Analize uzoraka mleka iz Holandije


Jedina referentna laboratorija Evropske unije, "RIKILT Vageningen" iz Holandije završila je analizu i napokon su dostavljeni rezultati ispitivanja uzorka mleka iz Srbije.

Kako je ustanovljeno, od 48 ispitanih uzoraka, 33 prelaze granicu evropskog standarda od 0.05 mikrograma aflatoksina po litri mleka.

Takođe, dva uzorka prelaze 0,5 mikrograma aflatoksina, međutim zbog nesigurnosti merenja od 29 odsto, Holanđani smatraju da nijedan uzorak ne prelazi granicu od 0,5.

Nije navedeno koja mleka su u pitanju, već su podaci pod šiframa upućeni na adresu srpskog Ministarstva poljoprivrede, a laboratorija je o rezultatima obavestila i holandsku Agenciju za bezbednost hrane i zaštitu potrošača.

Iz laboratorije je navedeno da 31,25 odsto uzoraka mleka iz Srbije ne sadrži aflatoksin M1 u vrednosti većoj od dozvoljene u EU, a nijedan u vrednosti većoj od dozvoljene u Srbiji, objavilo je večeras u Beogradu Ministarstvo poljoprivrede.

U Evropskoj uniji je dozvoljeno do 0,05 mikrograma aflatoksina po kilogramu mleka, a u Srbiji do 0,5 mikrograma.

Holandska laboratija izvršila je analizu uzoraka proizvoda koji su povučeni iz prodavnica u Srbiji 19. februara.

"Proizvodne serije mleka za koje je ovom analizom utvrđeno da odgovaraju standardima EU, biće vraćene u prodaju, dok će ostale biti uništene u skladu sa zakonom", saopštilo je Ministarstvo.

Izveštaj holandske laboratorije možete pogledati OVDE

Izvor: Blic

Povezane vestiPodeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde