Gojazna deca rizikuju srčana oboljenja

Kod dece koja su stara sedam godina u organizmu se nalazi zabrinjavajuće visok nivo određenih jedinjenja koja imaju veze sa srčanim oboljenjima i infraktom, po mišljenju stručnjaka Dečije bolnice Nemur u Džeksonvilu. Kod dece ovog uzrasta pronađena je 10 puta veća nego što je normalno koncentracija određenog jedinjenja koje ukazuje na zapaljenski proces, kao i jednog drugog koje podstiče zgrušavanje krvi, prenosi Rojters.

"Nalazi naše studije ukazuju da je potreban agresivniji pristup kontroli težine gojazne dece", zaključak je dr Neli Mauras iz pomenute bolnice.

Dr Mauras i njene kolege sproveli su istraživanje kod 202 zdrave dece, od kojih je 115 bilo gojazno. Kod gojazne dece je uočen je povišen nivo C-reaktivnog proteina, koji se dovodi u vezu sa zapaljenskim procesima, koji opet imaju veze sa srčanim oboljenjima. Kod dece sa većim brojem kilograma od normanog takođe je uočen veliki faktor zgrušavanja, fibrinogena, u odnosu na decu istih godina i istog pola sa manjim brojem kilograma. Sva deca nisu imala druge simptome kao što su povećan krvni pritisak, povišen nivo šećera u krvi, povišen holesterol.

"Doktori često ne leče gojaznost dece, osim ukoliko kod njih nisu ustanovljeni i faktori "metaboličkog sindroma". Takvu praksu trebalo bi preispitati", upozorava dr Mauras.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde