Sve što žene treba da znaju o osteoporozi

Osteoporoza je oboljenje kostiju koje nosi rizik za prelome, naročito kod žena u menopauzi. Srećom, možete preduzeti određene korake kako biste umanjili rizik za nastanak osteoporoze i sprečiti ozbiljne prelome koji nastaju kao posledica ove bolesti.

Za lečenje osteoporoze dostupni su lekovi koji mogu da pomognu da vaše kosti postanu čvršće i da se tako smanji rizik od preloma.
Važno je da se lekovi uzimanju redovno i da vodite računa da ne padnete!

[video1]

Šta svaka žena treba da zna o osteoporozi

Osteoporoza dovodi do krtosti kostiju koja nastaje kao posledica smanjenja gustine, kao i promene u strukturi kosti. Svaka druga žena i svaki peti muškarac je u riziku da doživi prelom koji je posledica osteoporoze. Mala povreda, koja kod zdrave mlade osobe koja ne bi dovela do preloma, kod osoba sa osteoporozom najčešće dovodi do preloma kuka, kičmenih pršljenova ili podlaktice. Kod žena, osteoporoza nastaje u menopauzi pa se zove i postmenopauzna osteoporoza. U menopauzi, jajnici žene prestaju da stvaraju estrogen koji je štitio kosti. Tada kod žena započinje proces naglog gubitka koštane mase.

Dijagnostika

Osteoporoza se dijagnostikuje “snimanjem kostiju” kičme i kuka na aparatu osteodenzitometru (DEXA). Važno je znati da nema zračenja prilikom ovog snimanja, kao i da pregled traje par minuta. Rezultat ovog snimanja, uz postojanje dodatnih faktora rizika daju lekaru osnov za započinjanje lečenja osteoporoze.
Aparati DEXA za merenje gustine kostiju na kuku i kičmi, dostupni su u danas i lako dostupni u privatnoj praksi.U mnogim gradovima, u domovima zdravlja, dostupni su i aparati koji mere gustinu kostiju na peti ili ruci koji daju procenu rizika za prelom. Raspitajte se kod svog lekara u domu zdravlja.

Ukratko

 • Godine nisu jedini faktor rizika za osteoporozu.
 • Stil života, druge bolesti i upotreba nekih lekova, može dovesti do nastanka ove bolesti.
 • Jednostavno merenje gustine kostiju (osteodenzotometrija) može Vam pružiti informacije o čvrstini kostiju.
 • Dostupni su lekovi koji mogu da povećaju mineralnu gustinu kosti i smanje rizik od preloma.

[video2]

Lečenje osteoporoze

Osteoporoza se leči bisfosfonatima – lekovi koji su zlatni standard za lečenje osteoporoze. Oni su nehormonski lekovi i deluju tako što smanjuju resorpciju kosti. Oni dovode do povećanja gustine kostiju i smanjuju rizik za nastanak preloma. Dostupni su lekovi koji se doziraju jedanput dnevno, jednaput nedeljno ili jednom mesečno. Uz bisfosfonate neophodan je dodatno unositi kalcijum i vitamin D kako bi efekat bisfosfonata bio potpun.

[video3]
Lečenje osteoporoze podrazumeva:
 • bisfosfonat (svakodnevno, nedeljno ili mesečno)
 • vitamin D – svakog dana
 • kalcijum – svakog dana
 • vežbanje (šetnja, ples, brzo hodanje)

Važno je da zapamtite

 • promenite stil života
 • redovno uzimajte lekove za osteoporozu
 • vežbajte svakodnevno
 • uzimajte kalcijum i vitamin D svakog dana

Saveti za čvršće kosti i sprečavanje padova

 • uz lekove unosite svakodnevno dovoljno kalcijuma i vitamina D
 • vežbajte 3-4 puta nedeljno u trajanju 30-40 minuta
 • hranite se zdravo
 • prestanite da pušite
 • uklonite male tepihei staze sa podova u Vašoj kući (lako je okliznuti se)
 • trudite se da nosite ravne cipele sa gumenim đonom
 • ukoliko ste nestabilni konsultujte se sa lekarom za upotrebu štapa ili pomagala za hodanje
 • stavite gumenu podlogu i ukoliko je moguće rukodržače u kadu
 • dobro osvetlite stepenice i koristite noćno svetlo
 • redovno kontrolišite vid i nosite naočare po preporuci lekaraPodeli tekst:

Dr Bojan Jovanović je specijalista opšte hirurgije s dugogodišnjim iskustvom u radu s pacijentima iz Niša.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 10

 1. Mila 01.11.2013

  Iako sam menstruaciju izgubila dosta kasno, u 55oj godini, vrlo brzo sam osetila na telu promene, tipa blaga ukocenost, sto me bas pogodilo, jer sam uvek bila u prilicno dobroj formi, valjda prirodno a i inace sam dosta pokretljiva. Onda sam pokusala da malo vezbam, da nastavim da sam i dalje dosta pokretna, ali i da vise odmaram, da cesce uzimam manje obroke, manje mesa vise biljke i mlecni proizvodi, inace pijem dosta vode, cajeva,. . . Vise boravka u prirodi, sto divljija priroda, to bolje, stvarno. . . Dobra literature, zadajem sebi domace zadatke kako da ulepsam sebi dan, druzenje sa pravim prijateljima, onako otvoreno i iskreno, i nekako ide za sad dobro. . . . Ovo sto sam navela, naravno mi koristi i da se psihicki dosta rasteretim. . . I treba gajiti ljubav prema zivotu i ljudima, naravno. . . . . Sve


 2. Katarina 27.05.2012

  Da li neko ima iskustvo sa lekom koji se zove bivalos?


 3. Milka 04.10.2011

  Ja sam za obolenje kostiju odnosno za osteoporozu prvi put saznala prosle god. Kada mi je lekar predlozio da uradim pregled na kuk. Naravno vrednosti gustine kostiju na kuku su lose. Bas sam se uplasila, pa posle godinu dana, danas sam snimak pokazala svom lekaru i izvestaj kaze da se stanje popravilo, mozda usporilo, i njen razvoj. Pila sam tablete na nedelju dana alefoss, a sada mi prepisali kapi th sol vagantol 10kapi nedeljno uz ishranu bogatu kalciumom. Trebam da uradi i na 2 meseca 24h urin i alk. Fosfataze u serumu, i kontola denzitometrije za godinu dana. To sam vrsila u niskoj banji. Zelela bi da mi malo vise objasnite u vezi ovih kapi sto su mi dali da ih u nedelju dana upotrebljavam. Imam 65god. Unapred se zahvaljujem. Milka


 4. jovana 05.09.2009

  Moze li se umreti od toga?


 5. kery 22.09.2008

  Gde mogu nabaviti te tablete sto se koriste jednom mesecno? Tekst je odlican


 6. maca 22.09.2008

  Moja komsika je koristila tablete Bonvivu i kaze da joj se nalaz gustine kostiju neverovatno popravio. Sajt je neverovatno kvalitetan, retko sta u Srbiji danas valja. Hvala vam na ovom sadrzaju.


 7. nikola sutonja 25.08.2008

  Fantasticna stvar je sto ovako nesto postoji u Srbiji. Sve pohvale. Konacno tracak nade za zdravstvo u nasoj zemlji.


 8. vesna 15.08.2008

  prvi put sam na ovom sajtu imam pedeset dve godine i pre mesec dana lekar je ustnovio da bolujem od osteoporoze.S obirom da nisam bila dovoljno obavestena o toj bolesti,pazljivo sam procitala kako ste ovde sve lepo opisali o toj bolesti.Zelim samo da Vas pozdravim i da Vam se zahvalim.


 9. mnovica 14.08.2008

  kako se zove novi lek za osteoporozu, koji će se davati intervenski,i koja je njegova cena


 10. iva 14.08.2008

  Fantasticni ste dr Jovanovicu, ovim tekstom ste jos jednom pogodili u srz problema. Hvala Vam za sve sto ste uradili za srpsku medicinu. Puno srece u daljem radu.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde