. Beba 28.03.2010

  Pozdrav hrabrima koji su operisali zucnu kese. I ja cu vjerovatno morati operisati, ali jos sam neodlucna, jer jeste da imam dva kamenca oko 2cm, i rijetke bolove, ali mene zanima vi koji ste odstranili zucnu kese, kako je kasnije, tj da li smijete da jedete sve, ili i dalje morate da se pazite, i dali je tacno da su cesti prolivi kod osoba koje su se operisale? Pozdrav, beba


 31. Branko Rusic 16.03.2010

  Da li neko zna kolika je participacija za laparaskopsku operaciju zuci? Unapre hvala


 32. Gordana 07.02.2010

  Operisana sam laparoskopskom metodom pre tri dana. Operacija je prošla izuzetno dobro, imala sam malo problema zbog povraćanja od anestezije. Otpuštena sam odmah sutra dan, sada se osećam odlično, mogu po nešto i da radim od kućnih poslova i jedva čekam ponedeljak da se vratim na posao. Svima koji se pripremaju za operaciju samo hrabro i bez mnogo razmišljanja. Ovako je mnogo lakše, a više nema ni straha od mogućih komplikacija. Hrabro i verujte svom lekaru!


 33. Vika :) 29.01.2010

  Poslao: vesna | datum: 09. 04. 2009 treba mi informacija o polipima u žučnoj kesi. Ako imate neke iformacije pošaljite putem e-maila. I još nešto, postoji li verovatnoća da se na ultra zvuku umesto kamena vidi polip?? Ovako, zovem se violeta i imam 17 i po godina. . .: ) od jula 2009. Sam imala bolove u desnom delu stomaka, koji su kasnije bili sve cesci. Posle puno analiza i ispitivanja (bila na gastroenterologiji 10 dana u septembru) nasli su mi polipe na zucnoj kesici, ali su rekli da je mala mogucnost da me od toga boli stomak. Zavrsila sam kod hirurga u novom sadu, i operacija mi je zakazana za 20. 01. 2010. Operacija je podrazumevala da se laparoskopsim putem odstrani zucna kesica ali i slepo crevo jer su i tamo nesto nasli (nisam sigurna sta, kao da se nesto talozilo i stvaralo kamencic): ) u bolnicu sam dosla 19. 01. I tamo su mi davali infuziju taj dan. U sredu su me operisali, oko 09: 30, i taj dan sam uglavnom prespavala zbog anestezije, ali sam i ustala sama i setala. . . Imam 4 oziljka, jedan odmah iznad pupka, dva sa desne strane i jedan na sredini stomaka. U bolnici sam bila 6 dana, od utorka do nedelje. Juce sam isla da mi izvade konce. . . Nista me ne boli od trenutka kada sam se probudila posle operacije, u pocetku je malo zatezalo kada ustajem ali nista strasno. . .: ) sada samo treba da pazim na ishranu par meseci (to mi je malo problem jer volim slatko): ) i znam da ne znaci puno, ali porucujem svima da ako treba da se operisu a plase se, da apsolutno nema razloga, ja se ni u jednom trenutku nisam plasila. Pa moje je bilo samo da lezim i spavam. .: ) sve je na doktoru, tj. Hirurgu, a ja sam u svog doktora imala puno poverenje, on je svoje odradio odlicno. . .: ) eto, ja se nadam da sam barem nekome pomogla ovom porukom. . .: )


 34. Ivana 17.12.2009

  Moram reći da me je iznenadilo kako na sajtu i svuda gde sam gledala piše da laparoskopska operacija žučne kese ( holeciste ) prolazi brzo, za 7 dana najviše, a evo mene, već 9 dana i dalje imam velike bolove u desnoj strani tela, jedva se ispravljam, jedva hodam, ponekad mi je muka kada duže sedim.
  Ležeći položaj mi najviše odgovara. Ne znam ko ovde greši, ali znam kako se osećam i nije sve tako sjajno.
  Naravno, dobra stvar je da neću više nikada imati napade i bolove, ali ipak me je operacija izmracvarila. Da ne pričam o tome kako sam 5 dana provela u bolnici, u velikim bolovima. A doktori kažu da nije bilo nikakve komplikacije, da je sve prošlo kako treba. Mislim da treba da se čuje svaka strana priče, a ne samo to kako ljudi posle operacije odmah ustaju i hodaju, jer ja nisam mogla ni pravilno da dišem, a kakvo hodanje.
  Hoću reći, svaki organizam reaguje individualno, u najboljem slučaju je onako kako piše na sajtu.
  Srećno svima koji se operišu!


 35. TEK ODRADJEN 05.12.2009

  Operisan sam laparoskopski u 11. 15 casova vec u 15. 30 sam sam setao bolnickim hodnikom a ujutro sam bio kod kuce. Bol jedva malo da osjecam najveci problem je brijanje dlaka na stomaku pa sad ponovno izrastanje svrbi i stvara uzasnu nervozu ali evo treci mi je dan i vec prolazi. Osjecam se potpuno dobro cak bez problema se savijam i ustajem, hodam, setam i pomalo mi je dosadno jedva cekam da skinem konce jos 4 dana i da se vratim na posao. Kad pomislim kakve sam bolove imao prilikom napada laparaskopska operacija je kao da te ujede osa.


 36. phantom 30.08.2009

  Sve pohvale za odlicna objasnjenja, opise i video zapise. Pre 10 dana odstranio sam konacno kamencice. Hirurski zahvat uradjen laparaskopskom metodom i veoma sam zadovoljan. Od januara 2009. Godine pojavili mi se prvi bolovi, koji mi se prvi put u zivotu desavali. Posle razgovora sa hirurgom, odlucio sam na operaciju, stim sto mi je zakazao nakon 7 meseci (razlog nepoznat) . Jedanput mesecno pojavljivali mi se bolovi, tako da uvek zavrsim u hitnoj sluzbi. Pre same operacije, imao sam takve napade i bolove da iz hitne sluzbe posle dve boce infuzije prestali bolovi, lezao 4 dana u bolnici pod infuzijom, i konacno operisali. Zeleo sam jos u februaru da se operisem, al razlog od 7 meseci mi nije bio jasan. Konacno se osecam lakse, bez pomisljaja da opet mogu imati bolove, i iskreno od prvog dana jedva sam cekao taj dan operacije, vise su me plasili stomacni bolovi nego sama operacija. Inace, pre same pripreme nije bilo straha, znam da posle imacu jos malo bolova 2 do 3 dana, kao sto je i bilo. 2 do 3 dana nema smejanja, kasljanja, kijanja i dubokog disanja, i obavezno spavanje na ledjima. Svakog dana sve je bolje i bolje bilo. Ostace sitni neprimetni oziljci, a mozda i nece. U svakom slucaju konacno sam uspeo, primoran sam bio na cekanje bez obzira na moju brzu odluku al takva je italijanska medicina posto se nalazim u italiji, al ipak sam je docekao i zao mi je sto mi nisu ranije zakazali operaciju.


 37. Meliha 09.08.2009

  Mmmmmmm zucna kesa je bas problem imam uzasne bolove posle poroda mi se to desilo ja sam medicinska sestra ali strah me operisati ljekari su mi predlozili laparaskopiju posto je jos uvijek sitna kalkuloza ali imam ogroman strah zato sto nikad nista nisam operisala


 38. Sasha 26.07.2009

  Operisao sam zucnu kesu laparoskopski, za sada je sve ok poceo sam da setam nakon 6 casova od operacije i sada mi je sve ok proslo je 8 dana malo mi je rana od drena procurela ali je sve ostalo ok, i nemam nikakvih bolova.


 39. Nikola 08.06.2009

  Operisao sam zucnu kesu pre par dana a cekao preko jedne godine. Razlog? Strah. Ali sada svim ljudima koji treba da se operisu mogu da kazem da je operacija zucne kese kao vadjenje zuba. Barem sam je ja tako podneo. Zato nemate potrebe da cekate kao ja, trpite bolove vise od godinu dana ( upala zucne kese i pankreasa) vec izbacite bombu iz stomaka. Ja sam operisan u sredu ujutru, poslepodne sam poceo da setam, uvece otisao kuci, a vec za tri dana sam poceo normalno da funkcionisem bez ikakvih zamora i bolova. Zato samo napred


 40. Sladja 13.05.2009

  Nakon ovoga clanka jako mi je lakse jer i ja ubrzo moram na tu operaciju... Zaista mi je " laknulo" ...   Sada zaista od sveg srca vjerujem da ce sve biti u najboljem redu i da to nije tako strasno!!!


 41. Vesna 09.04.2009

  Treba mi informacija o polipima u žučnoj kesi. Ako imate neke iformacije pošaljite putem e-maila. I još nešto, postoji li verovatnoća da se na ultra zvuku umesto kamena vidi polip?? Ogy_93_le@hotmail. Com


 42. Miladinka 09.04.2009

  Po pisanju i slusanju o laparoskopska operacija (laparoskopija) žučne kese, sve izleda lako, divno, krasno. Ali ja se posle 20. 4. 09. G pripremam da to uradim, pa me ipak strah. Imam 2 kamena preko 2 cm. I custe zucne kanale i uredne ostale organe, jos nemam velikih napada i problema, osim ako jedem masno ili malo vise, ali mi lekari savetuju da to na vreme resim. A interesantno kada drugog hrabris kazes, ma sada je to moderno i lako. Uhhhhhhhhhhhhhhh: ): ): ) "junacina"


 43. julijana 07.04.2009

  Operirana sam prije 6 dana i sve je ok, bila sam samo dva dana u bolnici. Razlika između klasičnog reza i laparoskopije je ogromna to znam jer moj tata ko ima klasičan rez nije mogao mesec dana da se oporavi. Zato svima preporučujem ako imate i malih problema sa žučnom kesom idite odmah na laparoskopijom. Zahvaljujem hirurškom odeljenju Gevgelija Makedonija


 44. Aneta 01.12.2008

  Sajtot na Stetoskop e navistina prekrasen, samo napred, POZDRAV OD MAKEDONIJA!


 45. Dragijana 25.11.2008

  Tekst je kratak i jasan. Video podrska tekstu je odlicna. Informacije koje dobijamo putem ovog sajta su vise nego potrebne i korisne. Generalno, ovaj sajt je najbolji!


 46. Dragijana 25.11.2008

  Tekst je kratak i jasan. Video podrška tekstu je odlična. Informacije koje dobijamo putem ovog sajta su vise nego potrebne i korisne. Generalno, ovaj sajt je najbolji!


 47. Dule 24.11.2008

  Odlican clanak. To je zaista buducnosta nase hirurgije!


 48. manda 23.11.2008

  Nemam reci, fantastican tekst. O sajtu SVE NAJBOLJE, samo tako nastavite.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde