Voda - izvor života

Bez nje se ne može, valja je uvek imati pri ruci i popiti čašu više. Od ovog viška glava ne boli, naprotiv!

Kada bi se čovek kojim slučajem izgubio u divljini, prioriteti za preživljavanje bili bi, redom: voda, sklonište, pa tek onda hrana. Bez hrane se može i danima, a bez vode naprosto nema života. Voda igra značajnu ulogu u svim funkcijama organizma, uključujući cirkulaciju, varenje, termoregulaciju, izbacivanje otrova, biohemijske procese.

Voda čuva vitalnost, rečju, poboljšava kvalitet života, usporava starenje, utiče na lepotu. Naučnici su odavno izračunali, utvrdili pravu meru – čovek dnevno treba da popije najmanje dve litre tečnosti, i to zdravu vodu, bila ona „česmovača”, mineralna ili izvorska, ili sokove, čajeve, supe.

Neki bi rado dodali i „čašu dobrog vina” i ispili je s uživanjem, ali ni najbolje vino ne može da zameni tečnost života. Vodu, kažu stručnjaci, čovek treba da pije i kada nije žedan, da dan započne s dobrim gutljajem vode, a da ga završi tako što će „bubrege častiti čašom vode”.

I kada je ovaj napitak tolio bitan za život i zdravlje onda svakako nije svejedno ni kakvu vodu pijemo – ona, jednostavno, mora da bude odgovarajućeg kvaliteta. Zna se da su kod nas sve mineralne vode korisne, uz to nauka je rekla da su bolje one mineralne vode koje nisu gazirane, a ako već jesu onda prednost valja dati onima kojima je višak ugljendioksida dala sama priroda.

Međutim, naši ljudi nemaju ni naviku, a još uvek ni dovoljno materijalnih sredstava da koriste isključivo zdravu, flaširanu vodu - u Srbiji se četiri do pet puta manje troši mineralna voda nego u svetu, u proseku 40 litara po stanovniku. Ima mnogo tipova vode koje se danas prodaju u flašama - mineralne, demineralizovane, destilovane, jonizovane...

Ali, ono što se ovde ne sipa tako često iz flaše curi gotovo neograničeno iz česme. Voda iz vodovoda, bez sumnje, je pod stalnom kontrolom zdravstvenih službi, hlorisana je, bakteriološki ispravna za piće. Međutim, u najvećem broju slučajeva njena tvrdoća, odnosno, sadržaj kalijumovih i magnezijumovih jona, uglavnom ne odgovara našem telu.

I tu na scenu stupa filtriranje vode u „domaćoj radinosti”, pomoću specijalnih filtera za prečišćavanje vode koju u svetu unazad skoro dve decenije koristi više od 50 miliona ljudi. Ovakvi filteri se odnedavno mogu naći i na našem tržištu. Oni prečišćavaju vodu od hlora, teških metala, pesticida, herbicida, aluminijuma i drugih sastojaka.

Dokazano je da filtriranje obezbeđuje pitku, svežu i potpuno čistu vodu. Takođe, povrće kuvano u njoj zadržava lepši ukus i  prirodnu boju što je posebno važno kod pripremanja hrane za bebe, malu decu, trudnice. Čaj i kafa pripremljeni s filtriranom „česmovačom” naprosto imaju bolji ukus.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde