Akutni duodenitis

Duodenitis je zapaljenski proces sluzokože duodenuma. Akutni duodenitis kao izolovano lokalizovano oboljenje teško je dijagnostikovati. Manifestuje se u toku akutnog gastritisa ili gastroenteritisa. Sluzokoža je zahvaćena zapaljenjem fokalno ili difuzno.

 

Klinička slika

Klinička slika je nekarakteristična. Bolovi u epigastrijumu nastaju nakon unošenja hrane, prati ih mučnina i gađenje. Klinički pregled trbuha, sem lake bolne osetljivosti u predelu epigastrijuma, je negativan. Kao komplikacija može se javiti okultno ili manifestno digestivno krvarenje.

 

Dijagnoza

Laboratorijska ispitivanja nemaju dijagnostički značaj. Radiološki pregled duodenuma kontrastom pokazuje "netrpeljivost" barijuma i odsustvo radioloških znakova za duodenalni ulkus. Endoskopijom se zapaža difuzni ili lokalizovani edem (otok) sluzokože uz hiperemiju i petehijalna submukozna krvarenja. Pouzdana dijagnoza akutnog duodenitisa je histološka, posle pregleda ciljanih biopsija sluzokože duodenuma uzetih u toku endoskopije.

 

Lečenje

Higijensko - dijetetski režim ishrane, antacidi i blokatori H2 receptora veoma brzo dovode do poboljšanja subjektivnih tegoba.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Saša 28.04.2009

    Imam problema tj. bolove u predelu stomaka, gornjem delu. Dosadašnja ispitivanja su pokazala hronični gastritis i duodenit. Pio sam onu trojnu terapiju, flagil, claritromicin i omezol 14dana, pa sam nastavio sa omezolom jos 2 nedelje i naravno pazio na ishranu. Rezultati su bili povoljni, bez bolova i dobre stolice bez krvavenja dok sam uzimao tu trojnu terapiju, ne znam, možda radi diete, ali čim sam nastavio sa omezolom, jedno pre doručka i prekinuo dietu radi poboljšanja bolovi su se vratili, ne tako jaki, a problemi su isti, stolica je tečna sa malo krvi, ne smem i ne mogu da hodam i radim. Javlja mi se neki neugodan miris, ne mogu da jedem ništa slano, maslinke, ribu konzerviranu, kavu tursku nikako, samo u granulima. Sada mi je doktor prepisao lanzul, 1 pre doručka. Najgore u svemu ovome je helicobakter test, koji mi je veći od 8, a treba da bude oko 1, znači malo mi je bolje. To je jedan od problema koji imam a drugi je svakodnevna glavoboljanesvestice. Sve je počelo pre 3 do 4 godine, posle konzumacije jednog velikog hamburgera sa puno začina, ja nakon 15 minuta dobijem te nesvestice. 


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde