Strabizam (razrokost)

Strabizam ili razrokost je poremećaj položaja očnih jabučica i vidne funkcije kod koga nije moguće obe vidne linije istovremeno usmeriti prema tački koja se fiksira. Normalno, kada se gleda neki predmet, slika oba oka simultano pada u tačku centralnog vida u oku. Bilo koje odstupanje od paralelnog položaja oba oka naziva se strabizam.

Uzrok nastanka strabizma

 • Senzorni uzroci - ako se na oba oka stvaraju slike suviše različite da bi se mogle sjediniti. Svaka očna bolest može uzrokovati strabizam, npr. zamućenje rožnjače, urođena katarkata, bolesti mrežnjače i propadanje vidnog živca. Važni su i optički činioci: dalekovidost i kratkovidost na jedno oko.
 • Anatomski uzroci - suženje kostiju oko oka (kraniostenoze), preveliki razmak između očiju (hipertelorizam), promene u mišićima - njihovim pripojima, razvijenosti, dužini i jačini.
 • Inervacijski uzroci (poremećaji nervnog tkiva) - mogu biti poremećaji akomodacije i divergencije, slabo spajanje slika ili centralni poremećaji u mozgu. Dalekovido oko prejako akomodira pa može nastati tzv. akomodativni strabizam. To se javlja kod dalekovidosti srednje jačine , kod manjih dalekovidosti nalaze se skriveni strabizmi. Kod kratkovidih osoba postoji sklonost divergentnom strabizmu jer oni ne moraju akomodirati na blizinu da bi oštro videli. Kod visoke kratkovidosti javlja se konvergentni strabizam jer te osobe moraju sve da približe očima da bi videli. Strabizam se može naći kod dece koja su prebolela upalu mozga (encefalitis).

Vrste strabizma

 • Konkomitantni strabizam - skretanje oka je jednako u svim smerovima pogleda, svi očni mišići normalno funkcionišu, a postoji samo poremećaj položaja očiju. Dakle, pokretljivost oka je normalna. Konkomitantni strabizam može biti urođen ili nastaje rano u detinjstvu, do treće godine.
 • Kod paralitičkog strabizma oko zaostaje u smeru paralizivanog mišića. Veličina skretanja oka se menja, a ugao je veći u smeru delovanja paralizovanog mišića i pri fiksaciji bolesnim okom.

Prema položaju oka, razlikujemo

 • konvergentni strabizam (ezotropija) kod koga je jedno oko skreće put unutra
 • divergentni strabizam (egzotropija) kod kojeg je skretanje oka prema spolja

Telo razvija zaštitne mehanizme od strabizma:

 • potiskivanje ili supresija: najjednostavniji način borbe protiv dve različite slike jeste ignorisati jednu od njih. Potiskivanje (supresija) se ogleda u vidu supresijskog skotoma ( tačkasti ispad vida) koji je uglavnom smešten u centralnom delu vidnog polja
 • anomalna retinalna korespondencija (ARK) nastaje zbog toga što obe slike ne padaju na centralnu tačku vida mrežnjače (retine). Centralna tačka zdravog oka i tačka na periferiji mrežnjače dobiju zajednički vidni pravac i ponašaju se kao korespondentne tačke. Na taj način se dve slike preklapaju i spajaju u jednu.
 • slabovidost (ambliopija) razvija se kod dece koja za gledanje koriste samo jedno oko, dok se slika iz razrokog oka zanemaruje. Zato na zanemarenom oku slabi vid. Ovaj proces je različit od potiskivanja. Potiskivanje se pojavljuje jedino kada se oba oka koriste u isto vreme, dok se slabovidost razvija u zanemarenom oku. Ako se strabizam razvije nakon 8. godine, npr. zbog paralize očnih mišića, nijedan od ovih mehanizama se ne razvija i čovek ima diplopije (duple slike).

Lečenje strabizma

Terapija strabizma i slabovidosti može biti hirurška i konzervativna, koja uključuje zatvaranje oka flasterom, naočare, prizme i vežbe. U lečenju strabizma i slabovidosti najpre treba postići normalan vid na oba oka, zatim naočarama ili hirurškim zahvatom ispraviti strabizam, što je preduslov za postizanje normalnog binokularnog vida.
Prvo se određuju naočare s optičkom korekcijom koja daje najbolju vidnu oštrinu. Kada se dete privikne na naočare sprovodi se atropinizacija i okluzija (zatvaranje) vodećeg oka i pleoptičke vežbe ako su moguće. Vežbe se sprovode pomoću posebnih aparata: pleoptofor, centrofor i separator, eutiskop.Prizme se koriste da bi se zraci svetla usmerili i razvio binokularni vid. Lečenje prizmama traje mesecima, pa i godinu, dve.

Tek ako konzervativna terapija nije uspešna može se razmišljati o hirurškoj.


Zakažite pregled kod oftalmologa: 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 14

 1. Predrag Bonic 01.02.2021

  Samo tačna dioptrija spašava dete od strabizma i ambliopie.


 2. Branislav 24.06.2020

  Moje pitanje je isto kao Miloševo. Da li je moguće trajno uspostaviti binokularni vid i koliko je vremena potrebno da uvežba tj. postigne uz nošenje kontaknih sočiva?


 3. njegosava tukic 20.05.2014

  Dali je mooguce da dete dobro vidi, ima strabizam, nosi flaster na suorotnom oku i naocare dioptrije plus, da li ustvari dete dobro vidi


 4. Gordana Misevska 07.08.2012

  Imam godina i pol dete se somnevame vo strabizam bevme na lekar ustanovija deka zasega e dobro so vidot no ne sorabotuvase deteteto celo vreme placese duri se vrsea pregledite


 5. dusica 22.05.2012

  Sin ima 4god. Vec godinu dana nosi naocare i flaster, doktori kazu da je sve uredu ali mene je strah jer ga nekad uhvatim da negleda kako treba. Inace njemu desno oko bezi spolja i tesko se primecuje samo ako se bas dobro zagleda. Zanimame hoce li mu smo naocare i flaster pomoci. Molim vas odgovorite mi, unapred hvala!!!!!!!!!!!


 6. Aca 28.01.2012

  Moguli izleciti kod mene razrokost plasim se hiruske intervencije i doktora. Kako mogu izleciti ovo. Znam da su potrebne godine ali uporan sam koje vezbe trebam da radim plzz odg


 7. muharem sadiku 30.03.2011

  Pozdrav
  imam sina sa strabizam on ima 6 godina u koliko godina moze da se operise


 8. Miloš 24.11.2010

  Otkriven mi je strabizam kada sam imao nepune 2 godine. Od tada nosim naočare, a jedan period sam zatvarao jače oko. Doktor mi je pre nekoliko godina rekao da sam postigao binokularni vid, što je u osnovi i bio moj cilj. Naravno, svestan sam da je to lako promenljivo i dan danas, što se mozda i desilo jer opet sebe uhvatim kako "nišanim" kada nešto gledam. Što se vizelne strane tiče, levo oko mi je tek neznatno pomereno, što se vidi tek zagledanjem ali se ipak vidi. Mene zanima da li se binokularni vid moze trajno uspostaviti operacijom i da li se istom može popraviti i vizuelni deo i naravno koliko je sve to preporučljivo i ako nije da li postoji neko bolje rešenje. Hvala unapred.


 9. natasa 06.05.2010

  Kao dete sam dobila strabizam od visoke temperature, samo sam se probudila jutro posle toga i rekla sam mami da ih ima dve. Posto je to bilo u mojoj petoj godini tako sam joj objasnila da vidim duplo, he he. Posle godinu dana vezbi odredjena mi je operacija (jedno oko prema nosu) . Posle operacije takodje godinu dana vezbi+naocari. . . . Nekoliko godina sam bila mirna, sve do 16-te kada mi je ponovo zakazana operacija (ovog puta oko"bezi"prema spolja) . Oporavak isti manje vise i to je to. Sta me sada brine? Sada imam 39g, moje oko je i dalje vidno prema spolja i zelim ponovo da se operisem. Razlog je vise estetske prirode nego sto mi ometa vid ili nesto, vec sam navikla na nosenje naocara. Ili su ovo krizne godine? He he he. A tako imam lepe zelene oci da zelenije ne mogu biti. . . . . Volela bih kada bi se ukljucio neko od lekara koji bi se prikljucio komentarima, takodje poziv stoji i pacijentima. Srdacan pozdrav svima


 10. Ninoslav 16.10.2009

  Kod mog deteta se strobizam pojavio u 3. godini, nakon bezuspesnog lecenja vezbicama i zatvaranjem oka, posla dve ipo godne, dete smo podvrgli hiruskom zahvatu na vma koji je bio uspesan. Zato savetujem svim roditeljima, cija deca boluju od strobizma, da slobodno dete podvrgnu hiruskom zahvatu...


 11. Pero 18.08.2009

  Super ste...


 12. dijana 15.06.2009

  Moje dete ima strabizam i ovakve stranice mi mnogo pomažu
  Dijana


 13. Ljiljana 27.02.2009

  vrlo korisna stranica. MOJE PITANJE : da li je moguće naći (naručiti) prizma folije koje se koriste kod osoba koje imaju strabizam ?


 14. Sukri 04.02.2009

  Ono sto zelim da kazem da dopada mi se vasa web strana.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde