Duvan, alkohol i sunce najveći rizici za nastanak raka

Nije verovatno da su konzumiranje kafe ili veštačkih zasladjivača, korišćenje mobilnih telefona i dezodoransa, nošenje grudnih implantata ili klasičnih zubnih blombi, kao ni pijenje hlorisane i fluorisane vode izazivači raka, tvrdi australijski specijalista za kancer, profesor Bernard Stjuart, koji je odlučio da raskrinka najraširenije mitove iz ove oblasti. 

S drugre strane, profesor Stjuart sa Univerziteta Novog Južnog Velsa, ističe da su pušenje, konzumiranje alkohola i izlaganje suncu vodeći rizični faktori za rak, preneo je Rojters. Na Stjuartovoj listi, raznovrsni rizici za rak koji su u opticaju podeljeni su u pet kategorija - na dokazane, verovatne, moguće, neutvrdjene i one koji nisu verovatni. Po Stjuartu, najvećem riziku da obole od raka izloženi su aktivni i bivši pušači, s tim što su bivši to u mnogo manjoj meri. 

Alkohol je takođe visoko pozicioniran na listi uzročnika raka, naročito ukoliko je osoba koja ga konzumira i pušač. Po Stjuartu, vrsta alkoholnog pića nije od značaja za stepen rizika obolevanja od raka. 

Što se mobilnih telefona tiče, Stjuart smatra da oni nisu verovatan uzročnik raka, ali napominje da još ne može da se zna kako u tom pogledu deluje njihovo dugoročno korišćenje.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde