Kafa neće pomoći kod prazničnog mamurluka


soljice-kafeUkoliko imate naviku da posle mamurluka popijete kafu i tako olakšate sebi muke, vreme je da tu naviku promenite. Ispijanje kafe nakon alkohola neće izlečiti jutarnji mamurluk, otkrili su istraživači Univerziteta Templ u Filadelfiji. Oni su otkrili da je kafa možda najgora stvar koju možete da uradite u pokušaju da se otreznite, pokazuje najnovija studija.

Rezultati istraživanja

Rezultati istraživanja sprovedenih na miševima pokazuju da ispijanje kafe čini da se osećate kao da vam je bolje, ali to je u stvari samo lažni efekat. Ljudima je uglavnom nakon šoljice kafe još teže shvate da su pod uticajem alkohola.
Naučnici su miševima dali doze alkohola i kafeina u različitim razmerama i posmatrali njihovo ponašanje u lavirintu, u odnosu na druge miševe kojima je dat neutralan soni rastvor. Doze kofeina koje su date miševima ekvivalentne su količini od osam šolja kafe za ljude. 

Alkohol je opustio miševe, ali su oni zato slabije izbegavali neugodne šokove. Miševi koji su primili kofein bili su bolji u snalaženju po lavirintu, ali su bili napetiji i krutiji. Glodari koji su primili kombinaciju alkohola i kofeina bili su relativno opušteni, ali i dalje nisu mogli da izbegnu zamke po lavirintu.

Zaključak

Istraživači smatraju, shodno tome, da bi kombinacija alkohola i kofeina samo navela pijane ljude da se osećaju treznima.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde