Akutna mijelocitna leukemija

Akutne leukemije su maligne bolesti krvi koje se karakterišu nenormalnim razmnožavanjem neke od ćelija limfoidne ili mijeloidne loze, povećanjem broja belih krvnih zrnaca u perifernoj krvi i povećanjem mase leukocita u organizmu. Akutna mijelocitna leukemija jedna je od češćih akutnih leukemija u odrasloj dobi, a incidenca joj se povećava s godinama. Najveći broj ćelija u ovoj leukemiji, u kostnoj srži, čine mijeloblasti.

Klinička slika

Pojavi bolesti može da prethodi preleukemijski sindrom mesecima, pa čak i godinama u vidu refraktame anemije, trombocitopenije ili granulocitopenije. Do primene hemioterapije prosečno trajanje života bilo je do 2,5 meseca. Oko 60 - 80% bolesnika koji primaju hemioterapiju ulaze u remisiju koja prosečno traje 11 meseci, ali može trajati dve i više godina. Lošu prognozu imaju starije osobe sa velikim brojem leukocita, koje od početka bolesti imaju hemoragijski sindrom i infekciju. Simptomi su obično nespecifični, kao što su umor, groznica, slabost, gubitak telesne težine. 

Laboratorijski nalaz

U velikom broju slučajeva prisutna je anemija, dok broj belih krvnih zrnaca može biti normalan, smanjen ili povećan. Dijagnozu je moguće postaviti na temelju krvnog razmaza, ali je poželjno analizirati i koštanu srž. Ukoliko je aspiracijom dobiven uzorak koštane srži nedovoljan, nužna je biopsija.

Lečenje

Programi lečenja su složeni, zahtevaju tim stručnjaka, tako da pacijente treba lečiti u specijalizovanim medicinskim centrima. Cilj lečenja je remisija malignog tumora, a to se postiže kad su nalazi periferne krvi i koštane srži normalni. Transplatacija koštane srži od identičnih blizanaca ili braće i sestara s identičnim HLA (podudaranje tkiva) je najoptimalniji tretman. Zračenje celog tela I kombitacijom visokih doza hemoterapije postiže se potpuno potiskivanje koštane srži domaćina, a zatim se implementira koštana srža davaoca. Primena ove terapije nosi sa sobom veliki rizik nastanka različitih oportunističkih infekcija. Rezultati su bolji kada se transplatacija izvrši tokom remisije, a najbolji su kod dece i mlađih osoba.

Prognoza

Pravovremenom dijagnostikom i odgovarajućom terapijom postiže se dugotrajno preživljavanje bez recidiva kod 20 do 40% bolesnika. Takođe u savremenoj medicini se pribegava sve češće transplataciji koštane srži,. Što kod mladih osoba omogućava i procenat od 50%. Za pacijente sa sekundarnom akutnom mijelocitnom leukemijom prognoza je loša.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde