Dijafragmalna kila

Dijafragmalna hernija je poremećaj koji nastaje kada abdominalni organi prođu u grudnu duplju kroz neki nenormalan otvor u dijafragmi. Češće se javlja na levoj strani.  
 

Uzrok nastanka

Uzrok nastanka ove hernije može biti netraumatski i traumatski. Netraumatska hernija može biti urođena ili stečena. Traumatska hernija nastaje posle raznih povreda ili hirurških intervencija. Najčešći oblik dijafragmalne hernije je hijatusna hernija, kod koje kardija i fundus želuca prolaze kroz ezofagusni otvor, u grudnu duplju. Pojačan intraabdominalni pritisak, koji se javlja pri povraćanju, jakom kašlju, fizičkom naprezanju, trudnoći i u prisustvu ascitesa, doprinosi nastanku hijatusne hernije.
 

Klinička slika

Urođene hernije se odlikuju trijasom: dispneja (otežano disanje), cijanoza (modrilo) i dekstrokardjia (desno lokalizovano srce). Novorođenče najčešće umire nekoliko dana posle rođenja zbog disajnih, želudačnih i cirkulacijskih poremećaja.
 
Stečene netraumatske hernije imaju različite simptomatologiju, zavisno od stepena suženja otvora, veličine hernije i stepena regurgitacije želudačnog sadržaja. Zbog neupadljivih simptoma ova hernija se često otkriva slučajno, pri rendgenološkom pregledu. Važan simptom je bol koji se javlja kod promene položaja, pri fizičkim naporima i posle uzimanja hrane. Ostali simptomi su štucanje, gorušica, podrigivanje i povraćanje s pojavom krvavljenja, kada dođe do erozije završnog dela jednjaka. Bol se širi naviše, ispod sternuma (grudne kosti) i prema leđima i ramenu, podsećajući na bol kod angine pektoris.
 
Stečene traumatske hernije posebno su značajne jer se sve češće javljaju pri saobraćajnim nesrećama i povredama na radu. Prisustvo jetre kao čvrstog organa na desnoj strani utiče da se povrede, odnosno rascepi dešavaju skoro uvek na levoj strani. Kod manjih povreda simptomi su oskudni. Kod obimnijih oštećenja javljaju se bol, dispneja, štucanje, povraćanje, krvarenje i šok.

Fizičkim pregledom otkriva se ograničena pokretljivost dijafragme, perkutorna tmulost - ako je u deo grudnog koša ušao organ u kome ima tečnosti, a nekad postoji i potiskivanje srca sa aritmijom.
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, fizičkog pregleda i rendgenološkog pregleda u ležećem (Trendelenburgovom) položaju. Ezofagoskopija je potrebna radi potvrde dijagnoze.
 

Lečenje

Kada hernija ne pravi značajne tegobe, lečenje nije potrebno, već se preporučuje određeni režim života sa češćim uzimanjem manjih obroka hrane bez masti i jakih začina, izbegavanje obroka uveče pred spavanje i ležanje sa uzdignutim gornjim delom tela. Simptomi se mogu ublažiti davanjem antacidnih lekova, a ako postoji sideropenijska anemija, daju se preparati gvožđa.
Urođene i traumatske hernije leče se hirurškom intervencijom.
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 12

 1. 16.01.2024

  Imam problema sa disanjem, ponekad dolazi i do gušenja, a pri svakom saginjanju teško dišem i svako veče iskašljem šlajm i taj kašalj traje neki put i po sat vremena.


 2. Lea 06.12.2023

  Imala sam veliki kašalj i od njega mi se poremetila dijafragma i sada me bole leđa, leva strana u visini brushaltera. Doktorka mi je dala ketonal ili naproksen i bromazepam. Ništa mi nije pomoglo, a bolovi su veliki. Da li da povećam dozu ovih lekova i koji od njih da koristim. Prvo sam uzimala ketonal a sada sam počela naproksen. Hvala najlepše!


 3. Susi 27.09.2023

  Dobar dan. Poslije snimanja na CT mi je ustanovljeno da je dijafragma 5 cm pomjerena u gornji dio. Podrigivanja su česta sa aritmijom. Ne primam nikakvu terapiju. Koji je Vaš svajet?


 4. Dzevad 18.06.2023

  Imam problem sa dijafragmom stvara mi problem u disanju imao sam bolove vise nemama ali imam naduvenost i stvara mi probleme


 5. Milovan Radulovic 27.04.2023

  Posle Operacije dijafragmatske kile koju sam imao pre 3,5 nedelje ja Imam drugi veliki problem a to je da mi za vreme stolice izlazi mnogo usirene krvi. Imam hemoroidhe u stadijumu Koji je zreo za OP. Koja je zakazana za 2 Jun jer mi je Doktor rekao da nije akutno. Molim vas za svet!


 6. Nerma 09.11.2021

  Pozdrav. Mojoj kćerki je slučajno otkrivena na desnoj strani dijafragalna kila gdje joj jetra ide oko 5cm u gornji prsni dio. Doktori preporučuju operaciju? Jako sam zabrinuta. Voljel bih savjet uputu je li operacija baš neophodna?


 7. ILIJA VOJNOVIC 27.08.2021

  Moja zena je trudna 32 nedelja i sad su ustanovili da beba ima dijefragmalnu hermiju i da su organi u grudnom kosu najvise jetra jer je najveci organ i sad se pluca nemogu da se normalno razvijaju predlazu doktori i jedno i drugo da se saceka da se rodi pa pokusaj operacije ili da s


 8. Violeta 07.11.2020

  Zdravo moje pitanje je dali dijafragma moze predizvikati problem sa govorom .moj problem traje 5 god nemogu govoriti a imam 53 god molim za odgovor i savet puno pozz iz Makedonija


 9. Lazar 07.07.2019

  Ja sam se rodio za dijafragmalnom kilom i operisao me je doktor Vukanić. Sada imam 17 godina i kao da si ništa nije i desilo.


 10. Lazar 07.07.2019

  Rodio sam se sa dijafragmalnom kilom i operisao me je doktor Vukanić.  Sada imam 17 godina i kao da se ništa nije desilo.


 11. Mujesira 31.03.2012

  Rodila sam 2003 godine sina. Sa rođenom dijafragmalnom hernijom. Drugi dan su ga operisali. Sad je mom sinu 9 godina, nikad nije imao nikakvih posljedica. Operisao se u kliničkom centru Koševo. Da se nije operisao sigurno ne bih preživio. Prvo sam zahvalna dragom Allahu, pa onda ljekarima.


 12. nikolic ana 23.02.2011

  Mojoj devojcici od godinu dana je podignuta dijafragma, sa desne strane, lekari nam preporucuju operaciju, zanima me da li je to opasno jer je ona ipak veoma mala.
  Zabrinuta majka


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde