Bolest poljupca - Mononukleoza

mononukleozaDrugi naziv za mononukleozu je bolest poljupca zato što se prenosi direktnim kontaktom sa pljuvačkom zaražene osobe. Bolest zaljubljenih, monocitna angina, žlezdana groznica, infektivna limfocitoza: svi ovi neobični nazivi ukazuju na istu bolest, toliko rasprostranjenu da smo je u detinjstvu gotovo svi imali, a da to i ne znamo.
 
Mononukleoza prvenstveno pogađa mlade, između 15 i 25 godina iako se može javiti i kod ostalih ljudi. Prvi znaci su obično banalni, kao npr. slabost, glavobolja, te porast temperature. Kasnije se javlja povećanje limfnih čvorova, jetre i slezene. Ona ne zahteva nikakav poseban tretman u lečenju, osim strogog mirovanja mesec dana od trenutka kada se bolest dijagnostikuje. Za to vreme savetuje se pojačana ishrana i uzimanje dosta tečnosti, a što se tiče konkretne terapije izbor baš i nije veliki. 

Lečenje je simptomatsko

Lečenje je simptomatsko. Vitamin A, vitamina E su neizbežni učesnici Vaše svakodnevne ishrane. U upornim slučajevima u terapiji se koriste kortizoni. Obavezno je mirovanje i, naravno, izbegavanje poljupca. Slezini je, istina, potrebno još šest meseci da se vrati u normalan oblik, zbog čega je zabranjena bilo kakava fizička aktivnost.
 
Dijagnoza se postavlja na temelju krvne slike koja je obežena diskretnom leukocitozom sa pojavom u cirkulaciji specifičnih ćelija uobičajeno definisanih kao "atipični limfociti" ili "ćelije infektivne mononukleoze".
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Diana 16.01.2019

    Već nekoliko dana tražim po internetu kvalitetne informacije o mononukleozi.. Ovo je najbolja stranica koju sam do sada našla. Hvala Vam.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde