Akupresura - opustite se vrhovima prstiju

Magija: možete umanjiti stres, popraviti raspoloženje, pa čak i ublažiti glavobolju – a sve to masažom određenih tačaka na licu.

Akupresura, kao i akupunktura, svoj izvor nalazi u tradicionalnoj kineskoj medicini. Tehnika je slična, ali bez igala. Ona počiva na istim filozofskim principima: da bi moglo da funkcioniše, našem telu je potrebna energija, koja se zove „ki“; i najmanji poremećaj (blokada, stagnacija...) ukazuje na bolest.

Prisutna u čitavom telu, energija „ki“ cirkuliše nevidljivim linijama, meridijanima. Ova mreža formira neku vrstu druge kože, „telo energije“. Na svakom meridijanu se nalaze akupresurne tačke koje su povezane sa jednim ili više vitalnih organa. Stimulišući ih masažom, grejanjem ili iglama, možete povratiti unutrašnju ravnotežu i ublažiti tegobe.

Lice, privilegovana zona

U tradicionalnoj tai masaži, koja povezuje akupresuru i istezanje, šest energetskih meridijana prolazi preko lica. Zbog toga je ova zona naročito bogata akupresurnim tačkama. Druga prednost: lice je pristupačnije od donjeg dela leđa. Masaža lica, dakle, omogućava udobniji pložaj nego masaža stopala! U kancelariji, kod kuće, u sred saobraćajnog špica, pa čak i u redu na kasi, možete diskretnim pritiskom određene tačke smanjiti stres ili ublažiti glavobolju.

Prednosti nežne masaže

Naravno, poželjno je izabrati trenutak mira i opuštanja. Smestite se što udobnije: iako je ležeći položaj idealan, možete i samo osloniti glavu na naslon fotelje. Ako su vam ruke hladne, protrljajte ih da ih zagrejete.

Ako želite opuštajuću masažu, pustite da vas vodi intuicija. Sasvim prirodno, vaši prsti će ići prema bolnim zonama, a to su najčešće slepoočnice i oči. Počnite masažu celog lica blagim pokretima vrhova prstiju. Pritisak se vrši na različite energetske tačke, uglavnom palčevima, i treba da bude jači. Ipak, nema potrebe da preterujete!

Tačke se mogu stimulisati bilo kojim redom, više puta, manje ili više dugo. Masirajte uvek u pravcu slepoočnica. Najpre, insistirajte na čelu i obrvama. Onda se zadržite na očima: pređite palčevima oko njih i lagano pritisnite žlezde koje luče suze. Ako nosite kontaktna sočiva, preskočite ovu fazu. Pređite zatim duž vilica laganim pokretima trljanja. 

10 sekundi tišine

Zatim krenite prstima prema ušima i masirajte ušnu školjku: tu se nalazi 115 akupresurnih tačaka koje odgovaraju čitavom telu. Zapušite uši 10-15 selundi: videćete kako prija! Često nam se dešava da zatvorimo oči kad nas stigne umor. Za kraj, lagano pritisnite tačku koja se naziva „treće oko“ i držite tako oko minut. Bićete kao novi!

Ključne tačke za...

 • ublažavanje migrene
  • U osnovi obrva se nalaze dve simetrične tačke koje će možda učiniti da zaboravite ukus aspirina. Pritiskajte ih istovremeno, a olakšanje bi trebalo da bude brzo i trajno. Pritisak treba da traje desetak sekundi i ponovite ga nekoliko puta.
  • Na slepoočnicama se nalaze važne smirivanje glavobolje. Pronađite ih i dugo masirajte.
  • Na spoljnim uglovim očiju takođe se nalaze tačke koje treba pažljivo masirati.
 • pročišćene sinuse
  • Ako imate kijavicu, postoji rešenje. Ako problem prave sinusi, pritisnite nozdrve i tačku između očiju. Brzo ćete osetiti kako lakše dišete.
 • smirivanje zubobolje
  • Različite tačke na slepoočnicama mogu ublažiti zubobolju i bolove u ušima. One se nalaze u jamicama ispod i iznad vilica, kao i u korenu ušne školjke.
 • ublažavanje vrtoglavice
  • U slučaju vrtoglavice, sunčanice ili otežanog disanja, aktivirajte tačku između nosa i gornje usne.
 • bolji san
  • Najbolji i najbezbedniji način za uspavljivanje jeste da lagano pritisnete žlezde koje luče suze (u unutrašnjem uglu oka). Pritisak treba da traje minut i ponovite da više puta.
 • opuštanje
  • Masirajte „treće oko“, tačku koja se nalazi na sredini čela.

Da li ste znali?

Priča stara 5000 godina govori o jednom kineskom generalu koji je patio od oštrog bola koji se kretao od donjeg dela leđa do butine. Tokom jedne bitke, strela ga je pogodila u ahilovu tetivu i prvi bol je nestao. Akupresura je rođena.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

 1. Saša Popović 25.04.2021

  Na koji način akupresura pomaže kod dijete, pomaže u otklanjanju zavisnosti od hrane? Čak i tad, kada nismo gladni...


 2. liliana 08.07.2009

  Da li mozete da postavite semu nacrt, mapu ne znam kako se to kaze, za akupresurne tacke kakao bismo tacno znali polozaj tih tacaka? Hvala unapred


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde