Seksualne tehnike

Važnost reprodukcije kao bitnog sastojka seksa čini da svaka osoba urođeno poseduje određeni nivo seksualne tehnike. Da bi se napravile šahovske figure potrebno je poznavanje tehnike obrade drveta, željeza, gipsa i tako nadalje, a kada je reč o seksu takvo zvanje nije potrebno jer ovde važi čuvena izreka: "Svi putevi vode u Rim". Ipak, lakše se stiže u 'Rim" pod uslovom da partner ili partnerka dobro vladaju seksualnim pa i socijalnim veštinarna.

"Ko pita, ne skita"

Ovladavanjem lake upotrebe široke skale reči od nežnih do "skaradnih", mogućnost upotrebe dijapazona "nereči" od uzdaha do krikova, očni kontakt uz sposobnost širenja zenica, poznavanje erogene mape tela partnera ili partnerke i prilagođavanje odgovarajuće koitalne poze sopstvenoj i partnerovoj ili partnerkinoj visini i "širini" ulaže koncept koji se naziva seksualna tehnika.

Seksološka literatura prepuna je knjiga koje predstavljaju neku vrstu "turistčikog seksualnog vodiča". U knjigama ove vrste se opisuju tehnike kojima se, pod uslovom da ih osoba pravilno koristi, seksualni partner ili partnerka uvodi u "seksualno ludilo". Čitajuci ove knjige seksualno neobrazovana osoba pomišlja da je dovoljno da u krevetu pritisne određeno “seksualno dugme" na telu druge osobe da bi došlo do nezaboravnog seksa. Ništa nije dalje od istine.

Produžavanje seksualne predigre do beskraja, kod osobe kojoj ne prija dugačka predigra, umesto uživanja proizvodi averziju. Nežan dodir tela partnerke koju uzbuđuje jak stisak, umesto uzbuđenja proizvodi golicanje i neodoljivi smeh. Oralni seks je za neku osobu izraz krajnje intimnosti, za drugu znak perverzije. Mehanička upotreba seksualnih tehnika bez unošenja osećanja i poznavanja šta drugoj osobi realno prija u seksualnoj igri, čini seks otuđenim, uzbudljivim, dovodi do zasićenja,  izbegavanja seksa i umrtvljivanja seksualnih želja. Koji su načini rešavanja ovakve situacije. Narod kaže: "Ko pita, ne skita".

"Ko bi doli, sad je gori"

Pravilan i raznovrstan izbor koitalnih položaja zauzima centralno mesto u ovladavanju seksualnim tehnikama, koje sa svoje strane treba da osiguraju da, prolaskom vremena, seks ne postane monoton. U literturi je opisano preko dvesta seksualnih položaja.

Nevolja je u činjenici da su neki od njih neizvodljivi a za izvođenje nekih koitalnih položaja potrebne su posebne akrobatske sposobnosti, koje većina osoba ne poseduje. Mistifikacija, zapravo, ne postoji. Suštinski, svi koitalni položaji se svode na dve osnovne varijante.

Seksualni par ih može obavljati u ležećem, stojećem ili sedećem stavu, a s druge strane, seksualni par tokom upotrebe određenog položaja ostvaruje ili ne ostvaruje očni kontakt. Neki parovi celog života koriste jedan jedini položaj u seksu. Drugi, eksperirnentišu. Najzastupljeniji seksualni položaj u zapadnoj civilizaciji je tzv. " misionarski položaj" u kojem je muškarac iznad žene.

U drugim kulturama, u kojima su seksualne slobode žena izraženije, zastupljeniji su položaji u kojima je žena tokom koitusa iznad muškarca. I pored činjenice da izbor koitalnog položaja treba prepustiti seksualnom paru i njegovom shvatanju uživanja, neki od koitalnih položaja lakše osiguravaju reprodukciju, neki lakše dovode do orgazma žene, neki su ugodniji u slučaju trudnoće žene ili neumerene debljine muškarca i žene. Na kraju, nije suštinsko pitanje ko je dole a ko gore, bitno je da se seksom ne ostvaruje mehanička nego prava komunikacija između muškarca i žene.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Sandra Popovic 17.06.2023

    Od pre 10 godina zbog velikih stresova pistala frigidna. imam partnera koga volim ali sex mi predstavlja kao silovanje bez obzira sto je nezan i pikusava sve. Lazem ga da sam dozivela orgazam ali nista. Bila sam normalna ali sada ne znam sta da radim. imam 50 godina


  2. Allomanny 16.04.2011

    Ono što sam tražio, hvala


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde