Spad i ispadanje materice

Delimično ili potpuno ispadanje materice spada u najveće spoljašnje poremećaje statike genitalnih organa. Kod ove pojave skoro svi polni organi, zajedno sa mokraćnom bešikom, uretrom, ureterima i rektumom napuštaju svoj normalan položaj u maloj karlici i spuštaju se manje ili više prema vaginalnom izlazu, a često i izvan njega, sve u zavisnosti od stepena oštećenja.

Uzrok nastanka

Do pojave ove anatomotopografske dislokacije genitalnih organa dolazi zahvaljujući sledećim faktorima: insuficijencija karličnog dna, mlitavost - slabost vezivnotkivnog aparata - retinaculum uteri i viseći trbuh.

Insuficijencija karličnog dna  je najčešći uzrok ove dislokacije genitalnih organa i to obično kao posledica rascepa ili prerastegnutosti mišića za vreme porođaja. Kada karlično dno izmeni ili izgubi sposobnost adaptacije, a m.levator ani svoju prvobitnu funkciju da zatvara genitalni otvor, kroz njega prolaze vagina, rektum i uretra. Pod dejstvom intraabdominalnog pritiska, pritiska trbušnih organa naniže, posebno creva, ceo genitalni aparat manje ili više gubi svoj normalan položaj i spušta se naniže kroz hijatus genitalis koji postaje jedna vrsta kilnog otvora-hernija hijatusa genitalisa.

Ovo se može dogoditi u onim stanjima u kojim dolazi do povreda, rascepa, otkidanja ili prerastegnutosti m.levatora ani, septuma vesico - rectovaginale kao i njihovih fascija. Ta stanja su teški, komplikovani porođaji sprovedeni nekim akušerskim operacijama, kao i spontani produženi porođaj.

Destrukcija vezivnotkivnog aparata takođe igra veliku ulogu u nastanku descenzusa i prolapsa materice. Insuficijencijom karličnog dna, intraabdominalni pritisak izaziva pomeranje materice naniže pa ona sa sobom povlači i vezivnotkivni aparat.

Kao treći bitan faktor u nastajanju descenzusa ili prolapsa navodi se i tzv.s pušten - viseći trbuh. Kao pridružujući faktori,koji povećavaju pritisak na muskulaturu pelvičnog dna mogu se nabrojati i hronična respiratorna oboljenja (bronhitis, astma i bronhiektazije) i ekstremna gojaznost.

Klinička slika

Mogu se razlikovati tri stepena spuštanja materice i to:

 • I stepen - descensus uteri- predstavlja spuštanje materice pri čemu je spoljašnje ušće materice ispod interspinalne linije a iznad introitusa vagine.
 • II stepen - prolapsus uteri - je veći stepen spuštanja pri čemi se grlić materice i deo vagine spušta do introitusa a nekad je grlić i izvan introitusa.
 • III stepen - prolapsus uteri totalis - predstavlja najveći stepen poremećaja statike kod koga se cela materica i vagina nalaze izvan introitusa.

Simptomi descenzusa, subtotalnog i totalnog prolapsa nekada su dosta oskudni a nekada veoma izraženi i bolesnicama pričinjavaju manje ili veće poteškoće. Najčešći simptom, koji je zastupljen kod svakog spada i ispadanja materice jeste osećaj vučenja i pritiska na dole. Ovo bolesnica opisuje kao osećaj da će joj nešto ispasti iz vagine. Intezitet ovog simptoma zavisi od položaja žene, da li je u pokretu, mirovanju ili ležanju. Pojačava se kod veće aktivnosti, pri stajanju, hodanju, radova u polju itd. Zanimljivo je to da sve teškoće gube svoj intezitet čim bolesnica prekine sa radom i legne da se odmara.

Bolovi, takođe, skoro uvek prate spad i ispadanje materice. Javljaju se kao posledica vučenja i razvlačenja ligamenata ali i nadražaja parijetalnog peritoneuma. Obično su to bolovi u krstima a zatim u donjem delu trbuha različitog inteziteta trajanja.

Pored ovih simptoma, mogu biti prisutni i simptomi od strane urinarnog trakta. Kao posledica dislokacije mokraćne bešike i eventualne cistokele dolazi do otežanog pražnjenja i retencije mokraće u bešici. Zato se često javljaju infekcije tipa cistitisa koje se mogu komplikovati pijelitisom ili pijelonefritisom. Mogu se javiti i tegobe tipa polakizurije i tzv.stres inkontonencija.

Stres inkontinencija (stress incontinentio) predstavlja nevoljno oticanje mokraće tokom napora, uz odsutnost nagona za mokrenjem i smatra se patognomoničnim za spad i ispadanje materice. Simptomi su posebno izraženi kod bilo kakvog napora, kašlja, smeha, kijanja.

Poremećaj cirkulacije, edemi i dejstvo mehaničkih činilaca na sluzokoži vagine a naročito na portio vaginalis uteri dolazi do pojave dekubitusa i ulceracija za koje je karakteristično da lako krvare i da su podložne razvoju infekcija.

Prolabiranjem izlaznog dela rektuma često je prisutna opstipacija. Stolica je neredovna, čvrsta, javlja se na nekoliko dana, a sam akt defekacije je praćen naponima i bolovima.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, ginekološkog pregleda, kolpometrije, kolpocistografije, cistometrije, cistoskopije, Marshallovog testa i metilenske probe.

Lečenje

Na izbor terapije utiče čitav niz faktora kao što su godine starosti, bračni status, broj porođaja, stepen spada i prisutne subjektivne poteškoće. Na osnovu ovih faktora, ali i drugih laboratorijskih i kliničkih nalaza vrši se izbor adekvatne terapije.

Ranijih godina dominantnu ulogu su imali ortopedski prstenovi – pesari, ali zbog nedovoljne terapijske efikasnosti i čitavog niza neugodnih pojava koje prate njihovu primenu (infekcije, belo pranje, dekubitalne rane) danas su oni izgubili svoj raniji značaj i sve su ređe u upotrebi. Preporučuju se samo u retkim slučajevima, gde zbog teške bolesti, duboke starosti ili opšte slabosti postoji veliki rizik po bolesnicu u slučaju operacije.

Sem ovog, konzervativnog lečenja, danas je sve zastupljenija hirurška terapija descenzusa i prolapsa materice. Od hirurških metoda najviše je u upotrebi vaginalna histerektomija ili prednja i zadnja plastika vagine. Može se koristiti i abdominalni put sa podizanjem i fiksiranjem materice. Kod bolesnica u odmaklim godinama radi se operativno zatvaranje vagine – kolpokleiza. Postoperativno se bolesnicama savetuju gimnastičke vežbe za jačanje karličnog dna.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 27

 1. Karmena 29.09.2023

  Imam 48 godine i napipam tkivo koje viri iz vagine, imam bolove u leđima i otežano mokrenje. To nije konstantno, ali smeta. Šta vi mislite da je, imate li neki savet za mene?


 2. Marija 24.08.2023

  Molim vas za pomoć, ispada mi maternica. Radila sam biopsiju i imam CIN3/CIN, a ne znam šta je to, sad kažu da moram ići na konizaciju, pa opet na biopsiju i tek onda će mi vaditi matericu, i to preko stomaka. Ne znam zašto tako, kada mi je privatni lekar rekao da može vaginalno da se vadi. Molim Vas da mi odgovorite.


 3. Milena 11.11.2022

  Imam prolaps koj e vo poodmakla faza. Koga imam zapek ili pochesto mokrenje i dijarea mi ispaga mnogu i so pamuk navlazgnet so topla voda uspevam da ja vratim . No vo posledno vreme osekam pri povrakaj nazad jak bol pozadi od kaj chmarot. Pishete mi dali mozge da se sanira . Imaam 67 godini. 30 godini redovno gi vezgbam tibetanskite vezgbi. Pozdrav


 4. ljubica galić 15.10.2022

  Moja dr. mi nije na vreme rekla za prolaps niti bilošta preporučila. Promenile su se 4 dr. u Domu zdravlja gde se lečim i niko mi nije to rekao. Kad sam otišla na kliniku na moje traženje da se pregledam jedna dr. mi je preporučila operaciju, druga pesar, koji mi je i ugradjen pre dva meseca. Međutim nakondan pesar mi je ispao, dr,. mi je vratila i rekla da mogu i sama prsticima da ga vratim počne da ispasa. Vraćala sam, i da se to ne bi desavalo ja stalno lezim ili sedim da ne bi ispao.To mi teško pada jer sam pre toga bila fizički jako aktivna. Šta da radim. Bavim se mišlju da pustim da pesar ispadne i da odustanem od svega.


 5. Milica Milovanović 27.08.2022

  Boli me stomak oko pupka. Imam ne redovnu stolicu. Bila kod ginekologa kaže da mi ispada materica. Tačno meni je 3 puta ispalo nešto mekano kao lopta teniska opnasta i visila je ja izlazila iz kade. Uplašila se i gurnula je. Posle opet iz čista mira. Bojim se da nije rak neki.treba da idem u penziju po novoj godini. Osigurana sam imam li prava na naknadu od preduzeća za to pošto mi preporučuje vađenje merice i operaciju svega dole. Dali ću imati posledice. Imam 64ipo godine. Molim za hitan odgovor.


 6. Zorica 03.07.2022

  Pozz,imam 38 god,dvoje djece ,tri trudnoce,prije 4 g,poceo Minje prolaps materice 2 stepen,povremeno pijem toldex,za matericu i mjehur,ciklusi redovni.Zanima me dali bi sad mogla iznijeti trudnoću,lp


 7. Zorica 03.07.2022

  Imam 38g, sa 34 mi se spustila materica,na nalazu Pise drugi stepen , sad je stanje solidno povremeno pijem toldeks,, menstruacije rednovene,zanima me dali bi sad mogla iznijet trudnocu bez problema


 8. Mirela Pajić 27.05.2022

  Majka starosti 95 godina ima ispad materice već skoro godinu dana, Doktorka zbog starosti preporučuje pesar. Gde je moguće nabaviti pesar veličine 80 i 100 mm


 9. Larisa 04.02.2022

  Imam 48 godina. Prije tri mjeseca sam radila prednju vaginalnu plastiku sa amputacijom grlica materice. Oporavak je isao dobro, ali jedna strana mi je ostala trajno da zateze. Ne znam kako je doslo do toga, ali me interesuje da li ce s vremenom to zatezanje popustiti? Sad mi pravi zaista veliki problem i kad sjedim i kad hodam, cak i kad spavam.


 10. Danijela 30.08.2021

  Molim Vas pomozite šta da radim.Imam strašne bolove u donjem delu stomaka hodam pogureno i jako me vole prepone a dole imam osećaj kao da vučen teg od 100 kg.Imam 45 god i šta bi to moglo biti.Hvala unapred!


 11. MAKEDONKA 16.02.2021

  Prema gornjem tekstu moja stanje je u drugoj kategoriji sa teznjom da se vloshi! ali meso koje se vidi je postalo gnilo, mlitavo, ponekad se i papir zalepi. Imam dojam da su mi sva creva spala dole koliko je moguce. ne mokrim nekontrolirano, osim kad kijam ili kashljam. idem na mokrenje skoro na svaka dva sata. Skoro uvek kad idem po malu nuzdu idem i po veliku... prosto izmet sam izadje. imam meku stolicu!!! moj telephon i viber- 00389 70 340 70. Na 11 juna imacu 77 godina. P.S. Ovo je pocelo josh pre dvadesetak godina. Teshko je biti star! Najepshe ВИ БЛАГОДАРАМ


 12. Snezana 05.02.2021

  Molim za pomoc, mojoj mami je stavljen pesar na tri meseca je trebala izvaditi pa posle sedam dana ponovo stabiti,prema tome doktor ne moze da izvadi evo drzi vec dva meseca duze ispira se sa nekim rastvorom. Moje pitanje je dali ona sme da drzi tako pesar i da se ispira protiv sekreta i infekcija?


 13. Jadranka Blagojević 02.02.2021

  Imam 67.godina i imam prolaps vagine i kilu mokraćne bešike prolaps je drugi stepen. Predlažu mi pesar. Dali ima bolje rešenje za mene. Molim odgovor.


 14. Danijela 27.06.2020

  Imam 47 godina i pre 4 godine mi je urađena prednja i zadnja plastika. Tom prilikom mi je skraćen grlić materice. Sve je bilo u redu do prošle nedelje kada mi se osećaj tereta i ispadanja ponovo vratio. Da li se ova operacija radi više puta? Molim za savet.


 15. Margareta 09.02.2020

  Imam 44 godina, cerka 13 godina, a sin 10 godinu. Kada sam sam rodila prirodnim putem, ispala mi je materica i na žalost doktorka koja mi je vodila oba trudnoće to nije sanirala. Posle prvog odnosa sa suprugom on će Vam vratiti matericu na mesto. Posle mi je rečeno da više ne mogu ostati trudna ako se materica ne zašije za zid, pošto su mišići istegljeni. Sa suprugom sam se razvela prošle godine, sad imam novog partnera i želimo zajedničko dete. Mada sam čula da se materica sama obnavja godinama. Sad imam simptome kao kada sam bila trudna, ali ne smem kod lekara, ne želim da patim zbog nemogućnosti jer se osećam ko pocepana krpa. Ali ipak tešim sebe da imam dvoje zlatne-zdrave dece. Postoji li mogućnosti da se materica sam obnavja i da zatrudnim?!


 16. Sanja 31.01.2020

  Imala sam dva normalna, prirodna porođaja i dva spontana, i rađene su dvije kiretaže. Sa zadnjim porođajem, materica se nije vratila nego je ostala nisko. Pričam laički jer neznam pravi izraz za to. Ona je toliko nisko da jedi o što je neprijatan osećaj i kad se zakašljem ili kinem. Nemam problema pri mokrenju. Ili ako mi je puna bešika. Ginekolog mi nije rekao da je to nešto opasno. E sad mene interesuje, pošto sam inače bila fizički aktivna, dal mogu da idem u teretanu i da se bavim sportom i koje vežbe bi smela da radim? To me najviše interesuje. Ako vam nije problem da mi odgovorite, bila bih vam veoma zahvalna. S poštovanjem....


 17. Bela 21.12.2019

  Imam 43 gdina i pad prednjeg i zadnjeg zida materice. Ginekolog mi preporučuje operaciju (ugradnju mrežice) ali slušajuci priče već operisanih pacijentica ne usuđujem se na taj zahvat. Meni za sad predstavlja problem samo pri nadražaju ( kašalj, kijanje i povraćanje) tad ne kontrolisem mokrenje. a ne otiče mi kada je puna bešika i td. Molim vas da mi kažete šta Vi mislite i šta mi predlažete?


 18. Jelena 06.10.2019

  18.9.2019 rađena mi je laparoskopska operacija na jajnicima (endometrioza) uklonjena su oba jajnika i jajovodi. Imam zavaljenu matericu,poslije operacije ako sam vise vremena na nogama pojavljuje mi se bol u donjem dijelu leđa, pri dnu stomaka.

  Da li je to spuštena materica ili ne daj Bože ispadanje? Moze li savjet. Imam 38 godina i propisane su mi ciploproginova tablete


 19. Ivana 11.07.2019

  Zbog spada materice imam velikih problema pri kašljanju i kijanju, a kada mokrim, bukvalno vidim da je ispala i da je veličine ping-pong loptice.  Doktor mi je preporučio Kegelove vežbe, koje sam radila ali nije pomoglo, a operacija nije moguća zbog mojih godina (34).

  Molim Vas, pomozite mi. ??

   


 20. Ivana 11.07.2019

  Molim vas pomozite,zbog spada materice imam velikih problema pri kasljanju i kijanju,a kada mokrim bukvalno vidim da mi je spala i da je velicine ping pong loptice. Doktor mi je preporučio kegeolove vezbe (koje sam pokusavala,ali bezuspesno) i da,zbog mojih godina (34)ne moze operacija. Sta da radim???


 21. Saka 26.03.2019

  Odkrila sam da imam spad materice. Preporučuje mi lekar operaciju. Molim vas za savet. Da li da se operišem ili ne?


 22. Tijana 17.12.2015

  Pre 2 godine sam radila u 2 puta podizanje bešike i materice. Sada mi se stanje pogoršalo i opet imam prolaps. Da li je izvodljivo raditi treći put i ima li ikakva druga mogućnost s obzirom na to da mi je 2x rađena konizacija grlića?


 23. Sladjana 03.01.2013

  Kako mogu poručiti ortopedske prstenove od meke gume, 7 cm?


 24. Dario 11.05.2012

  Da li postoji neki drugi način lečenja osim operacije?


 25. Mario 11.05.2012

  Kakve su mogućnosti liječenja i terapije za oboljelu osobu? Osim operacije, kakvi su još načini da se to izliječi? Da li je komplikovana operacija?


 26. Olivera 22.10.2010

  Možete li napisati koji od ova tri stepena spada ste imali i da li je sama intervencija teška? Da li je moguće da se osećate kao pre problema?


 27. Jelena 04.06.2010

  2007. godine sam imala ovu vrstu operacije i sada mi je dobro. Mogu samo da kažem da ne treba da se čeka dugo jer vam može biti samo gore.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde