Porodična adenomatozna polipoza

Porodična adenomatozna polipoza karakteriše se pojavom mnogobrojnih adenoma u kolonu, hereditarnim poreklom i velikom predispozicijom za razvoj karcinoma.
 
 

Uzrok nastanka

Za razvoj porodične adenomatoze kolona postoji genetska komponenta koja je regulisana Mendelovim zakonom nasleđa.
 

Klinička slika

Na sluznici debelog creva nastaju difuzna i mnogobrojna polipoidna izdignuća, između kojih je teško uočiti normalnu sluznicu kolona. Broj adenoma varira od 100 do nekoliko hiljada, a javljaju se kao sesilni ili na peteljci.
Simptomatologija se najčešće javlja kod starije dece i mlađih ljudi. U ranoj fazi, bolest je bez simptoma. U pojedinim slučajevima adenomi se otkrivaju u toku endoskopskog ili irigografskog pregleda. Simptomi su u vidu blagih abdominalnih bolova, lakših dijareja i oskudnog krvarenja. Pojava grčevitih bolova, izražena peranalno krvarenje, gubitak težine i promene u pasaži creva, ukazuju na razvoj karcinoma.
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, endoskopskih nalaza, irigografije, polipetktomije i histološkog pregleda.
 

Lečenje

Najbolji način lečenja je proktokolektomija sa ileostomom, ali mlađim ljudima, koji odbijaju operaciju, pretežno se radi ileorektoanastomoza. Endoskopske kontrole su na 3 do 6 meseci i pri tom se odstranjuju novonastali adenomi.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde