Rektokela

Spuštanje zadnjeg zida vagine praćeno spadom prednjeg zida rektuma dovodi do stvaranja rektokela.

Uzrok nastanka

Etiološki činioci koji dovode do spada prednjeg, zadnjeg ili oba zida vagine, najčešće su posledica nezbrinutih rascepa posle teških, produženih, komplikovanih porođaja praćenih raznim akušerskim intervencijama - forcepsom, vakuum ekstraktorom, perforacijom, dekapitacijom, okretom i ekstrakcijom ploda. Sve ove intervencije izazivaju manje ili veće rascepe na zidu vagine i mišića na karličnom dnu i stvaraju pogodno tlo za nastanak uretro-, cisto-, rekto-, ili entero-kele.

Veliku ulogu u nastajanju ovih promena i povećani intraabdominalni pritisak koji vrši manji ili veći pritisak na matericu i vaginu pa se one spuštaju prema karličnom izlazu što dovodi do spada.

Klinička slika

Rektokela se manifestuje u obliku poluloptastog ispupčenja zadnjeg zida vagine udruženog i sa spuštanjem rektuma. Kod rektokele obično postoji vrlo mala niska međica na kojoj je prisutno staro ožiljno tkivo kao posledica nezbrinutih i loše saniranih rascepa posle normalnog a pogotovu posle patološkog porođaja. Kao posledica ovako izmenjenih anatomskih odnosa (vagina i rektum u neposrednoj blizini), infekcije su veoma česte i lako se javljaju.

Od simptoma koji se smatraju pratećom pojavom rektokele su simptomi vulvovaginitisa i endicervicitisa. Takođe se javljaju i promene same vaginalne sluzokože (usled dugotrajnih infekcija, trenja, loše higijene). Bolesnice se mogu žaliti i na opstipaciju ( zatvor) ili osećaj nekompletnog pražnjenja.

Dijagnoza

Dijagnoza spada prednjeg ili zadnjeg zida se postavlja na osnovu anamnestičkih podataka i izvršenog kliničkog pregleda.

U anamnezi je potrebno obratiti posebnu pažnju na opstetričku traumu (broj porođaja, težina dece, intervali između porođaja, intervencije, povrede), pojavu menopauze, pridruženu patologiju susednih organa, kao i na vreme pojave simptoma i promena, evoluciju, intenzitet i dosadašnje lečenje. U kliničkom pogledu, sem običnog ginekološkog pregleda (na ginekološkom stolu) koristimo i pregled u stojećem stavu. Ovaj pregled treba izvesti u mirovanju, zadršci (kontrakcija mišica karličnog dna) i naponu.

Da bi se prikazali pojedini elementi spada i ispada korisno je izvršiti i test ekarterima,uz njihovo prislanjanje na prednji i zadnji zid vagine, kao i povlačenje grlića materice dvozubim kleštima.

Lečenje

Terapija spada prednjeg ili zadnjeg zida vagine zavisi od prisutnih subjektivnih tegoba ali i od toga da li je žena završila svoju reproduktivnu funkciju ili želi i dalje da rađa. Terapija može biti neoperativna i operativna. Neoperativna podrazumeva korišćenje pesara, izvođenje Kegelovih vežbi koje ojačavaju muskulaturu pelvičnog dna. Kod starijih žena korišćenje estrogena može poboljšati i tonus i vaskularizaciju ovih struktura.

Hirurška terapija se izvodi u cilju restitucije spuštene vaginalne sluzokože, podizanja bešike kao i parauretralnog vezivnog tkiva. Najčešće se terapija sprovodi iz zdravstvenih, higijenskih ali i estetskih razloga i to kao prednja ili zadnja plastika vagine (colporaphia anterior et posterior). Važno je bolesnici naglasiti da postoperativno treba da izbegava dizanje teških stvari, naprezanje i dugo stajanje naredna tri meseca.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 6

 1. Snezana 03.11.2023

  Imam problem sa hemiroidima, krvare sada svaki dan, imala sam histerohtomiju 2009. godine i rađena je zadnja plastika, šta preduzeti? Da li je popustilo crevo? Sada imam 65 godina. Hvala.


 2. Gordana Tošić 28.09.2023

  Operisala sam rectocelu pre mesec dana. Trebate što pre to učiniti jer odugovlačenje je samo mučenje. Operacija je jedino rešenje, Vi možete vežbama samo da umanjite trenutno problem, ali na kraju opet dođete do operacije. Tako da samo hrabro ništa nije strašno, danas vas operišu. Sutra idete kući, bolova skoro i da nema.


 3. Olga Ajder 08.07.2022

  Zanima koliko dana traje postoperativni oporavak u smislu da nema bolova i vrati se u svakodnevni život


 4. Mateo 17.06.2022

  Poslao sam upit u kakvoj je situaciji moja supruga,nisam dobio odgovor,radi se o rektokeli koja ne prolazi konzervativnim liječenjem.


 5. Mateo 29.03.2022

  moja supruga ima iste ozbiljne probleme sa rektokelom,što poduzeti.....probala je sve ninvazivne metode koje joj ne pomažu,molim vas za savjet.


 6. Kreshnik 19.03.2009

  moja zena ima 40 godina imala je dva porodjaja u distanci od 3 i po godine od jednog do drugog porodjaja i to sa vakumom na obe porodjaje, ona pati od rectocela vec 7 godina primila je razne terapije ali uzalud ona ima bolove ponekad vece ponekad manjih bolova , analize na primer papa test krv materica su u redu za operaciju su mu rekli da nema dovoljno spustanje sta ja znam da bih imalo razloga za operaciju kazu da je to neka vrsta bruha ali je velicina kao jaja stoga nema potrebe za operaciju prema lekara dr. zulcefir jonuzi ginekolog. Moje pitanje \\\\\\\\\\\\\\\'\\\\\\\\\\\\\\\' dali je moguce preko terapije leciti ovu bolest jer ima bolova non stop ponekad velike ponekad malih bolova molim vas budite ljubazni pa mi posaljite odgovor na mojoj email adresi pozdrav vama molim vas kao boga


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde