Grozdasta mola (Hidatidna mola)

Grozdasta mola je poremećena trudnoća koju karakteriše degeneracija čupica i njihovo pretvaranje u mehuriće poređane u obliku grozda ispunjene tečnošću. Parcijalna degeneracija malog broja horionskih čupica kod inače normalne posteljice prilično je česta, ali je bez većeg kliničkog značaja. Međutim, prava grozdasta mola je relativno retko oboljenje. Javlja se u oko 0,4% svih trudnoća.

Klinička slika

U tipičnim slučajevima grozdaste mole začetak ugine već u početku trudnoće i čupice se samostalno razvijaju. Međutim, češći su slučajevi parcijalne mole kad nisu sve čupice zahvaćene degenerativnim procesom i kod kojih se začetak može i dalje razvijati. U takvim slučajevima na podu nekada mogu i da se nađu i druge urođene anomalije, pa on tada može da ugine pre termina očekivanog porođaja ili ubrzo po porađaju.

Molarna trudnoća u početku protiče kao normalna bremenitost, pri čemu su ponekad izvesni simptomi jače naglašeni. Pored amenoreje kraćeg ili dužeg trajanja, kod trudnica se često ispoljavaju znaci lošeg podnošenja graviditeta u vidu muke, gađenja, povraćanja, bledila i opšte slabosti. Najvažniji simptomi molarne trudnoće su oskudna produžena krvarenja, zatim krvarenja u vreme kada je žena trebalo da ima menstruaciju, brz rast materice, koji ne odgovara starosti trudnoće, znaci slabosti i iscrpljenosti trudnice i česta pojava ranih graviditetnih toksikoza. Zbog toga je trudnica bleda, malaksala i sa znacima intoksikacije. Ukoliko se molarna trudnoća ne otkrije ili spontano  na završi u prvim mesecima graviditeta, kod bolesnice se može razviti klinička slika preeklampsije.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, laboratorijskih analiza (povišen horionski gonadotropin), nalaz mehurića mole u izbačenoj krvi, ultrazvuka.

Lečenje

Molarna trudnoća se obično sponatno prekida oko četvrtog meseca trudnoće ili nešto kasnije, pri čemu nastaju obilna krvarenja iz materice. Zato treba hitno intervenisati i pažljivom kiretažom odstraniti sadržaj materice. Takođe se tako interveniše i u slučajevima kada se sa sigurnošću postavi dijagnoza. Nekada se praženjenje materice vrši i vakuum - aspiracijom. U prva tri meseca bolesnicu treba kontrolisati jednom mesečno, posle toga na 3 meseca do godine a na 6 meseci do dve godine. Pravilno lečene žene mogu po isteku 2 godine da ostaju trudne i da rađaju zdravu novorođenčad.

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 13

 1. Jagoda 23.01.2023

  Dobar dan ustanovljena mi je mola nakon kiretaze u 12 nedelji .Kiretaza mi je bila 9.1 ove godine ,nakon 10tak dana radjena mi je beta ,dr moja na godišnjem do6.2 ,nemam pojma da li pada.Jako sam upasena uporno tražim ima li kakvih prirodni cajeva ili nešto da beta podje padati.I da ne dodje do onog lošeg Doktor mi je njemac slabo se I razumijemo Nemam s kim strucnim o tome popricati. Zanima me lijecenje I da li ostatak zivota moram strijepiti od te bolesti Hvala


 2. Brankovic dragana 26.11.2022

  Imala sam jedan spontani pa drugi na kome mije ustanovljen mola ..operisana sam jednom od mioma nakon pet godina drugi put su morali zbog mioma i matericu i jajnika da mi odstrani dali to ima veze sa molom


 3. Ivana 29.10.2021

  Danas su mi na ultrazvuku otkrili grozdastu molu 15 nedelja trudnoće sam u ponedeljak idem na kiretazu! Da li je obavezna hemoterapija za lečenje grozdaste mole?(


 4. Jasmina 25.04.2021

  Ja sam imala molu 2009. godine. Iskustvo je bilo jako neprijatno i bolno. Imala sam nekoliko kiretaza. Beta mi je posle trece kiretaza bila 650..Dolaskom u Narodni Front kod doktorke Branke radjena mi je kiretaza i posle toga beta je pocela spadati. Nisam imala nikakvu terapiju. Pratila sam betu 2 godine,mada je spala na normalu posle 8 meseci. Nisam planirala vise da radjam, al ostala sam trudna posle 6 godina. Sada imam divnog decaka. U trudnoći nisam imala problema, mada sam radila sve analize.


 5. Katarina 08.01.2021

  Da li je Mola opasna bolest? Ja sam je otkrila u 13-oj nedelji i urađena mi je kiretaža.


 6. Marija 20.09.2011

  Pre godinu dana sam imala kiretažu zbog dijagnoze molarne trudnoće. Beta hcg mi je spao na normalu tek posle 6 meseci od intervencije. Zanima me, pošto je u pitanju izuzetno retko oboljenje, koliko je vremena dovoljno da prođe kako bih ponovo ostala u drugom stanju?


 7. Raša 13.04.2011

  Mi smo imali problema sa molom, prilično smo upućeni u materiju. Najbolji tim za lečenje te mrske bolesti je, prema našem iskustvu, u bolnici Narodni front u Beogradu. Žena se, posle lečenja mole, smatra zdravom ako nivo hormona beta hcg bude između 0-2, 5 na tri uzastopne mesečne kontrole. Na primer 10. januara beta hcg manja od 2, 5;  10. februara beta hcg manja od 2, 5;  10. marta beta hcg manja od 2, 5. Nadam se da ce ovo nekom biti korisno.


 8. Radmila 06.11.2010

  Koje vrsta liječenja je moguća osim kiretaže? Šta ako posle ovoga nastane infekcija? Posle koliko se može ostati ponovo u drugom stanju da bi se plod izneo?


 9. Neda Dejanovic 20.10.2010

  U 9. nedelji trudnoće su mi otkrili molu. Obavljena kiretaža. Histopatološkim nalazom ustanovljena mola choriokarcinom. Lečena sam citostaticima. Posle treće ture citostatika beta hcg pala na normalu. Lečenje je teško, ali uspešno. Sada imam dva sina. Trudnoće su prošle uredno, naravno uz redovne kontrole.


 10. Goga 03.06.2010

  Interesuje me nakon koliko vremena od kiretaže, zbog parcijalne molarne trudnoće (u 13. Nedelji) se može ostati ponovno u drugom stanju? Nakon tri meseca od kiretaže hcg je spao na normalnu vrednost (2) , a ukupno je prošlo šest meseci.


 11. Ljiljana 28.01.2010

  Kolika je vrednost beta hcg kod grozdaste mole? Šta se desi ako žena zatrudni nekoliko meseci posle sanirane bolesti?


 12. Jasmina 15.08.2009

  Imala sam benignu hidatidnu molu. Abortirala sam pre mesec dana. Da li može da se ponovi to u sledećoj  trudnoći i koliko dugo ne smem da ostanam trudna?


 13. Nenad 17.04.2009

  Šta je uzrok ili od čega nastaje grozdasta mola? I kako se leči?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde