Šta izaziva pad koncentracije?

Koncentracija je veoma važna za učenike i studente, ali i zaposlene ljude dok obavljaju svoje redovne poslove. Proporcionalno sa padom koncentracije opadaju i rezultati rada, pa je od izuzetne važnosti eliminisati faktore koji dovode do takvog stanja.

Pogledajte najčešće faktore koji utiču na pad koncentracije:

Prenatrpanost elektronskom poštom

Elektronska pošta je jedan od faktora koji u velikoj meri utiče na pad koncentracije. Kada pošta pristigne često nam ne da mira i tera nas da je istog trenutka pročitamo. Čak i kada je u direktnoj vezi sa poslom, velika količina elektronske pošte izaziva velike smetnje u opštoj koncentraciji i samim tim utiče na produktivnost.

Kako rešiti ovaj problem:

U toku dana odvojite određeno vreme samo za čitanje elektronske pošte, ostatak dana probajte da isključite ovu aktivnost. Ukoliko je koristite za posao pokušajte da se u određenim intervalima držite podalje od vašeg email klijenta.

Mobilni telefon

Mnogo veći krivac od elektronske pošte jeste mobilni telefon i njegov teško zanemarljiv zvuk. A javljanje na telefon i vreme provedeno u razgovoru nije jedina loša strana kada je reč o gubitku koncentracije; tu je i gubitak toka misli i uticaj na poslovnu produktivnost.

Kako rešiti ovaj problem:

Iskoristite identifikator poziva na najbolji mogući način, tj. ukoliko vas neko pozove a vi ocenite da poziv nije hitan, prepustite to glasovnoj pošti. Ukoliko pak radite na nekom izuzetno bitnom projektu, najbolje je isključiti telefon u potpunosti, ili ga barem potpuno utišati, jer na taj način nećete doći u iskušenje da se javite. Uostalom, ionako imate identifikator poziva pa kada završite posao, možete proveriti ko vas je i zašto zvao.

Društvene mreže i mediji

Nema ničeg lakšeg od "druženja" sa prijateljima preko interneta, ali to znači i ostavljanje posla po strani, jer svaka promena toka misli remeti za posao neophodnu koncentraciju.

Kako rešiti ovaj problem:

Izbegavajte internet društvene mreže dok radite, bilo na poslu ili kod kuće. Ukoliko baš ne možete da se uzdržite, potrudite se da provera novina bude u pauzama, kada vam to neće uticati na tok misli i kincentraciju.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde