Muškarci se brže zaljubljuju

Vreme koje je muškarcima potrebno da se zaljube na prvi pogled iznosi 8,2 sekunde, tvrde naučnici. Što se pogled muškarca duže zadržava na ženi prilikom prvog susreta, to je njegovo interesovanje veće. Ako traje svega nekoliko sekundi, onda to znači da nije preterano impresioniran. Ukoliko pređe prag od 8,2 sekundi, to bi moglo da znači da je već do "ušiju" zaljubljen.

Ovo, međutim, ne važi za suprotni pol. Žene mnogo duže posmatraju muškarce bez obzira da li im se oni dopadaju ili ne.

Tokom istraživanja, postavljene su skrivene kamere koje su pratile pokrete očiju 115 studenata u razgovoru sa grupom glumica i glumaca. Studenti su zatim bili zamoljeni da rangiraju svoje sagovornike po stepenu privlačnosti.

Muškarci su u proseku gledali 8,2 sekunde u glumice koje su im se dopale, a svega 4,5 sekundi u one koje su im se činile manje atraktivnim, piše američki naučni časopis "Arhiva seksualnog ponašanja". Studentkinje su, pak, posmatrale glumce podjednako dugo.

Istraživači veruju da muškarci koriste očni kontakt u potrazi za odgovarajućom partnerkom, dok žene strahuju da ne privuku neželjenu pažnju.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. TAMAR@ 18.06.2009

    Ja sam do sada verovala da se žene češće i brže zaljubljuju od muškaraca. Ovo mi je pomalo čudno i nepoznato, ali ok. Što se mene tiče ja ako posmatram nekog muškarca duže vrijeme, veća je mogućnost da se u njega i zaljubim. Za druge ne znam.


  2. Jelena 15.04.2009

    To je zato što žene imaju više izgrađen ego od muškaraca, te ne dozvoljavaju da se zaljube u nekog dok nisu makar delimično sigurne da je taj neko superioran kako u izgledu tako i u drugim osobinama.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde