Hronični duodenitis

Duodenitis je zapaljenski proces sluzokože duodenuma, akutnog ili hroničnog toka. Hronični duodenitis je znatno češći od akutnog.

Uzrok nastanka

Uzroci hroničnog duodenitisa su različiti: bakterije (stafilokoki, enterokoki), paraziti (strongyloides stercoralis, giardia intestinalis), celijakija i dr. Javlja se kao propratna pojava različlitih oboljenja: duodenalnog ulkusa, srčane dekompenzacije. Hronični duodenitis se dijagnostikuje u toku alergijskih reakcija na lekove, ali i u toku akutnog pankreatitisa i holecistitisa.

Klinička slika

Bolest može proticati asimptomatski. Epigastrični bolovi su nekad izuzetno jaki, može ih pratiti mučnina, gađenje i povraćanje. Bolovi nemaju periodičan karakter i ne prestaju sa unošenjem hrane i antacida. Fizički pregled, sem izuzetno retke bolne osetljivosti u epigastrijumu, je negativan. Najznačajnija komplikacija je krvarenje iz multiplih erozija duodenuma.

Dijagnoza

Snižene vrednosti hematokrita, hemoglobina i gvožđa dijagnostikuju se u retkim slučajevima krvarenja. Radiološkim pregledom duodenuma barijumom uočava se iritabilni duodenum, koji ne "trpi" kontrast. Izražen je hipermotilitet duodenuma, nabori duodenuma su iregularni. Duodenoskopijom se zapaža edematozna (otečena) i eritematozna sluzokoža sa brojnim punktiformnim erozijama. Pouzdana dijagnoza hroničnog duodenitisa je histološka, posle mikroskopskog pregleda bioptata uzetih u toku endoskopije.

Lečenje

Uklanjanjem uzroka zapaljenskog procesa, uz higijensko - dijetetski režim ishrane i antacide, subjektivne tegobe prestaju. Prognoza je uglavnom dobra.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Nora 07.07.2022

    Komentari su preciznini i jasni. Hvala.


  2. Slavica Scekic 01.10.2019

    Komentari su veoma precizni i razumljivi! Hvala!


  3. ingeborg 22.11.2012

    Svi vaši tekstovi su odlični. Kratki, jasni i konkretni. Bez obzira o kojem se problemu radi. Do sada najbolje osmišljen sajt. Hvala na trudu.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde