Merenje vida


Oznaka 20/20 je relativna mera vašeg vida. Ako vidite slovo visine 9 mm sa udaljenosti od 6 metara (20 stopa) onda je vaša dioptrija po Snelenovoj tablici 20/20. Ako slova koja bi trebalo da budu vidljiva sa udaljenosti od 6m vidite tek sa 12 metara (40 stopa), rezultat merenja vašeg vida je 20/10, i tako dalje.

Snelenova tablica je standard koji je razvio holandski oftalmolog Herman Snellen (1835.-1908.) koristeći svog asistenta koji je imao odličan vid kao reper za normalan vid. Razdaljina od 20 stopa odnosno 6 metara je važna jer oko praktično vrši akomodaciju samo na razdaljinama do 6 metara. Ako se neki predmet jasno vidi na toj radaljini, on će se jasno videti i na većoj razdaljini.

Snelen je poređao slova visine 9 mm u red a njegov asistent je mogao da vidi taj red sa udaljenosti od 6 metara što je 20 stopa, pa je prvi red, red najsitnijih slova na tablici, nazvan “red 20/20”. Ako svako slovo u redu 20/20 možete da pročitate jednim okom, smatra se da imate prirodno dobar vid “na daljinu” na tom oku. Veća slova na tablici odgovaraju manje oštrom, slabijem vidu.

Crno slovo E koje je visoko i široko 9 mm na udaljenosti od 6 m predstavlja sliku koja zauzima 5° opsega žute mrlje. Ako su tri crne i dve bele horizontalne linije jednake po širini i dužini, onda horizontalna linija, povlaka odnosno razmak zauzima 1 centralni stepen žute mrlje koji se naziva fovea. Ljudi sa besprekornim vidom fokusiraju vid na tu malu centralnu oblast, a ovo je ključni princip metoda treninga vida.

Jednostavan način da izmerimo oštrinu vida je da možemo da razlučimo dve tačke koje su smeštene vrlo blizu jedna druge. Ovaj metod su koristili Arapi prilikom izbora konjanika. Birali su samo one koji su mogli da razaberu dve zvezde koje formiraju drugu po redu “zvezdu” u repu sazvežđa Velikog medveda. Osobe sa normalnim vidom razabiru dve tačke koje su razdvojene prostorom od 1 mm sa udaljenosti od 10 metara. Ta razdaljina između tačaka na retini onda je 2 μm (mikrometra). Rezolucija oka ograničena je veličinom kupastih nervnih ćelija, koja imaju prečnik od 1 do 1,5 μm.

Vaš očni lekar određuje korekciju merenu dioptrijom koja je potrebna da biste imali stoprocentnu sposobnost vizuelnog razlučivanja sa udaljenosti od 6 metara (20 stopa). Vaše naočari kompenzuju sve greške u prelamanju svetlosti i daju vam jasan vid sa oznakom 20/20. Međutim, važno je shvatiti da nošenje naočara ili kontaktnih sočiva ni na koji način ne popravlja vaš vid.

Nekoliko optometrista pisalo je o ovome:

“Sočiva naočara mogu da stvore specifične probleme. Postoji obrazac adikcije na minusna sočiva koji se često ignoriše. Tipičnim propisivanjem dioptrije po pravilu se preopterećuje i zamara čulo vida tako da ono što je često samo prolazno stanje postaje doživotna situacija, koja se vremenom dalje pogoršava.”

S. Gallup, Journal of Behavioural Optometry (Žurnal bihejvijoralne optometrije) 5(5):115-120, 1994.

“Još nisam čuo za naučni rad kojim bi bili potvrđeni blagotvorni efekti prepisivanja kompenzatornih sočiva. Siguran sam da će većina optometrista potvrditi kliničke opservacije da onim pacijentima kojima se kompenzatorna sočiva prepišu s tim da ih nose neprekidno svake godine raste dioptrija.”

J. Liberman OD, Ph.D., Journal of the American Optometry Association (Žurnal Američkog optometrijskog saveza), 47(8): 1058-1064,1976.

Interesantno je znati da su korektivna sočiva prvobitno bila predviđena za korekciju oblika očne jabučice. Najpre biste dobili jedan par sočiva koje treba nositi oko tri dana, potom par slabijih za naredna 3 dana i tako sve do ozdravljenja očiju. A onda biste naočari vratili vašem očnom lekaru. Neko je tada uvideo komercijalni potencijal koji leži u prodaji naočara ljudima umesto prostog poboljšanja vida.

Razlika između objektivnog merenja i subjektivnog doživljaja vida veoma je značajna. Oprema koju koristi struka koja se bavi negom oka izračunava oštrinu vašeg vida na osnovu proseka uzetog nakon desetina testova sprovedenih u kratkom periodu vremena. Oprema za testiranje vida tek treba da dostigne nivo na kojem bi bila toliko osetljiva kao ljudsko oko. Pored toga, nešto se dešava kada pogledate u mašinu, dvogled ili bilo šta što približite očima. Mašine koje se koriste za testiranje vida ovo nadoknađuju putem formule kojom računaju status vašeg vida. Margina za grešku je plus / minus 0.5 dioptrija, a tolika je i razlika između mašina.

Normalno je da vaše oči ostvaruju razliku u oštrini vida do čitave 2 dioptrije od jutra kada ste potpuno opušteni i odmorni do večeri kada ste umorni i spremni za spavanje. Dakle, kada bi vam se vid merio svakog sata, pojavljivale bi se razlike između svaka dva merenja. Verovatno ste ovo već doživeli prilikom nabavke novih naočara od kojih vas bole oči.

Drugim rečima, takve naočare su prejake, previše korektivne za vaš trenutni vid.

Da li biste želeli da se rešite pomagala i povratite svoj vid prirodnim putem?

Zadovoljstvo nam je da Vas obavestimo da se od 11. - 14. aprila 2014. u Beogradu po drugi put održava Radionica “Magične Oči” namenjena deci (8-12 god) i odraslima. Gospodin Leo Angart širom sveta uspešno sprovodi svoju metodu treninga vida. Redovnim i pravilnim sprovođenjem vežbi svoj vid možete dovesti do perfekcije i osloboditi se naočare, kontaktnih sočiva, a o operacijama i da ne govorimo!

Rezervišite mesto za sebe ili Vaše dete klikom na link

Povezani tekstovi:
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Suza 12.01.2016

    1. Zakon o zdravstvenoj zaštiti republike srbije i farmaceutska zdravstvena delatnost. (zakok o zdr. Zast. I osnovne odrede, IV nacela zdravstvene zastite, V ljudska prava i vrednosti, VIII b zdravstvena sluzba (delatnost i organizacija zdr. Ustanova + 85 cl) , zdr. Radnici i saradnici (zaj odredbe, 181, 182, 187, 194, 196, 197) . 2. Sistem obezbeđivanja kvaliteta u obavljanju farmaceutske delatnosti: standardi dobre prakse. (zakon o zdr. Zastiti 83, 84, 85, dap (ciljevi, definicie, principi, aktivnosti, aimplementacija, standardi, smernice) + dpp, dlp, dkp, ddp)


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde