Gledanje televizije u mladosti povećava rizik od bolesti u starosti


Tim naučnika sa Univerziteta u Umei, u saradnji sa kolegama iz Melburna u Australiji, otkrili su da su gledanje televizije i manjak rekreacije u dobu od 16 godina povezani sa rizikom od dobijanja metaboličkog sindroma u dobu od 43 godine.

Metabolički sindrom je naziv za poremećaj metabolizma, kombinacije gojaznosti, povišenih lipida u krvi, hipertenzije i smanjene tolerancije na glukozu, koji dovodi do mnogo većeg rizika od dijabetesa tipa 2, moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti.

Već je poznato da nedostatak fizičke aktivnosti povećava rizik od metaboličkog sindroma, kao i da je nizak nivo fizičke aktivnosti u slobodno vreme (na primer, vreme provedeno u gledanju televizije) povezan sa rizikom od metaboličkog sindroma, nezavisno od vežbanja. Ovi novi rezultati pokazuju da ovi odnosi pokrivaju veliki deo života, naročito od 16.do 43.godine života. Studija je objavljena u časopisu Diabetes Care i obuhvatila je 888 učesnika u severnoj Švedskoj koji su praćeni od 1981, kada su bili u devetom razredu osnovne škole, do 2008. godine.

"Rezultati pokazuju da moramo da razmislimo kako da smanjimo sedentarni način života među decom i adolescentima", kaže glavni autor studije, doktor opšte medicine i vanredni profesor na Katedri za javno zdravlje i kliničku medicinu Univerziteta u Umei Patrik Venberg. "To je važnije nego povećanje sportskih aktivnosti za one koji su već zainteresovani za njih."

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde