1. Pojava limfnih čvorova po vratu

  Pitanje broj: #152036

  Poštovani,

  Javljam Vam se ponovno u nadi da ću ovaj put dobit odgovor. Žensko sam i imam 26 godina. 
  Prije godinu dana borila sam se sa upalom oba uha i gljivicama. Skoro mjesec dana je trajalo to stanje. Tada sam primjetila dvije kvržice na vratu, jednu sa desne, drugu sa lijeve strane. Mekane su, pokretne, ali nikad se nisu povukle.
  Prije mjesec dana osjetila sam bol u vratu, da bih tada napipala dva mala čvorica ispod vilice. Dva dana nakon toga počelo me grlo bolit. To je trajalo sve skupa nekih 5 dana. Otišla sam da proverim nalaz krvi i bilo je sve u redu. 
  Radila sam i uz vrata i rezultati su sledeći: uredan sonografski nalaz vaskularnih struktura vrata, štitne žlijezde i žlijezda slinovnica. Submentalno, obostrano, submandibularno, angularno i retromandibularno te u lateralnim regijama vrata na prijelazu u nuhalnu regiju više manjih reaktivno upalnih nesuspektnih limfnih žlijezda 7×3 mm do 14. 8×8.7 mm. 
  Malo me uplašio taj nalaz, najviše zbog tih limfnih čvorova koji su godinu dana tu. Smatram da su se već trebali povuć. Molim Vas za Vaše mišljenje. Trebam li otić na punkciju tih čvorova? Napraviti nekakve pretrage još? 
  Krvna slika je tri puta rađena u zadnjih godinu dana, svaki puta sve u redu ali ja svejedno osećam veliki strah jer po nalazu sam ja sva u limfnim čvorovima. 

  Odgovoreno: 09. 05. 2017.
  • Poštovana,

   Ultrazvučni nalaz mekih tkiva vrata opisuje reaktivne limfne noduse. Dobro je da su laboratorijski nalazi uredni. Niste opisali prvi ultrazvučni nalaz, ako ste uradili, da bi se napravila usporedba. Proverite stanje zuba i uopšte regije usne duplje, obavite još jednom pregled otorinolaringologa. Najverovatnije se radi o fokusu zbog koga reaguju limfni nodusi. Pratite kako se osećate, da li imate subfebrilne temperature, pad u telesnoj težini, noćno znojenje, svrab po telu. Javite mi se sa kontrolnim nalazima.

   Pozdrav

Ostavite komentar