Skriveni jezik seksa

Šta se dešava kada se prvi put susretnu muškarac i žena? Kojim mehanizmima se dva antipodna bića vezuju u ljubavno i seksualno? Odgovor je - flertovanjem, kao specifičnim vidom samoreklamiranja, koji u suštini nije različit od reklamiranja piva ili pelena. Interesantno je, međutim, da reči u ovoj vrsti reklame nisu od velike koristi.

Muškarac koji se direktno obrati ženi rečima: " Sviđaš mi se, želeo bih sa tobom da vodim ljubav. Da li je to i tvoja želja?", nema velike šanse da "proda" svoje telo, draži i moć, bez obzira da li je on njoj privlačan na prvi pogled ili joj je probudio "nečasne" želje. Uspešna seksualna reklama operiše skrivenim, nemuštim jezikom u kojem su ritualizovani gestovi, pogled, zabacivanje glave, kikotanje i specifični mirisi tela muškarca i žene daleko uspešnije od reči. Reči u ovoj vrsti samoreklame treba ostaviti za dešavanja posle "kreveta", pogotovo ako su neophodne za naknadno pravdanje.

Fascinacija flertom

U principu, "flertovanje" kao specifični vid komunikacije između muškarca i žene ima cilj da namami suprotni pol u ljubavnu zamku. U zapadnoevropskoj civilizacjji flert nije na velikoj ceni. Osobama koje upadljivo i nametljivo upražnjavaju ovu vrstu ljubavnog sporta obično se pripisuje želja da jeftinim trikovima dođu do seksualnog plena.
Naučnici koji su istraživali mehanizme seksualne privlačnosti između muškarca i žene ne misle tako. Flert je, kažu naučnici, urođena ljudska osobina podjednako svojstvena i muškarcima i ženama. Svaka osoba, naglašeno ili prefinjeno, svesno ili nesvesno, flertuje u prisustvu potencijalnog seksualnog partnera. Retke su osobe koje tvrde da su oslobođene flerta ili nisu svesne takvog ponašanja ili boluju od ozbiljnih defekata socijalne komunikacije. Ništa čudno!

Flertovanje je najuspešniji način da se pronađe seksualni partner, osigura porod i produže sopstveni geni. Da nije flerta kao univerzalne pojave u životinjskom i ljudskom svetu, život dakle, ne bi ni postojao. Ono što je posebno interesantno jeste to da na isti fiksirani, ritualizovani način flertuju i osobe iz kultura koje ne znaju za pismo do visoko sofisticiranih inetelektualaca iz akademije nauka.

Evo šta se se zapravo dešava kada se potencijalni seksualni par nađe u situaciji da ostvari kontakt koji će se eventualno završiti u krevetu. Prvi korak je osmeh koji žena upućuje udvaraču. Ubrzo posle toga podižući obrve nekoliko puta u brzom maniru, široko raširenih očiju, upućuje mu nekoliko pogleda. Spušta zatim očni kapak, savija glavu prema podu, a zatim gleda u stranu. Nesvesna igra koketiranja se zatim nastavlja na način da žena povremeno pokriva lice rukama, nervozno se kikoće sakrivajući glavu iza sopstvene šake.

Prema nemačkom naučniku, etologu Eibl-Eibesfeldtui, koji je specijalnom kamerom koja "gleda" u jednom pravcu, a snima u drugom, špijunirao na hiljade parova - ovo visoko fiksirano i ritualizovano ponašanje žene je  siguran pokazatelj njene seksualne zainteresovanosti. I muškarci koketiraju, ali na "muški" način evoluciono nasleđujući ovaj vid zavođenja od svojih životinjskih predaka: mačaka, golubova, žaba, zmija i gorila, da pomenemo samo neke primerke iz životinjskog carstva. Mačke se kostreše, golubovi se šepure, žabe i zmije napumpavaju, gorile ispravljaju i isturaju grudi. Isturanje grudi muškarca je univerzalni manir flertovanja "jačeg pola". Skrivene poruke koje se upućuju suprotnom polu odnose se na dominaciju, zaštitu i moć.

Govor očiju

Najrašireniji i, možda, najefikasniji vid flertovanja je očni kontakt, oči u oči. I muškarci i žene, u kulturama u kojima je to dopušteno, pokazuju seksualni interes, učestalo, u ritmu od dve do tri sekunde, izmenjujući raširenih zenica brze poglede. Zatim se pogled upravlja u stranu, da bi se fascinacija flertovanja nastavila u beskraj.
"Pusti neka oči govore" slavna je izreka iz jednog filma. Naučnici veruju da pogled budi primitivne delove mozga koje proizvode bazične emocije "napada" ili "bekstva" iz situacije. Sasvim druge poruke nosi uporan fiksirajući pogled u osobu suprotnog pola. S obzirom na to da označava jasan signal dominacije i agresije, kod druge osobe proizvodi nevoljnost, strah i eventualno besmislene radnje poput čupkanja kose, popravljanja frizure, zakopčavanja zakopčanih dugmadi što naučnici nazivaju "zamenom gestovne aktivnosti".

Miris ljubavi

Poljupci su slatka stvar, ali ljubljenje označava odmakli stadijum vezivanja seksualnih partnera. Naučnici veruju da je trljanje miris-ljubavimiris-ljubavinoseva Eskima pri pozdravu, osim konvecionalnosti, i način na koji se bira potencijalni seksualni partner ili partnerka. Po mirisu, naravno, raspoznaju se i privlače partneri.

U nekim delovima Balkanskog poluostrva, za vreme festivala, partnerki za igru muškarac pod nos podmeće maramicu koju je dugo držao pod pazuhom. Rezultat flertovanja ove vrste je bar po "lovačkim pričama" muškaraca, fascinantan.
Anegdote ove vrste beleže samo slučajeve u kojima su žene muškarce ili muškarci – žene trajno vezivali za sebe.

Međutim, slično kao i kod životinja koje se "privlače" i pare isključivo pod dejstvom mirisne supstance poznate kao "feromoni", naučnici sve više dolaze do saznanja da prirodna mirišljavost ljudi, specifična za svaku osobu posebno, igra veliku ulogu u ljubavnom i seksualnom vezivanju dva bića, ali i u njihovom odbijanju. Koji mirišljavi muškarac i koja mirišljava žena čine potencijalni seksualni par, za sada nije jasno. Očigledno je to da su naučnici kao sredstvo svog istraživanja zaboravili na maramicu natopljenju znojem muškaraca ili žene.

Francuski poljubac

Kada je u svom omiljenom filmu "Volga, Volga"' video kako glavni glumac besomučno gura svoj jezik u usnu šupljinu svoje partnerke, Josip Visarionovič Staljin je bio šokiran. Iz tih razloga, neko kratko vreme u Sovjetskom Savezu bili su zabranjeni filmovi u kojima su prikazivane scene erotskih poljubaca. Očigledno da je diktator smatrao da je ubijanje nedužnih ljudi moralniji čin od seksualnih poljubaca.
Drugim rečima, od poljubaca koji na simbolični način ne izražavaju znakove majčinske ljubavi, radosti susreta, prijateljstva, poštovanja ili podređenosti nekoj osobi. Ono što je diktator video na filmu, bio je primer najslavnije vrste poljupca pod nazivom "francuski poljubac", a koji označava prodor jezika jedne osobe u usta druge osobe ili, alternativno, kada je reč o istovremenom i obostranom uživanju para u oralnom seksu.

Eskluzivna, kakva i jeste, ova vrsta ljubljenja, poznata je pod nazivima "duboki", zatim "golubiji", pa "duševni" poljubac, a u kolokvijalnom terminu označava se i kao "hokej tozila" i "jezičko rvanje". Čovek zapadne civilizacije ne gaji predrasude kako prema "francuskom poljupcu" tako i prema raznim varijantama erotskog ljubljenja.Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde