Hrana za zdrave zube

Pravilnim izborom „grickalica” sačuvaćete lep osmeh.

Grickalice na bazi rafinisanog šećera, znaju to već i vrapci na grani, najvažniji su uzročnik karijesa, pandemijskog oboljenja koje pogađa sve ljude, bez obzira na rasu, pol, uzrast ili materijalno stanje. Naročito je štetno konzumiranje tvrdih slatkiša - bombona, lizalica i drugih „krckalica” čiji se delovi lepe za zube i pomažu bakterijama da stvore kiselinu koja nagriza zubnu gleđ. Naročito je opasno ako se slatkiši konzumiraju u kratkim razmacima (na pola sata), jer to ometa mehanizme za uspostavljanje prirodne kiselosti u usnoj duplji.

Slatkiše je najbolje jesti odmah nakon obroka, dok je produkcija pljuvačke pojačana. Pljuvačka je, naime, važan saveznik u borbi protiv karijesa jer neutrališe opasne kiseline (žvakaće gume svoj antikarijesni efekat zasnivaju na principu stimulacije njenog lučenja). Ako vreme između obroka ne možete da preživite bez grickalica, pokušajte barem da smanjite njihov broj. Umesto za čokoladicom ili keksom, posegnite za celerom, šargarepom, svežim i koštunjavim voćem ili čašom jogurta.

Postoji i nekoliko trikova koji umanjuju nepovoljan efekat slatkiša

Odmah posle slatkog obroka isperite usta vodom, pojedite parče sira ili žvaćite žvake bez šećera. Sir obezbeđuje kalcijum za nadoknadu minerala koji se gube dejstvom kiseline i pomaže da se uspostavi mikrobiološka ravnoteža u ustima. Ako pijete slatke napitke, koristite slamku, kako biste maksimalno smanjili površinu zuba koja dolazi u kontakt sa šećerom.

Najbolji napici za zube su obična voda ili mleko

Čaj i kafa menjaju boju zuba i isušuju usta, čime posredno doprinose razvoju karijesa (čak i kada su bez šećera) - kofein, naime, smanjuje produkciju pljuvačke. Opasnost po zube predstavljaju i kiseli voćni sokovi (narandža, jabuka), jer menjaju pH ravnotežu usta i gleđ čine ranjivom. Zato nije preporučljivo prati zube odmah nakon kiselog obroka ili napitka - potrebno je oko sat vremena da se pH vrati na normalnu vrednost.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde