Uklanjanje tetovaža


Tetoviranje je staro gotovo koliko i čovek. U dalekoj prošlosti razlozi za tetoviranje bili su religijske prirode, ali sa vremenom poprimili su potpuno drugačije značenje. Tetoviranjem ističemo ličnost, stavove… Ali, kako vremenom menjamo naše stavove i razmišljanja, tetovaže često postaju nepoželjne. Najčešći razlog uklanjanja tetovaža je zbog posla, jer ih poslodavac smatra neprimerenima. Do pojave lasera nije postojao adekvatni način za uklanjanje tetovaža pa su zato često ostajali ružni ožiljci. Laserom se danas tetovaže odlično uklanjanju i to bez ožiljaka.

Koliko je tretmana potrebno da bi se uklonila tetovaža?

Teško je govoriti o prosečnom broju tretmana zbog brojnih faktora od kojih to zavisi: koje su boje korišćene pri tetovaži, vrsti pigmenta (da li je čist ili pomešan), dubini unosa i količini pigmenta. Najvažniji su znanje i iskustvo operatera, vrsta lasera i odbrambenih ćelija organizma koje uklanjaju uništeni pigment. Velike su razlike između ljudi i sposobnosti njihovih odbrambenih ćelija da uklone pigment. Može se reći da prosečno treba od 3 do 5 tretmana ako je profesionalna tetovaža. Kod amaterskih tetovaža broj tretmana je veći, posebno jer se pigmenti mešaju i pigment nije jednomerno unesen u kožu, što otežava uklanjanje. Sveže tetovaže se po pravilu uklanjaju bolje nego stare, jer se kod starijih pigment dublje smestio pa im treba i koji tretman više.

Prvo se uradi tretman slabijom snagom kako bi se videla reakcija. Cilj je izazvati reakciju da tetovaža potamni, tj. pobeli. Nakon toga ostaje rana koja polako zaceljuje. Razmak između tretmana je oko 6 do 8 nedelja. Kod svakog idućeg tretmana postepeno se povećava snaga laserskog impulsa.

Je li tretman bolan?

Koristi se lokalna anestezija u obliku kreme koja se stavi na tetovažu te nema bolova niti neprijatnosti. Osećate peckanje i manje žarenje, u svakom slučaju mnogo je udobnije  od samog tetoviranja.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde