Dekubitus

Uzrok nastanka

U etiologiji dekubitusa ono što je bitno spomenuti to je imobilizacija, pritisak na podležuću kost, a bitan faktor u tome je hipestezija odnosno anestezija, smanjena osetljivost ili neosetljivost tog dela tela.
Rizični faktori, kao što su godine starosti bolesnika i dugotrajna nepokretnost (vezanost bolesnika za krevet ili invalidska kolica) mogu ubrzati razvoj dekubitusa. Na  rizik za razvoj dekubitusa mogu uticati različiti spoljašnji i unutrašnji faktori. Od spoljašnjih najvažniji su: neudoban krevet, nečista i vlažna koža, sredstva za imobilizaciju, nabori na posteljini i ličnom rublju, mesto pritiska proteze, trahealne kanile ili trajnog katetera.
Unutrašnji faktori su poremećaji metabolizma i ishrane (pothranjenost i gojaznost), cirkulatorni poremećaji, hronične i terminalne bolesti, ortopedski problemi, gubitak senzibiliteta kože. Uzimanje nekih lekova iz grupe sedativa, analgetika ili antihipertenziva, koji usporavaju protok krvi, takođe se svrstavaju među ozbiljne rizične faktore, pa je potreban dodatni oprez.
 
 
 
 
 

Klinička slika

Najčešće se stvara na regijama tela koje su izložene pritisku na tvrdu, mokru i/ili neravnu podlogu, tj. na područjima izbočenja koje stvara slabinski deo kičme, sedalna kost, zglob kuka, članak, kolena ili laktovi, kao i na područjima na kojima je slabije razvijeno masno tkivo. Zbog pritiska dolazi do slabljenja cirkulacije i posledično slabijeg dotoka kiseonika i hranjivih materija, pa koža postaje prvo izrazito bleda ili ljubičasto-plava, zatim smeđa, tvrda i bezbolna (nekrotična), a na kraju se razvija i ulkus. Prekid cirkulacije stvara povoljno okruženje za razmnožavanje bakterija. Najčešće su Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Actinobacter i Proteus. Iako rana na koži može biti mala, ispod kože može biti razvijen opsežan proces.
Razlikujemo četiri stepena dekubitusa:
I stepen - pojavljuje se crvenilo kože koje traje duže od sat vremena nakon prestanka pritiska
II stepen- zahvaćena je koža, delimično i potkožno tkivo, praćeno stvaranjem mehura
III stepen - koža je smeđe boje, tkivo nekrotično, vidljiv je mišić;  uvek je prisutna infekcija
IV stepen - stvara se duboki ulkus, mišić je potpuno razoren i vidljiva je kost; uvek je prisutna infekcija.
 
 
 
 

Lečenje

Lečenje dekubitusa podrazumeva multidisciplinaran pristup, koji obuhvata ceo tim lekara različitih specijalnosti: dermatologa, hirurga, interniste (kardiologa, endokrinologa), urologa, neurologa, fizijatra i medicinsku sestru. Posebno važnu ulogu ima medicinska sestra, koja uz to što bolesnika neguje, sprovodi i mere prevencije. Zbog svega toga lečenje dekubitusa spada među najskuplja lečenja u medicini, a uz to je vrlo zahtevno i dugotrajno.
Lečenje može biti konzervativno i hirurško, a uključuje lokalnu terapiju, lečenje infekcije i borbu s predisponirajućim faktorima.
Konzervativno lečenje - svakako treba spomenuti preraspodelu pritiska na kritičnim područjima podmetanjem jastučića, primenu zavoja na ugroženim mestima, upotrebu specijalnih antidekubitalnih ležajeva i promenu položaja bolesnika svaka dva sata. Ovaj vid lečenja podrazumeva i svakodnevnu higijenu tela, redovno menjanje posteljine i brigu o naborima na posteljini i ličnom rublju.
Važna je i pravilna ishrana, uz unos dovoljne količine belančevina, vitamina (posebno vitamina A i C), elemenata koji učestvuju u transportu kiseonika (cink, gvožđe, bakar).
Kontrola infekcije obuhvata redovnu dezinfekciju rane antiseptikom, kao i opšte mere (uzimanje antibiotika prema antibiogramu).
U terapiju dekubitalnih ulceracija svakako spada i primena različitih obloga i lokalnih lekova, elektromagnetna terapija, UZV terapija, V.A.C. terapija (lečenje negativnim pritiskom).
Hirurško lečenje - sastoji se od radikalnog izrezivanja odumrlog tkiva, ostektomije, tj. uklanjanja upalno promenjenih delova kosti i zatvaranja defekta lokalnim kožnim ili mišićnim režnjevima.
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Danilo Stojanović 10.03.2022

  Mijoj bratanični se pojavio dekubitis na peti stara je 49 god boluje od multiplex skleroze pojavi se pa nestane ..pod nazorom je medicinskih sestara postoji li način da se takmiči Hvala


 2. Vesna 07.02.2022

  Mami se pojavio dekubitus na peti.Tretiram ga svakodnevno po preporuci lekara.Medjutim,vec dva dana ima otok na toj nozi.Noga je crvena,upaljena i sad se pojavila i modrica na kolenu.Ima li neki gel i mast koji bih koristila posle obrade rane i kao prevenciju???Hvala unapred


 3. Blagice kuzmanovska 02.08.2021

  4stepen dekubitus dali Ima priroden lek za lecenje


 4. Zoran P. 15.07.2011

  Pozdrav,
  moj otac je zadobio dekubitus 3 stepena koji treba tretirati najverovatnije hirurski, citao sam o vac terapiji pa me zanima gde se kod nasmogu nabaviti sundjeri/gaze i folije kao i vakum aparat za tretman.
  Hvala na odgovoru


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde