Prolaps anusa i rektuma

Anorektalni prolaps je protruzija sluznice, ili svih slojeva anusa i rektuma.

 

 

Uzrok nastanka

Za nastajanje prolapsa od značaja su naprezanje pri defekaciji i slabost potporne muskulature anorektalne regije. Povećan intraabdominalni pritisak dovodi do istiskivanja sluznice anusa i/ili rektuma. Prolaps se retko javlja. Češće se sreće u srednjem životnom dobu, u osoba ženskog pola.

 

Klinička slika

Bolesnici ističu da im u toku defekacije, kašlja, kijanja, čak i pri hodu, ispada anorektalna sluznica u dužini 2 do 4 cm. Prolaps sluznice se u početku spontano povlači, a kasnije se mora izvršiti manuelna repozicija. Postoji neuredno crevno pražnjenje. Često, prolapsi mogu dovesti do atonije sfinktera i delimične ili potpune fekalne inkontinencije. Trajni rektalni prolaps dovodi do ishemičnih ulceracija na prolabiranom delu krvarenja.

 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, fizičkog pregleda, neurološkog pregleda, rektosigmoidoskopije.

 

Lečenje

Za lečenje anorektalnog prolapsa bitno je uredno crevno pražnjenje i higijena anorektalnog pregleda. Hirurško lečenje zavisi od vrste prolapsa i prisutnih komplikacija. Recidivi su dosta česti. Prevencija prolapsa sastoji se od sprovođenje dijetalnih mera radi redovnog pražnjenja creva.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Stana 05.09.2009

    Nakon operacije uterusa, radi velikog mioma, pojavile su su mi tegobe koje ginekolozi nazivaju prolaps rektuma. Predlaže se operativni zahvat, a do tada Kegelove vježbe. Zanima me gdje se rade operativni zahvati i koliko traje postoperativni oporovak?


  2. Maksut Fejzulahi 12.07.2009

    Moja majka ima 62 godine i ima stomačnu kilu. Vodimo je svakog drugog dana u bolnicu. Doktori nas uvjek vraćaju, kažu da ima slabo srce, lošu krvnu sliku i da neće uspeti operacija. Moja majka neprestano povraća i boli je stomak , ali kad dobija infuziju prestaju bolovi. Mi ne znamo šta da radimo.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde