Helicobacter pylori infekcija

Helicobacter pylori (HP) je spiralna bakterija koja je nađena na sluznici želuca. Jedina je bakterija koja može preživeti u izrazito kiselom želudačanom sadržaju, s vrlo malo kiseonika, pri temperaturi od 37 C. Osim na želudačanoj sluznici, otkriven je i na ranicama na sluznici usne šupljine, u zubnim naslagama, u pljuvački, a dokazan je i u stolici.


H. pylori infekcija je široko rasprostranjena u svetskoj populaciji i prevalenca se kreće od 20-50% u razvijenim do 80% u zemljama u razvoju. H. pylori infekcija praćena je humoralnim i ćelijskim imunskim odgovorom. Međutim, organizam domaćina ne uspeva da eliminiše ovaj mikroorganizam. Jednom nastala H. pylori infekcija, ukoliko se ne leči, perzistira decenijama, verovatno i celog života. Karakteristično je da kod većine inficiranih ne dolazi do pojave simptoma oboljenja, dok se kod malog broja razvija simptomatski gastritis, peptička ulkusna bolest, karcinom želuca i MALT limfom.
 

Način inficiranja

Način prenošenja HP infekcije još nije potpuno istražen. Sva dosadašnja saznanja govore u prilog tome da se infekcija prenosi direktno od zaražene osobe na zdravu osobu, i to na tri glavna načina:

 • želudac - usta, kada iz povraćanog sadržaja inficirane osobe koji sadrži veliku količinu bakterija, one dospeju u usta zdrave osobe;
 • usta - usta, kada iz usta zaražene osobe bakterija prelazi u usta zdrave osobe;
 • stolica - usta, kada bakterija iz stolice zaražene osobe, prljavim rukama, pređe u usta zdrave.
 
 

Postoje i naznake nekih drugih puteva zaraze (iz okoline putem vode ili preko mačaka, pasa i dr.), ali to još treba potvrditi detaljnijim istraživanjima. Najbrže se zaraze mala deca koja žive u lošim socio-ekonomskim uslovima. HP infekcija je najčešća u dece koji krevet dele sa roditeljima ili drugom decom, u sredinama u kojima majka prožvaće hranu koju daje detetu, ili detetovu cuclu stavlja prethodno sebi u usta. Infekcija je češća i u dece koja su smeštena u ustanove različitog tipa.

 
 

Klinička slika ulkusa

Agresivnost bakterije s jedne, i osetljivost domaćina s druge strane, verovatno su odgovorni da neki zaraženi bolesnici ostanu bez simptoma bolesti (imaju samo upalu želudačane sluznice - gastritis, utvrđen pregledom), dok se u drugih razvijaju različite bolesti poput ulkusa ili čak i tumora (karcinoma ili limfoma želuca).

 

Najčešći simptom je bol koji je uglavnom ravnomeran i tup. Javlja se i nestaje u razmacima od nekoliko dana pa do nekoliko nedelja. Kod čira na dvanaestopalačnom crevu se javlja par sati nakon jela ili usred noći na prazan želudac, a prestaje unosom hrane. Kod čira na zelucu bol se obično pojačava nakon uzimanja hrane. Pored bola koji je najdominantniji simptom još se javljaju i: gubitak telesne težine izazvan averzijom prema hrani ili anoreksijom, nadutost, podrigivanje, mučnina i povraćanje. Simptomi mogu biti vrlo blagi ili se uopste ne moraju pojavljivati. Krvarenje je česta komplikacija i sreće se u oko 25% slučajeva.

 

Dijagnoza

Dijagnostički postupci za otkrivanje HP infekcije svrstani su u dve grupe:

 • Invazivni (pregled sondom - endoskopski pregled uz ciljano uzimanje uzoraka (biopsija - brzi test ureaze, histologija ili kultura).
 • Neinvazivni (pregled bez sonde)- metode koje otkrivaju prisutnost HP.
 • Duvanjem - dokazivanjem aktivnosti bakterije ureja izdisajnim testom.
 • Pregled krvi ili pljuvačke - prisutnosti specifičnih antitela u serumu i/ili pljuvački zaražene osobe (ova metoda nije dobra ukoliko se već uzimala terapija).
 • Pregled stolice - dokazom bakterije (antigena HP) u stolici bolesnika.
 

Lečenje

Želudačni ulkus izazvan bakterijom H. pylori leči se preparatima koji uništavaju uzročnika, smanjuju kiselost želuca i oblažu želučanu sluzokožu zaštitnim slojem. H. pylori se uništava antibioticima, ali s obzirom na kiselu sredinu u kojoj bakterija živi treba uticati i na smanjenje lučenja kiseline. Na tržištu se nalaze dve grupe lekova za smanjivane želučane kiselosti: H2-antagonisti (famotidin ranitidin, cimetidin) i inhibitori protonske pumpe (omeprazol, pantoprazol, lansoprazol). Terapija je kombinovana antibioticima, blokatorima lučenja kiseline i lekovima koji deluju zaštitno na sluzokozu.
Trenutno je najpouzdanija tzv. trostruka terapija s dva antibiotika protiv H. pylori u kombinaciji s lekom koji blokira lučenje kiseline ili s protektivom (npr. azitromicin + amoksicilin + omeprazol). Tako se ublažuju simptomi čira, eliminiše njegov uzročnik i u više od 90% slučajeva sprečava ponovna pojava bolesti (recidiv). Provera dejstva lekova na H. pylori vrši se endoskopskim pregledom ili pregledom daha 4 nedelje nakon sprovedene terapije.
Antacidi se koriste za uklanjanje simptoma oboljenja i kao pomoćna terapija. Ako ulkus nije uzrokovan bakterijom H. pylori nije potrebno uzimati antibiotike, već je dovoljno uzimati blokatore lučenja kiseline. Komplikacije čira na želucu mogu biti krvarenje ili perforacija kada se obavezno se sprovode endoskopija ili hirurški zahvat.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 7

 1. Nada Ugarak 19.01.2014

  Veoma korisne informacije naročito o uzročniku, kao i o načinu lečenja tj terapiji.


 2. stojce 28.01.2013

  Koliko ja znam a ubegjen sam u tome da dsam imao helikobacer 2000god i potom ispitivao do 2012god i nikad nije nagjena sa endoskopdkom naodom dvake godine da sada 2013god preko krvi pokazuje ko da postoi i to 23 a kao je dozvoljeno 15 jer moze da ovo nije tacno jer ja imam kila na zelucu i pijem esomeprazol sa regjim pauzama pa kako je moglo doci da bakterija se pojavi i pored toga da pazim na higienu vise nego na jelu. Pozzzz


 3. natasa 03.05.2012

  Da li mi mozete reci koju ishranu treba da upotrebljavam imam helicobacter u zelucu


 4. hyrije Krasniqi 06.12.2011

  Ja imam klizajuću herniju, imam stezanje ispod oba rebra, poekad nemam snage da pričam, kao da se umaram kad razgovaram. Da li je za to razlog hernija.


 5. SNEŽANA 26.05.2011

  Moje dijete ima čir na želucu on ima 5 g. Sa ovim istim tabletama se lijeci da li je moguce da se skroz izlijeci'


 6. Ivana 28.04.2011

  Nedavno sam otkrila putem analize krvi da imam helicobaktar pylori, kao terapiju dobila sam zeorom, posle dva dana upotrebe leka osecam samo malaksalost. Raspitala sam se i saznala da je ovu baktariju skoro nemoguce unistiti, probacu sa terapijom koju mi je preporucila prijateljica, a to je caj rastavica koji se pije cetiri nedelje po 1l dnevno ne moze da skodi dobar je za ciscenje svih vrsta bakterija, tako da ga preporucujem svima koji imaju slican ili isti problem. Ima ga u svim bio buticima. Meni je jednom pomogao kada sam operisala slepo crevo pa mi je rana pucala pet meseci makon operacije zbog bakterija koje su bili na koncima kojim je usivena rana. Nijedan antibiotik nisam pila cak je i doktor bio iznenadjen. Pozz


 7. ina 19.11.2010

  Cesto mi se pojavia kozi oko ociju crveilo koje malo pecka ocni kapci su pomalo nateceni to se javi dan dva pa nestane. Mislila sam da je alergija al sam takodje cula da to moze biti razlog ove bakterije. Da li to bas tako


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde