Fanconi anemija

Fanconijeva anemija je oblik urođene aplastične anemije. Aplastična anemija je naziv za bolest kod koje je koštana srž vrlo slabo razvijena, a posledica toga je manjak svih krvnih ćelija u cirkulaciji.

Uzrok nastanka

Smatra se da je uzrokovana oštećenjem zajedničke matične ćelije iz koje se kasnije razvijaju sve loze krvnih ćelija. Posledica je slaba razvijenost ili nerazvijenost koštane srži. 

Klinička slika

Prvi znaci aplastične anemije javljaju se između 5. i 10. godine. Početak aplastične anemije je u većine bolesnika neprimetan. Prvi su simptomi slabost i umor kojima je uzrok smanjen broj crvenih krvnih ćelija (eritrocita). Manjak eritrocita uzrokovan je smanjenom proizvodnjom u koštanoj srži i krvarenjima iz nosa, desni, vagine, digestivnog sistema, potkožnog tkiva. U većine je bolesnika krvarenje blaže, u nekih se kao prvi simptom javlja krvarenje u mrežnjaču oka ili mozak. Krvarenja nastaju zbog manjka krvnih pločica - trombocita. Bolesnici obično imaju jako nizak broj belih krvnih ćelija koje služe za odbranu organizma, ali je zanimljivo da nemaju tako često bakterijske infekcije. Bolesnici su jako bledi, a po koži, konjunktivi i desnima mogu se nalaziti tačkasta krvarenja i krvni podlivi (hematomi). Povišena temperatura je česta, a tipični znaci infekcije često izostaju.

 

Manjak eritrocita i trombocita često se leči transfuzijama krvi, što je povezano s raznim komplikacijama kao što su upale jetre (hepatitis) i taloženje gvožđa u organizmu (hemosideroza). Kod ovih bolesnika je povećan rizik od obolevanja od leukemija, mijelodisplastičnog sindroma ili paroksizmalne noćne hemoglobinurije.

Postoje skeletne anomalije, kao i hromosomska nestabilnost koja predisponira ove bolesnike na pojavu akutnih leukemija. Postoje i "formes frustes" sa znacima diskretne hipoplazije kostne srži praćene blago pancitopenijom u obolelih članova porodice.

Dijagnoza

Dijagnoza se temelji na:

  • krvnim analizama pri čemu se gleda broj ćelija- punkcija koštane srži
  • biopsija kosti
  • koncentracija gvožđa i njegovog nosača (transferina) u krvi

Sve ove analize pokazuju smanjenje svih vrsta krvnih ćelija.

Lečenje

Mnogi bolesnici s Fankonijevom anemijom reaguju povoljno na lečenje glikokortikosteroidima i androgenima. Duga primena androgena predisponira na pojavu hepatocelularnih neoplazija. Rezultati transplantacije kostne srži u ovih bolesnika su veoma ohrabrujući. Potporne mere su važne kod svih oblika bolesti, a uključuju odstranjenje štetnih faktora iz okoline bolesnika, lečenje infekcija antibioticima i kod žena primenu steroidnih kontracepcijskih sredstava (anti - baby pilule) da bi se sprečila obilna menstrualna krvarenja. Primenjuju se još i transfuzije eritrocita i trombocita.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Mislav Antolović 04.03.2023

    Ja sam Mislav i znam kako je to imati Fanconijevu anemiju jer sam prošao lijećenje u Njemačkoj cijelu godinu i sedam mjeseci sterilne jedinice sobe gdje ne možeš niti van ni igdje drugdje samo da bi osoba ostala zdrava. Ja danas imam 20 godina i veoma sam zahvalan ljudima koji su me izlijećili 2014 godine kada sam tada imao 10 ili 11 godina. No neke stvari i nisu baš dobre što se tiče današnjeg zdravlja, moram paziti da ne pijem alkohol i da ne pušim cigarete zbog povećanog rizika raka pluća i raka grla. Zato preporučam ljudima da vode računa o svome zdravlju što je više moguće i da ostanete što duže živi.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde