Najmanje dva litra vode dnevno

Tečnost u organizmu veoma je važna za očuvanje zdravlja, naročito za vreme vrućih letnjih dana. Voda u organizmu, pre svih drugih tečnosti, je nezamenljiva. Preporučena dnevna "doza" je dva litra vode koja može biti veća ili manja, zavisno od osobe i načina života.

Stručnjaci smatraju da bi na svakih 250 kalorija trebalo da se pije dva decilitra vode, što znači da treba popiti 1,8 litara vode ako se na dan uzme 2.250 kalorija.
Onima koji vole vežbanje potrebna je dodatna čaša na svakih 30 do 45 minuta umerene rekreacije, ili dve čaše kada se trči ili bavi dinamičnim sportom.

Više tečnosti treba piti naročito leti i u klimatizovanim prostorijama, kao i zimi u prostorijama sa centralnim grejanjem.

Dehidratacija može da bude veoma opasna. Na dehidraciju su posebno osetljiva mala deca, jer im je površina kože relativno velika u odnosu na telesnu masu, što ubrzava isparavanje tečnosti. Takođe, više vode treba da piju trudnice i dojilje i stariji ljudi.

Nažalost, većina ljudi ne pije dovoljno tečnosti, uz objašnjenje da jednostavno nisu žedni, a ne znaju da problem nastaje već kada ožedne, jer su tada blago dehidrirali.

Simptomi koji prate blagu dehidraciju su glavobolja, suva usta, umor i crvenilo.

Lekari ističu da je korisno usvojiti navike "smislenog" pijenja vode, što podrazumeva uzimanje čaše vode čim se probudimo. Ako se nekome ne pije čista voda, on je može "popiti" iz voća i povrća, među kojim su paradajz, tikvice, zelena salata, jagode, breskve, lubenica...

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde