Cistokela i uretrokela

Spuštanje prednjeg zida vagine je retko kada izolovana pojava već je uglavnom praćena spuštanjem i uretre ili mokraćne bešike što dovodi do stvaranja uretrokele i cistokele.

Uzrok nastanka

Etiološki činioci koji dovode do spada prednjeg, zadnjeg ili oba zida vagine, najčešće su posledica nezbrinutih rascepa posle teških, produženih, komplikovanih porođaja praćenih raznim akušerskim intervencijama - forcepsom, vakuum ekstraktorom, perforacijom, dekapitacijom, okretom i ekstrakcijom ploda. Sve ove intervencije izazivaju manje ili veće rascepe na zidu vagine i mišića na karličnom dnu i stvaraju pogodno tlo za nastanak uretro-, cisto-, rekto-, ili entero-kele.

Veliku ulogu u nastajanju ovih promena i povećani intraabdominalni pritisak koji vrši manji ili veći pritisak na matericu i vaginu pa se one spuštaju prema karličnom izlazu što dovodi do spada.

Klinička slika

Cistokela (cystocoela) i uretrokela (urethrocoela) - slabljenje ili ruptura pubovezikalne cervikalne fascije iz bilo kog razloga manifestuje se spuštanjem prednjeg zida vagine zajedno sa uretrom(uretrokela), vratom ili dnom bešike(cistokela) kroz introitus vagine i izvan njega.

Obično do izražaja dolazi kod napona, kašlja, smeha, ustajanja, kada se i registruje ispupčenje ispod izlaznog otvora mokraćnog kanala i izmedju malih i velikih usana. Sluzokoža cistokele je obično tvrda, dosta zadebljele, hiperemična (zbog česte lokalne infekcije).

Od simptoma treba pomenuti - izraženi simptomi vulvitisa, kolpitisa, belo pranje, čest nagon na mokrenje, pečenje pri mokrenju i nevoljno ispuštanje mokraće (stress incontinentio).

Iako se najčešće javljaju kod žena koje su rađale mogu se naći i kod nulipara sa kongenitalnim malformacijama ili slabog endopelvičnog vezivnog tkiva i muskulature poda karlice.

Dijagnoza

Dijagnoza spada prednjeg ili zadnjeg zida se postavlja na osnovu anamnestičkih podataka i izvršenog kliničkog pregleda.

U anamnezi je potrebno obratiti posebnu pažnju na opstetričku traumu (broj porođaja, težina dece, intervali između porođaja, intervencije, povrede), pojavu menopauze, pridruženu patologiju susednih organa, kao i na vreme pojave simptoma i promena, evoluciju, intenzitet i dosadašnje lečenje. U kliničkom pogledu,sem običnog ginekološkog pregleda (na ginekološkom stolu) koristimo i pregled u stojećem stavu. Ovaj pregled treba izvesti u mirovanju, zadršci (kontrakcija mišica karličnog dna) i naponu.

Da bi se prikazali pojedini elementi spada i ispada korisno je izvršiti i test ekarterima,uz njihovo prislanjanje na prednji i zadnji zid vagine, kao i povlačenje grlića materice dvozubim kleštima.

Lečenje

Terapija spada prednjeg ili zadnjeg zida vagine zavisi od prisutnih subjektivnih tegoba ali i od toga da li je žena završila svoju reproduktivnu funkciju ili želi i dalje da rađa. Terapija može biti neoperativna i operativna. Neoperativna podrazumeva korišćenje pesara, izvođenje Kegelovih vežbi koje ojačavaju muskulaturu pelvičnog dna. Kod starijih žena korićenje estrogena može poboljšati i tonus i vaskularizaciju ovih struktura.

Hirurška terapija se izvodi u cilju restitucije spuštene vaginalne sluzokože, podizanja bešike kao i parauretralnog vezivnog tkiva. Najčešće se terapija sprovodi iz zdravstvenih, higijenskih ali i estetskih razloga i to kao prednja ili zadnja plastika vagine (colporaphia anterior et posterior). Važno je bolesnici naglasiti da postoperativno treba da izbegava dizanje teških stvari,naprezanje i dugo stajanje naredna 3 meseca.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 6

 1. Mihada 09.01.2023

  Problem I s mjehurom


 2. Mirjana 05.03.2022

  Ja sam imala dg cystocela, tj ispadanje i prednjeg i zadnjeg vag. zida i ispadanje materice. Naravno imala sam prvi porodjaj karlicni, a drugi krupan plod 4,200 g. I naravno lekari su mutavi da kazu sta treba da se radi posle porodjaja dal vezbe ili nesto dtugo i plus usivaju navrat nanos tako da u kasnijim godinama zene dobiju ispadanje zenskih organa. Morala sam pre 20 dana na operaciju i hvala bogu sada sam dobro ali opet vidim navrat nanos usivanja bez ikakvih reci od strane lekara kako se ponasati posle operacije. Sestra mi je sa jednom inekcijom longacefa razvalila kuk tako da nedao bog da idete u bolnicu.


 3. Nvida buzas 29.09.2021

  Prilikpm pregleda ustanovljen mi je spad ptednjeg vahginalnog zida. Dijagnoza, cistocoelae. Nemam nikakvih tegoba . Nisam dobila nikakvu tetapiju. Molim vase misljenje.


 4. Snezana ivkovic 27.05.2021

  Imam isti problem spustene besike zbog cega mi materica skoro pa ispada...uzrok mig problema je prvi porodjaj 1988 god. Koji je u Nisu obavila dr Mila vrlo bahato i nestrucno...bila je Nova godina i ona je zavrsvala smenu...Na svakom sledecem ginek.pregledu pitali su me ko.me je porodio i sio jer,,haos je napravio".. Jako mi smeta godinama taj problem i drago mi je da je resiv


 5. Ilić 09.11.2011

  Bešika mi nije puno spuštena ali osećam kod naprezanja na sportu, kašlja, kijanja da mi je donji veš dosta vlažan. Obratila sam se mom urologu tako da mi je prepisao tablete vesikur 5 mg koje uzimam kratko vreme i jako sam sretna. Verujte mi, nemam nikakve probleme. Preporučujem svim ženama koje imaju slicne probleme da se obrate svom lekaru jer te tablete utiču na mišić bešike i njegovih nerava tako da regenerišu i vraćaju osećaj koji ste imali dok ste bili mladi.


 6. Sanja 25.08.2009

  Zahvaljujem se svim lekarima koji mi nisu napomenuli da nakon porođaja treba raditi kegel vežbe i da je karlični porođaj pretnja za popuštanje mišića karličnog dna i kao posledica toga spuštanja, a kasnije i ispadanja materice i bešike.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde