Šta žene žele?

Definitivno je mnogo lakši odgovor na pitanje šta žene NE žele, ali je ta lista suviše dugačka da bih se upuštala u nabrajanje. Sasvim sam sigurna da imaju vrlo slične želje kao i muškarci, samo su ženski načini ostvarivanja sopstvenih želja potpuno drugačiji od načina na koji to čine muškarci. Nije ni čudo, ako se uzme u obzir koliko je lepši pol sklon komplikovanju, maštanju, umišljanju i idealizovanju. Ne kažem da su muškarci jednostavni i nemaštoviti, ali su njihove želje daleko realnije i samim tim ostvarljivije. Možda će muškarac da poželi lepoticu pored sebe, ali će žena poželeti i lepotana i bogataša u istoj osobi.

Žene traže pravu ljubav i prvog muškarca

Nama je to primarna misija, vaspitane smo da mislimo kako je udaja nešto gde ne smemo da pogrešimo, a mislimo da vredimo onoliko koliko nam muškarci poklanjaju pažnje. Istina je i da se međusobno razlikujemo po određenim željama. Dok polovina žena ne može da funkcioniše u samoći i često postaje žrtva potrebe da bude u zajednici, druga polovina se nosi mišlju da je samo ženska samostalnost prava vrlina kojom se ne upada u večitu zamku zavisnosti od suprotnog pola. Tako nastaju supruge koje sve trpe u braku, s jedne strane, i žene koje se teško vezuju, teško udaju, ali lako razvode ukoliko osete da su žrtve ili zavisnici u bilo kom smislu od svog supruga, ljubavnika, muškaraca uopšte.

Sve mi sanjamo o srećnoj ljubavi koja traje do kraja života. Tako je bar u prvih dvadeset do trideset godina života. Nakon toga, neke se zadovoljavaju iluzijama, druge podižu ruke od ljubavi, dok malobrojne veruju da i u 'staračkom domu može naići onaj pravi'. Emocije su nam na prvom mestu. I najhladnija žena u sebi krije pregršt potrebe da bude voljena, pre svega, a onda i da voli.

Da, najveća greška ženske prirode je baš ta što smo spremnije za ljubav koja nam se daje nego za ljubav koja se od nas očekuje. Verovatno u tome ima nesigurnosti koju nosimo zbog moralnih normi koje su odvajkada nametnute – ako si ostavljena i još ako se o tome priča na sav glas, gubiš nešto od svoje reputacije. A reputacija je ono što ne volimo da čuvamo, ali se ipak borimo svim silama da je ne umanjimo ili potpuno izgubimo. Žene su uvek između dve vatre, u sukobu sopstvenih, iskrenih želja i onoga što govore ili čine. Naravno, ponovo je razlog ta prokleta reputacija koja nas i danas, u dvadeset prvom veku, još uvek preporučuje, udaje, zapošljava, obeležava.

Ženske želje se menjaju tokom godina

Dok smo devojke, tinejdžerke, želimo da jednog dana živimo život iz bajke. To podrazumeva da budemo poželjne, uspešne i da budemo u ljubavi sa nekim određenim tipom muškaraca. Kad prođemo školovanje i zaposlimo se, razmišljamo o tome kako bi susret sa čovekom našeg života mogao da nam promeni taj isti život. Oslanjamo se na nade da će veza, brak, ljubav ukloniti svakodnevne probleme koje imamo. Naravno, udajemo se za muškarce u koje se zaljubimo, ali retke su srećnice kojima muževi zaista promene život onako kako su to potajno želele.

Tridesete godine nam donose više potrebe za ljubavlju nego što je to bilo dok smo bile tinejdžerke, jer u tim godinama već znamo razliku između prave ljubavi i one koja je samo postojala u našim glavama. Nakon četrdesete želimo da vratimo vreme i izaberemo one koje ranije nismo smatrale dovoljno dobrim za nas, najčešće muškarce koji su nas beznadežno voleli pravom ljubavlju, ali koja nam se  u mlađim danima činila dosadnom, zamornom i katastrofalno monotonom. Kažem, retke su srećnice koje ne žale za propuštenim šansama i bivšim ljubavima, ako takvih uopšte ima.

Žene žele ljubav ali onakvu kakva im u tom trenutku odgovara

Žene žele da im muškarci čitaju misli. Žene žele da budu voljene u svakom trenutku, ali da to osećaju a ne da im se to nabija na nos. Žene žele leptiriće u stomaku. Žene žele da strast traje večno. Žene žele udoban život. Žene žele da se ponose svojim muškarcem u svakom društvu. Žene žele vernost. Žene žele da budu boginje u očima muškaraca kojeg vole, ali i da nikad ne budu jače od njih. Žene žele da, čak i kad ne zarađuju, budu cenjene kao one koje doprinose. Žene raduju pokloni, neke su skromnije, a druge nemaju meru, no sve sigurno vole da im se poklanja.

Žene žele sigurnost koju samo muškarac može da im pruži ali i svoj novac koji će trošiti bez razmišljanja o budućnosti. Žene zene-zeležele seks u trenucima kad muškarci nemaju pojma da im se to vrzma po glavi. Žene žele pomirenja odmah nakon svađe. Žene žele iznenađenja. Žene žele da im njihovi muškarci pomognu čak i kad ne traže pomoć. Žene žele da pronađu srećnu, nasmejanu ljubav. Žene žele i da povrede muškarce koje vole samo da bi bile sigurne koliko im znače.

Žene manje žele promene od muškaraca, ali isto tako više žele da same budu promenjene od strane muškaraca – načini me sretnijom, boljom, bogatijom, cenjenijom nego što sam bila, nemoj da preteraš pa da te prevaziđem, i voleću te najviše na svetu. Žene žele da neko misli na njih i da budu toga 24 sata na dan svesne. Žene žele da druge budu ljubomorne na njih zbog muškarca koga imaju, ali da same nemaju osećaj suparništva.

Žene kad zaista vole žele dete sa čovekom sa kojim spavaju. Žene žele da ne budu zapostavljenje. Žene žele da ne budu upoređivane sa majkama, sestrama, bivšim devojkama, sa bilo kojim drugim ženskim bićima na planeti (osim sa poznatim lepoticama koje su nedodirljive i nisu opasnost po njihove muškarce).

U krevetu žene ne tragaju za pastuvom, maratoncem, latinskim ljubavnikom, niti su sklone merenju polnog organa kako se to, inače, misli. Ne, one žele da budu zadovoljene, da nakon seksa pogledaju same sebe u ogledalo i vide nešto što nisu videle ranije – mnogo seksepilniju, uzbudljiviju ženu koju je muškarac fizički obožavao. Žene žele da budu posebne, da budu zavedene.

Ne postoji muškarac koji bi posedovao sve ono što žene žele od njega

Dame tragaju za takvim, ali na kraju ipak spuste prag tolerancije, odreknu se nekih želja bar za određeno vreme. Njihov najveći problem je što stalno očekuju da će se muškarci promeniti na bolje, da će već sutra da promene loše navike i da će se popraviti – ovo su najveće želje žena koje su u braku ili u dugim vezama. Mislim, definitivno, da nije problem u tome što muškarci ne mogu da ispune sve ženske zahteve već u tome što se ne pretvaraju da žele da ih ispune. Muškarci glume muškarce pred drugim muškarcima više nego što to rade pred ženama.

Kao zaključak, ne mogu ništa drugo da smislim osim činjenice da nam je teško udovoljiti. Ili lako... kašika sreće, topao krevet, nekoliko kocki materijalne stabilnosti, kriška komfora i slobode, litre poverenja, zrno romantike i kvasac ljubavi da se napravi gusta i postojana smeša koja će vremenom rasti i zamajavati nas da ne želimo one želje koje nam naš muškarac nije u stanju ostvariti – to je recept koji će učiniti da žena bude zadovoljna čak i kad ne ostvari sve svoje snove.
Podeli tekst:

Autor Anabela Basalo

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 13

 1. Nenad 25.02.2022

  Ovo je pisala neka žena koja je željna pažnje, ali stvarnos je drugačija.....


 2. Milica 23.08.2020

  Dobar tekst ,drago mi je da sam ga procitala ,ja sam imala dosta losih iskustava uvek ali uvek se nadam da je pravi ,u pocetku je sa svakim lepo i uvek se nadas to je to taman kada se predas potpuno on pocne da pokazuje svoju drugu stranu tj pravo lice uprirodi muskaraca je da budu dominantni da svesnoiline povredjuju zene da ih nakon toga tretiraju kao da nista nije bilo zasto to rade ?neorazjasnjeno je i vrv to nikada nece da se sazna ,smatram jos uvekposle svih razovaranje da ipak postoji pravi ,mozda je pravi onaj koji nema nista nikog na svetu mladji muskarac koji je neiskusan i spreman na promene spreman da se povinuje zeni koji bi mu mozda pruzila sve koja bi mu takoreci stvorila neki zivot ali za uzbrat zelela njega za sebe potpuno bez pokajanja bez uslovno ,smatram tako jel taj koji nema nikog okrenuce se zeni koja bimu pruzila ruku spasa uz put bi naucio da se povinuje zenii ispuni sve njena zelje i pruzi joj bez sebicnu ljubav,kao primer navescu par kao sto su Seka Aleksic i Veljko njen suprug ja se njima divim skidam kapu ona je od njega napravila muskarca ,muza ,partnera ,dobrog oca svojoj deci on je pre nje bukvalno bio niko i nista ali eto predao se njoj i sada su zaista par za svaku pohvalu i primer ,svaka joj cast kako je uspela volela bi da idem kod nje na casove jedna jaka sposobna i uspesna zena 🤗💪


 3. Neša 26.05.2012

  Odličan, istinit i iskren tekst. Pozdrav i čestitke autorki.
  I sebe da pohvalim, što je nepristojno, ali ne mogu da odolim, da sam kao muško sve ovo doznao sam. I pričam i ženama i muškarcima, a svi kažu: Mnogo si ti to iskomlikovao. Čuj iskomplikovao. Nisam sve još ni saznao. Ima tu još toga. A da li vredi to sve zbog žene? Pa naravno da vredi.


 4. Pavle 27.04.2012

  Na osnovu iskustva, slazem se sa textom. Zene zahtevaju daleko vise nego sto vrede i nude. Uz to, u slucaju da se izadje u susret i posveti im se vernost, paznja, ljubav, kvalitetan sex i novac. . . Nece biti zadovoljne, jer im je to u biti-jos jos jos jos. . . To je odlika pateticnosti i nezrelosti. Van tog kalupa, ako imate srece, naicicete na 1% zena.


 5. sladjana 29.01.2011

  Uzivala sam citajuci ove tekstove. Ponekada nam je potrebno procitati ovako nesto da se podsetimo ko smo i sta zapravo zelimo.


 6. Ivan 13.10.2010

  E svi ovo žele. . . Da ne delimo ljude na muškarce i žene. . . Muškarac treba da žna šta žene želi a i žene šta muškarcu treba i tako u krug, jer je to recept za trajnu ljubav. . . Želim svima da nađu svoju prevu ljubav. . . Pozz svima i kiss. . .


 7. Washington 10.05.2009

  Leleeeee, koje zamajavanje! I to sve da se uradi za komad cure! Preskupa cena, zaista!


 8. Johan 05.05.2009

  Sjajan članak. Baš sam se prijatno iznenadio. Toliko istine o nama samima na jednoj strani. Iako je iluzija, stalno je stvaramo, tragamo za njom, tugujemo kad se rasprši. Ah, ta ljubav. . .


 9. Suncica 19.02.2009

  Boze, sto volim sto sam zena!:-)


 10. Jelena 03.02.2009

  Hvala, hvala najlepse na ovom tekstu! Sada znam da je sa mnom sve u redu. -)


 11. SRDJAN 30.10.2008

  Zene se ne mogu prepoznati u svojim osjecajima jer zele nemoguce.


 12. Jelena Kojic 22.08.2008

  Prvo sam ovaj clanak procitala sama i veoma prijatno se iznenadila. Veoma je iskren i otvoren, bez neke lazne \"snage\" i tvrdnji da je danasnja, savremena zena potpuno nezavisna, sama sebi dovoljna, apsolutno jaka i neumorna u svakom pogledu i momentu. Citala sam ga sa osmehom i zadovoljstvom zato sto pored sebe imam coveka koji je gotovo identican sa opisom \"idealnog muskarca\", mada je on meni bio najbolji i pre ovog clanka. Ali, za svaki slucaj, dala sam i \"njemu\" da ga procita- neka zna koliko je dobar i kakav treba uvek da ostane. Videcemo!!! :-)


 13. esimeres 19.08.2008

  Veoma iskren i mastovit clanak. Voleo bih da procitam vase komentare na Ducicevo \" Blago Cara Radovana\". Narocito na deo \"O Zeni\". Mislim da razmisljanja jednog razocaranog muskarca, ma koliko on bio obrazovan i literarno nadaren, ne mogu da se odrze pred jednostavnom zenskom istinom. Ma koliko mi zeleli da ljubav prema zeni sebi predstavimo kao nesto uzviseno i samo po sebi vredno, pravo stanje stvari je skoro neprijatno prosto. Osecam se kao izdajnik svog roda, ali cinjenice su okrutno jednostavne...


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde