Svetski dan borbe protiv side: U Srbiji sve više zaraženih


hivSvetski dan borbe protiv side obeležava se danas, a Srbija ga dočekuje sa 74 novootkrivene zaražene osobe HIV-om u prvih šest meseci ove godine.
U Instituitu za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut rečeno je Tanjugu da će taj broj biti mnogo veći do kraja godine, jer je tokom Evropske nedelje testiranja na HIV, organizovane u susret 1. decembru, odziv na testiranje bio veliki. 
Testiranje je organizovano u zavodima za javno zdravlje, studentskim domovima, fakultetima, od 18. do 25. novembra u 26 gradova, od Subotice do Vranja. 
Cilj akcije je bio da se testira što više ljudi koji se "rizično ponašaju", jer su riziku od HIV infekcije izloženi svi koji su imali rizičan seksualni odnos. 

Među novootkrivenim pacijentima zaraženih HIV-om tokom ove, ali i prethodne godine, najviše je onih koji su imali analni seksualni odnos bez kondoma, zatim injektirajućih korisnika droge, ali i osoba koje se tetoviraju i stavljaju pirsing u studijima gde se ne radi sterilnim priborom. 

Prošle godine u Srbiji je registrovano 178 osoba zaraženih HIV-om, što je najveći broj u poslednjih 25 godina. 
Lekari kažu da to ne znači da je infekcija u drastičnom porastu već su organizovane brojne akčije testiranja na HIV na koje se odazvalo dosta ljudi, a najaviše novootkrivenih bilo je u kampanjama organizovanim novembru i decembru. 

U Batutu očekuju da će i ove godine najviše novootkivenih slučajeva biti u novembru i decembru kada se organizuju brojne akcije dobrovoljnog, anonimnog besplatnog testiranja na HIV u susret 1. decembru kada se obeležava Svetski dan borbe protiv side. 

Izvor: b92

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde