Paravakcinija

Paravakcinija (noduli mulgenium) je zarazna virusna bolest koja se prenosi sa bolesnih životinja (krave, ovce, koze).

Uzrok nastanka

Uzročnik je virus paravaccinae. Najčešće obolevaju ljudi koji po svojoj profesiji dolaze u dodir sa zaraženim životinjama (stočari, veterinari, mesari i sl). Infekcija nastaje najčešće neposrednim dodirom sa životinjom, a postoji mogućnost prenosa sa čoveka na čoveka.

Klinička slika

Nakon inkubacije od osam do dvanaest dana bolest se manifestuje u obliku papula okruženih eritematoznom zonom, koje se postepeno povećavaju u tvrde, elastične plavkastocrvenkaste kvržice sa centralnim udubljenjem. Promene su veličine do 1 centimetra, a najčešće se lokalizuju na šakama, dok su druga izložena mesta ređe zahvaćena. Često pojavi promena prethodi trauma. U veterini se ova bolest naziva lažnim kravljim boginjama.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, epidemioloških podataka, kliničke slike i laboratorijskih nalaza.

Lečenje

Bolest prolazi za 6-10 nedelja bez ikakve terapije. Može se primeniti interferonska mast da bi se skratilo vreme perzistiranja promena. Ukoliko dođe do nastanka sekundarne infekcije ordiniraju se antibiotske masti, a u slučaju nastanka sekundarnih egzantema daju se antiflogistici, antihistaminici i kortikosteroidne masti.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde