Toksično oštećenje sluha

Toksično oštećenje sluha podrazumeva oštećenje kohlearne ili vestibularne funkcije pod dejstvom lekova i toksina.
 
 

Uzrok nastanka

U egzogene toksične materije spadaju neki profesijski otrovi kao anilin, benzol, vodonik sulfid, razni gasovi u toku prerade nafte, nitrobenzol, olovo, ugljen monoksid, arsen i dr. Lekovi koji imaju toksično dejstvo su streptomicin, garamicin, neomicin, salicilati, kinin, neki arsenski preparati. U endogene intoksikacije sluha spadaju oštećenja koja su posledica mnogih hormonskih disfunkcija, kao što su dijabetes melitus, posle ovarijektomije i histerektomije, kod oboljenja tireoidne žlezde i dr.
 

Klinička slika

Bolesnik se žali na zujanje u ušima, oštećenje sluha, koje je progresivno senzoneuralno i obostrano, vrtoglavicu, nestabilnost i postoji slabost fiksacije očiju (oscillopsia). Simptomi mogu da progrediraju i posle obustavljanja davanja leka. Vestibularni testovi ukazuju na spontani nistagmus (podrhtavanje očnih jabučica), hiporefleksiju labirinta i poremećaj vestibulo - spinalnog refleksa.
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, ORL pregleda (audiogram, vestibularni testovi).
 

Lečenje

Lečenje se sastoji od eliminacije leka ili toksina koji su uzrokovali oboljenja i eventualnog davanja niskomolekularnih dekstrana i vitamina.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Iva 21.11.2016

    Koji su mogući uzroci zujanja u ušima, nestabilnosti i povremene vrtoglavice.
     


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde