Sindrom Kazanove

Sinonim za šarmantnog i duhovitog muškarca koji ima puno uspeha kod žena je legendarni Đakomo Kazanova ( Giacomo Girolamo Casanova de Seingalt).  Čuveni avanturista je bez mnogo emocija osvojio srca preko hiljadu žena i pokazao da je zavođenje jedna velika igra u kojoj pobeđuje veštiji. Međutim, ovakav vid ponašanja govori i o mentalnom sklopu ličnosti, pa su te osobe od strane psihoanalitičara okarakterisane kao hiperseksualne.

Danas nemogućnost vezivanja za jednog partnera karakteriše se nedovoljnom vezanošću u detinjstvu za roditelje i ovaj poremećaj se naziva satirijaza, hiperfilija i hiperseksualnost. Muškarci zahvaćeni ovim sindromom uživaju u ljubavnoj igri, ne vezujući se za partnera, koristeći svoju veštinu zavođenja pobuđuju emocije suprotnog pola i kasnije ih vešto koriste u manipulaciji i seksualnom zadovoljenju. Žene su predmeti u igri i “recke” na zidu. U zavođenju su šarmantni i učtivi, ali gube interes za ženu gotovo odmah nakon što je osvoje, kao što je Kazanova uvek radio. Mnogi psihijatri ovaj poremećaj povezuju s maničnom depresijom i nedostatkom sposobnosti povezivanja i vezanosti u detinjstvu. Takođe je hemijski povezana s niskim nivoom glavnog metabolita nekih neurotransmitera, po imenu monoamin-oksid (MAO), koji je otkriven u mnogim psihopatološkim ponašanjima.

Podeli tekst:

Dr Bojan Jovanović je specijalista opšte hirurgije s dugogodišnjim iskustvom u radu s pacijentima iz Niša.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Ivana 13.11.2014

    Monoamin oksid ne postoji, poatoji monoamin oksidaza koja razlaze noradrenalin i druge monoamine u cns-u. Blokada ovog enzima je jedan od nacina dejstva antidepresiva. . . .


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde