Problemi sa sluhom kod dece

problemi-sa-sluhom-kod-deceU poslednje vreme se rađa sve veći broj dece koja imaju problema sa sluhom ili još gore bez sluha, a problemi sa sluhom kod dece mogu uticati da razvoj govora.


Nažalost, ovi problemi se često ne dijagnostikuju na vreme. Velikom broju dece se problemi sa sluhom identifikuju tek u uzrastu od 2 godine. Srećom, postoje razne tehnike i načini pomoću kojih možete ranije primetiti probleme sa sluhom.

Uzroci gubitka sluha kod dece:

Genetika

Genetika ili problemi u trudnoći i tokom porođaja mogu uzrokovati da se dete rodi sa problemima sa sluhom. Čak kod polovine dece koja imaju problema sa sluhom taj problem je genetske prirode. Neke od tegoba tokom trudnoće koje mogu uzrokovati gubitak sluha su gestacijski dijabetes i prevremeni porođaj.

Upala uha

Upala uha se često javlja kod male dece jer kod njih Eustahijeva cev nije u potpunosti razvijena. Kod dece lako može doći do infekcije srednjeg uha i i nakupljanja tečnosti iz bubne opne. Čak i kada dete ne oseća bol, postoji mogućnost da tečnost ošteti sluh makar privremeno. U težim slučajevima upala uha može dovesti do trajnog gubitka sluha.

Stečeni gubitak sluha

Mnogi faktori mogu doprineti gubitku sluha kod dece, a to su: meningitis, rubeola i grip. Pored toga povrede glave, vrlo glasni zvukovi i neki lekovi takođe mogu izazvati gubitak sluha.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. majkinetor 26.12.2012

    Gentamicin koji se daje deci prilicno cesto je ototoksican, ne znam zašto je preskočen.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde