Erogene zone

Neki delovi tela i kod muškaraca i žena su osetljiviji na seksualno nadraživanje od drugih delova tela. To su erogene zone. To je koncept koji datira još iz antičkih vremena. Prastari spis Kama Sutra je, zapravo, vodič za učenje veštine "vođenja ljubavi". Poželjno je da ljubavni par istraži erotsku mapu tela partnera ili partnerke. Reč je o jednom od uslova za pojačano uživanje u seksu. Međutim, za vođenje ljubavi manje je bitna tehnika od postojanja same ljubavi. Ljubav ipak nije neophodan sastojak da bi žena i muškarac uživali u seksu

Da bi se nešto nazvalo ljubav, partner i partnerka moraju da zadovolje sva čula voljene osobe. Seks je manje zahtevan. Za seksualno uzbuđenje nekada je dovoljno da se nadraži samo jedno čulo. Moć fizičkog izgleda, prijatnog muškog baritona, ženskog alta i miris tela deluje kod mnogih osoba jače od svakog afrodizijačkog sredstva, pa bile to španske mušice ill ukus oraha sa medom. U stručnoj literaturi opisani su slučajevi trajne seksualne opsednutosti nekih muškaraca i žena slučajnim dodirom maramicom natopljenom znojem poželjne osobe.

Neverovatna ekspanzija parfemske industrije nije, dakle, povezana isključivo sa čistoćom i estetikom već u sebi sadrži i naglašene znake seksualnosti. Bez obzira što izgled, glas, miris i "ukus" dakle čula, žene ili muškarca igraju veoma značajnu ulogu u seksualnoj komunikaciji, dodir tela je neprikosnoveno najjači seksualni podraživač koji, po pravilu, vodi ka orgazmu.

Erotska mapa tela

Nije čudno što je erotska mapa veoma važna. Izgled, glas i miris neke osobe sekundarno se obrađuju u mozgu, a zatim spajaju sa prethodnim iskustvom koje će odrediti da li će nas druga osoba seksualno uzbuditi. Dodir zaobilazi veliki mozak. Seksualne senzacije dobijene dodirom tela su refleksnog karaktera, dakle direktne. Čak i paralizovanim osobama, pod uslovom da im nisu povređeni seksualni centri u kičmenoj moždini, moguće je dodirom izazvati erekciju ili kod žena vaginalno vlaženje. Svaki deo tela nije seksualno podjednako osetljiv na dodir. Što je, u principu, neki deo tela u većoj meri snabdeven nervnim završecima, utoliko je osetljiviji na svaku senzaciju pa i seksualnu.

U tom smislu, na telu postoji neka vrsta "erotske mape" sa zonama koje su veoma osetljive na dodir. Klitoris, male usne, vaginalni ulaz, deo prednjeg zida vagine, glans penisa, posebno corona i zadnji deo glansa, predeo između anusa i polnih organa, zadnjica, unutrašnje strane butina, usta, a posebno usne, uši, slušne školjke i dojke, a posebno bradavice, zbog visoke seksualne nadražljivosti na dodir nazvane su erogenim zonama.

"Dodirni mi kolena"

Vešti seksualni "tehničari" znaju da se erogenim zonama ne zaokružuje "erotska mapa" tela. Dodir vrata partnera ili partnerke, milovanje unutrašnje strane šake jagodica, tabana, nožnih prstiju ili donjih delova leđa može da prouzrokuje jako seksualno uzbuđenje i da podstakne seksualne želje. Veštaci vođenja ljubavi, međutim, znaju i više od toga. Celo telo, naime, svojevrsnim seksualnim mehanizmom učenja (uslovljavanja) ima potencijale da postane seksualna "bomba". Koleno, na primer, kod patrijarhalnih žena koje ne dozvoljavaju dodir drugih delova tela, bez obzira što nisu snabdevena nervnim završecima, mogu da postanu izvor uzbuđenja. U literaturi su opisani slučajevi da su neke žene doživljavale orgazam u trenucima kada je muškarac štipao njihove obrve ili kada je vršio jak pritisak na njihove zube.

Ali i preterivanje u tehnici ima svoje nedostatke. Otuđeno primenjivanje seksualne tehnike bez realne komunikacije izmedu seksualnog para, umesto uzbuđenja često dovodi do averzije. Zato zaboravite tehnike. Pod uslovom da se umesto uživanja tokom vođenja ljubavi preslišavate koje telesno mesto na "erotskoj mapi" partnera ili partnerke treba prvo da dodirnete da bi tu osobu "zapalili", seksualna vatra umesto da se razbukti može da se ugasi.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde