Brak produžava život

Osobe u braku su zdravije od ostalih odraslih, iako muškarci pomalo naginju ka "nabacivanju" po nekog kilograma više, kažu podaci koje je objavio američki Nacionalni centar za zdravstvenu statistiku.

U izveštaju, zasnovanom na upoređivanju zdravstvenih podataka 125.000 osoba, nisu navedeni specifični razlozi, ali statističari tvrde da postoje dve velike teorije.

Po jednoj, brak štiti zdravlje. Tako, na primer, bračni parovi su uspešniji kad je reč o ekonomskim resursima, socijalnoj i psihološkoj podršci i ohrabrujućem zdravijem načinu života.

Druga teorija zasniva se na mogućnosti izbora bračnog partnera, na teoriji da se zdrave osobe venčavaju i ostaju u braku, dok manje zdrave osobe ili ne sklapaju brakove ili će se lako razvoditi, razdvajati "od stola i trpeze" i obudoviti.

U suštini, ova veza između bračnog i zdravstvenog stanja postoji bez obzira na socio-ekonomski status, obrazovanje, bogatstvo ili siromaštvo, gde su ljudi rođeni ili etničku pripadnost - primećuju statističari.

Izveštaj je registrovao podatak da je 11.9 odsto odraslih starijih od 18 godina izjavilo da im je zdravlje "podnošljivo ili loše".

Oko 10.5 odsto osoba u braku izjavilo je da im je zdravlje "podnošljivo ili loše" dok je taj procenat u drugim grupama mnogo veći.

U ovu kategoriju svrstalo se i 19.6 odsto obudovelih osoba.

Generalno posmatrano, osobe u braku ređe prolaze kroz zdravstvene krize ili oboljevaju i vrlo retko upadaju u ponašanja riskantna po zdravlje - sem ako se izuzme sklonost ka gojenju, posebno kod muškaraca - zaključili su lekari.

Ustanovljeno je takođe da osobe u braku ređe pate od bolova u leđima, glavobolja i psiholoških stresova. Takođe među njima ima manje pušača i sklonih piću i mentalno i fizički su aktivniji od drugih ljudi.

Ipak, ove osobe nisu imune od problema s težinom: trenutno, više od polovine odraslih u SAD, 56.7 odsto, su preterano gojazni ili boluju od obesitasa. Oko 70.6 odsto muževa su gojazni, 48.6 odsto udatih žena su takođe gojazne dok je najveći procenat gojaznih žena među udovicama - 53.2 odsto.

Posebno je zanimljivo otkriće da je najnegativniji zdravstveni pokazatelj zabeležen kod nevenčanih parova koji žive zajedno za razliku od bračnih parova.

Ovi životni partneri češće se žale na loše zdravlje, na ograničenu aktivnost kao posledicu zdravstvenih problema, na bolove u leđima, glavobolje i, što je najvažnije, na zabrinjavajuće psihološke stresove - zaključili su istraživači.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde