Grejpfrut pomaže u lečenju

Grejpfrut povećava apsorpciju lekova i pomaže u smanjenju upotrebe skupih i toksičnih preparata, pokazala su najnovija istraživanja naučnika.

Svojstvo grejpfruta da povećava apsorpciju lekova može smanjiti dejstvo toksičnih preparata , ako je terapijska kombinacija dobro dozirana, pokazalo je istraživanje koje je obavila kancerolog iz Čikaga Ezr Koen.

Koen je ispitivala dejstvo svakodnevnog konzumiranja čaše soka od grejpfruta u kombinaciji sa jednim imunosupresorom "rapamicin", koje je pomoglo antitumorskom dejstvu leka i omogućilo pacijentima smanjenje njegove doze.

Ranija istraživanja su pokazala da kombinacija ovog agruma sa određenim lekovima može da ima štetno dejstvo po organizam.

Grejpfrut, na primer, može da poveća opasnost od srčane aritmije ako se pije sa lekom pod inazivom "cisaprid", lekom za regulisanje rada organa za varenje.

Grejpfrut, takođe, povećava apsorpciju nekih statina - lekova protiv povišenog holesterola u krvi i može da dovede do određenih mišićnih problema.

Neželjene interakcije su registrovane i u kombinaciji s drugim vrstama lekova kao što su imunosupresori ili antiepileptici.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Nada Radovanović 07.03.2012

    Visoka sam 170 cm. A teška 80 kg. Imam 49 godina i najviše sala oko stomaka. Nezadovoljna sam svojim izgledom, a nikako ne mogu da smršam. Volela bi da dođem u prodavnicu i da ne moram da tražim najveći broj odeće.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde