Eklampsija

Eklampsija je najteži oblik graviditetnih toksikoza. Najčešće se javlja pri kraju trudnoće ili u toku porođaja, uglavnom kod prvorotkinja i obično se nadovezuje na preeklampsiju. Uz edeme, proteinuriju (protini u mokraći) i hipertenziju ( povišen krvni pritisak), praćena je i gubitkom svesti, a zatim pojavom toničnih i kloničnih ( trzajevi i ukočenost) grčeva, nakon čega nastupa kraće ili duže komatozno stanje.

Uzrok nastanka

Kao i kod ostalih grviditetnih toksikoza, pravi uzrok eklampsije do danas nije otkriven. Eklampsija se češće javlja kod višeplodne trudnoće, kod dijabetičarki, kod gojaznih žena i žena koje boluju od povišenog krvnog pritiska. Uglavnom se javlja u krajevima gde se trudnice obilno i neracionalne hrane.

Klinička slika

Pre izbijanja pravog eklamptičnog napada, od subjektivnih simptoma žena se žali na glavobolju, treperenje i svetlucanje pred očima, zujanje u ušima i opštu slabost. Zapaža se slabije izlučivanje mokraće (oligurija), koja može ići do potpunog prestanka izlučivanja (anurija). Proteinurija je veoma izražena. Trudnica je otečena u licu, nogama i donjim delovima tela. Ima izrazito podaduo izgled. Krvni pritisak je veoma visok, i uporno se održava.

U jednom momentu, često posle delovanja neke spoljnje draži ili bez nje trudnica dobije eklamptični napad. Pri tome bolesnica gubi svest i javljaju se tonični i klonični grčevi mišića. U toničnim grčevima učestvuju i trbušni, torakalni, leđni mišići i dijafragma. Trudnica zadržava disanje, pomodri, vilice, zubi i usnice su čvrsto stegnuti. Tonične kontrakcije ne traju duže od jednog minuta, po njihovom popuštanju, bolesnica prodiše i koža i vidljive sluzokože dobijaju normalnu boju. Zatim se javljaju klonični grčevi gotovo svih mišića, naročito su izraženi grčevi mimičnih mišića lica i očnih jabučica, tako da se vide različite grimase uz kolutanje očiju, sem toga nastaje bacakanje ruku i nogu, na ustima se pojavljuje pena koja je, ako se trudnica ugrize za jezik, krvava. Po prestanku napada bolesnica se smiruje, još nekoo vreme je u nesvesti, polusvesti, najzad se budi i ničega se ne seća.

Pri najtežem stanju (status eclampticus) bolesnica uopšte ne dolazi svesti, već se smenjuju napad za napadom i često se završava smrću. Uzroci smrti kod eklampsije su : cirkulatorni kolaps (zastoj srčanog rada, edem pluća, šok), krvarenje u mozgu, ugušenje aspiriranim sadržajem i insuficijencija bubrega. Plod je takđe ugrožen, rađa se sa manjom telesnom težinom, ali je i smrtnost ploda pre rođenja visoka.

Dijagnoza 

U suštini dijagnostikuje se preeklampsija, a zatim se prevenira nastanak eklampsije. Pritisak iznad 140/90, ili povećanje "gornjeg" za 30 mmHg, a "donjeg" za 15 mmHgm, predstavlja signal upozorenja. Ukoliko se još u pregledanom urinu nađu belančevine, a mereno u 24 satnoj mokraći pređu količinu od 0.5 g, onda je dijagnoza preeklampsije veoma jasna i potvrđena.

Lečenje

Bolesnicu treba odmah hospitalizovati i ako je to moguće smestiti u zasebnu, mirnu, zamračenu sobu. Bolesnica se položi na stranu kako bi se smanjila opasnost od aspiracije, ako dođe do povraćanja. Svakodenvno je treba kontrolisati i nadgledati da ne bi došlo do napada. U slučaju napada, treba dati magnezijum sulfat intravenski, i uz to velike količine vitamina B i C, glikozu. Ishrana ima veliki značaj. Treba izbaciti so, masti i u prvo vreme proteine. U najtežim formama se daje samo voće. Svakodnevno treba kontrolisati telesnu težinu, više puta dnevno krvni pritisak, količinu izlučene mokraće i proteina.

 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. Gordana 02.07.2020

  Prvi put posle skoro osamnaest godina, koliko će napuniti moj sin, sam se usudila da pročitam nešto o eklampsiji, tj. preeklampsiji, zbog koje sam hospitalizovana petnaestak dana pre ulaska u deveti mesec. Imala sam sve opisane simptome,: visok pritisak, proteinuriu. Zakazan hitan carski rez, zbog konstantno visokog pritiska, čim sam ušla u deveti mesec. Posle porođaja tek kreću problemI. U pitanju je bio želudac. Povraćanje konstantno, zbog kog sam morala da budem ponovo hospitalizovana. Desio se dvadesetak dana posle porođaja. Ni danas ne znam uzrok tom problemu, zbog koga sam u više navrata posle porođaja završavala u bolnici, na infuziji i ispitivanju. Uglavnom, užasno iskustvo, i to iz druge trudnoće.


 2. Beba 08.03.2013

  U mojoj otpusnoj pise >preeclampsio>, posto imam doktora u kuci, bila sam uskracena za znacenje tog termina. Sada kada sam procitala sve ovo shvatila sam znacenj te dijagnoze. Da, gotovo sve simptome sm imala/koliko se secam/. Imala sam povisenu ta 180/150, otok, poodbulost, pospanost i sve to pored terapije. Porodila sam se u 18h, (rodila dve preslatke devojcice koje sada imaju 12 godina (zdrave, lepe, odlicni dzaci) ) osecal se umorno i zaspala. Nakon 2h se budim, osecam glavobolju i pocinje da mi se vrti u glavi i mreza pred ocima. Gomila lekara je pored mene i ja gubim svest. Kada sam se probudila, bila sam na intezivnoj nezi. O cemu je bila rec saznala sam sa otpusne liste, a niko mi nije rekao da ne pokusavam drugu trudnocu. Tako da sam ja nakon 2 godine ponovo bila u ii stanju i bez ikakvih koplikacija na svet donela zranig decaka. Hvala.


 3. amela 31.10.2012

  Ja sam prije deset godina imala najtezi oblik eklampsije, natečene noge, bolovi u glavi, sljepilo, a, onda potpuna koma. Tlak mi je bio 150-150. Porodena sam na carski rez a iz kome sam se probudila nakon 6 dana. Rodila sam divnu djevojcicu koja je sada 5 razred i odlikaš je. Doktori su mi savjetovali da više ne pomišljam na drugo dijete i tako je i ostalo. Svi nalazi koje sam poslije uradila bili su ok a nijedan doktor mi nije objasnio kako je došlo do eklampsije.


 4. vajka 02.03.2011

  1997 imala sam eklamsiju prebacena sam iz loznice u bg hitno imala sam pritisak 300 oslijepila sam uradjen mi je carsi odam posle 7 dana sam se probudila i rodila sam djevojcicu zivu i zdravu ostala sam jos 40 dana u bolnici na lijecenju tako da vise nemam djece zato molim sve zene da vode racuna i da idu redovno doktoru


 5. MARINA 10.05.2010

  Dva meseca pred porodjaj, imala sam preeklampsiju. Pozalila sam se svojoj doktorki, koja mi je rekla da sam razmazena i da mi nije nista. 15. 06. 1996. U 05 h ujutru sam primljena u bolnicu, jer mi je pukao vodenjak, u boksu sam bila do 17 h popodne, kada sam i pala u komu. . . . . . . A u 20 h hitno je uradjen carski rez da bi se bar spasila moja beba. Ipak tri dana kasnije i ja se budim iz kome, i oporavljam se. . . . . Receno mi je da nemislim na drugo dete, ipak sam ga rodila 2000, bez vecih problema i to prirodnim putem. Napisala sam skracenu verziju moje trudnoce, jer svi oni simptomi koji su gore navedeni i meni su se dogodili, samo sto je moj pritisak bio previsok, sve mi je otkazalo sem srca. Toliko od mene za sada. Srdacan pozdrav


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde