Korekcija problema koordinacije očiju


Kod normalnog vida vaše oči će konvergirati (pokrenuti se jedno prema drugom) usled fokusiranja na objekat u koji gledaju. Okrenuće se malo prema unutra tako da slika bude smeštena na centru mrežnjače i centrirana na foveu (središnji deo mrežnjače). Ugao zavisi od razdaljine sa koje gledamo objekat.

Na primer, gledate trenutno ovu stranicu, tako da će vaše oči biti konvergirane na stranicu i okrenute lagano prema unutra. Kada gledate kroz prozor ili preko sobe vaše oči će prilagoditi ugao da bi se konvergirale na objekat koji gledate.

Kovergiranjem imate percepciju dubine i doživljavate svet u 3D. Mozak automatski spaja slike iz vašeg levog i desnog oka u jednu trodimenzionalnu sliku.

Nedostatak konvergencije ili stereo vida obično ne utiče na čitanje ali može uticati na sportove (igre) sa loptom u kojima je važna procena razdaljine. Ljudi sa mono-vidom koriste samo jedno oko i razvijaju različite načine procenjivanja razdaljine.

Primetite kako se oči okreću prema unutrašnjim uglovima kada se objekat gledanja približava.

Smatra se da se stereoskopski vid razvija do 4 meseca starosti i da se u potpunosti uspostavlja u osmoj godini života. Uopšteno, pretpostavlja se da je vizuelni sistem u potpunosti razvijen oko osme godine života.

Ozbiljni problemi konvergencije nastaju kada se samo jedno oko okreće prema unutra (esotropia) ili prema spolja (egzotropia). Ovo stanje je poznato kao razrokost (strabizam). Kada vizuelna informacija iz jednog oka prođe kroz središnji deo mrežnjače, mozak je obustavlja da bi izbegao duplu sliku. Niste čak ni svesni toga pre nego što se otkrije na testu.

Manje greške konvergencije su čest deo problema sa vidom. Zamagljenost ne mora biti uzrokovana kratkovidošću već ćešće činjenicom da oči konvergiraju ispred objekta koji gledamo, uzrokujući da slika bude blago zamućena. Ako oči konvergiraju na tačku ispred objekta posmatranja, imaćete blagi osećaj dupliranja slike. Isto će biti u slučaju da vaše oči konvergiraju na tačku malo iza objekta koji gledate.

Trening vida je veoma efikasan u korekciji problema koordinacije. Vežbe daju mozgu cilj prema kojem treba da radi. Um automatski vrši prilagođavanje potrebno za korekciju konvergencije.

Da li biste želeli da se rešite pomagala i povratite svoj vid prirodnim putem?

Zadovoljstvo nam je da Vas obavestimo da se od 11. - 14. aprila 2014. u Beogradu po drugi put održava Radionica “Magične Oči” namenjena deci (8-12 god) i odraslima. Gospodin Leo Angart širom sveta uspešno sprovodi svoju metodu treninga vida. Redovnim i pravilnim sprovođenjem vežbi svoj vid možete dovesti do perfekcije i osloboditi se naočare, kontaktnih sočiva, a o operacijama i da ne govorimo!

Rezervišite mesto za sebe ili Vaše dete klikom na link

Povezani tekstovi:


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde